Asielzoekers in Handwegkerk

In de Handwegkerk aan de Handweg zijn vijftig asielzoekers ondergebracht. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen gemeld aan de gemeenteraad. Het is een initiatief van de Protestantse Kerk Amstelveen-Buitenveldert (PKN). Volgens ds. Bogaard van die kerk is de mensen maar voor twee nachten onderdak aangeboden.

Zij arriveerden woensdag aan het einde van de dag en behoren tot de groep asielzoekers die al geruime tijd op zoek is naar een verblijfplaats in Amsterdam en veelvuldig in de publiciteit kwam. Voor een deel van die groep heeft staatssecretaris Teeven onderdak beschikbaar gesteld in het voormalige Huis van Bewaring aan de Havenstraat in Amsterdam.

Maar voor die opvang komen de mensen die in de Handwegkerk zijn ondergebracht niet in aanmerking. De mensen in de Handwegkerk zijn uitgeprocedeerd, maar kunnen ter wille van hun veiligheid niet naar hun eigen land terug worden gestuurd. Ook zitten er asielzoekers bij die nog een lopende procedure afwachten.

Van Zanen zegt begrip te hebben voor de humanitaire en maatschappelijke betrokkenheid van de kerkenraad. Met die raad heeft hij wel afgesproken dat die financieel verantwoordelijk is en ook voor alle gevolgen van de actie, de communicatie met de omwonenden, de veiligheid en gezondheid van de mensen en de openbare orde. Volgens de kerkenraad zijn de mensen vrijdag weer weg.  Van Zanen heeft informatie gevraagd aan de gemeente Amsterdam en de politie en brandweer op de hoogte gesteld.

 

Lees ook:Laatste dienst in de Handwegkerk
Lees ook:CU: zet asielzoekers niet op straat
Lees ook:Geen lokale opvang zwervende asielzoekers
Lees ook:‘Paradiso’ geopend in Handwegkerk
Lees ook:Urbanuskerk dicht wegens dreigend gevaar

Eén reactie op “Asielzoekers in Handwegkerk

  1. Evelien

    Goed van die kerkenraad. Beetje overdreven reactie van de gemeente, maar misschien moet dat formeel. Daarna mogen ze van mij het voormalige KPMGgebouw kraken. Ik denk dat ze dan niemand in weg zitten. Dat is beter als een voormalige gevangenis waar veel van die mensen misschien al trauma van hebben.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.