Miljoenen aan onterechte uitkeringen

Herbert Raat

Hoewel een deel van de lokale politiek – in elk geval tot nu toe – meende dat het met de uitkeringsfraude in Amstelveen wel meevalt, blijkt nu toch zo’n beetje de helft van de € 4,6 miljoen die de gemeente moet terugvorderen met fraude te maken te hebben. Vorig jaar werd onder aanvoering van de PvdA nog een meerderheid in de raad gevonden om recidivisten op dat gebied niet met aftrek van twintig, maar van tien procent inhouding te beboeten, gedurende drie maanden. Want ja, die fraudeurs konden ook wel eens geen echte fraudeurs zijn, maar zich herhaaldelijk hebben vergist.

In totaal betaalt de gemeente jaarlijks bijna € 15 miljoen uit aan uitkeringen voor 830 Amstelveners. Het gemeentelijke Team Terugvordering haalde vorig haar € 810 duizend terug.

Er staan nu ruim 1280 vorderingen uit. Wethouder Herbert Raat van Financiën (VVD) is behoorlijk pissig over de miljoenen die nog uitstaan wegens ten onrechte verstrekte uitkeringen en zeker over de door sommigen gepleegde bewuste fraude. Zoals door de inwoner die de gemeente voor bijna 115 duizend euro fleste. “Voor mensen die terecht een beroep doen op een uitkering te kunnen blijven helpen, moeten we een beroep doen op de solidariteit van degenen die het beter hebben. Die solidariteit loopt door fraude een behoorlijke deuk op.”

Hij vindt ook dat er krachtig moet worden opgetreden om fraudeurs de ambitie te ontnemen in Amstelveen hun slag te slaan. Raat is een voorstander van meer onverwachte huisbezoeken bij uitkeringsgerechtigden.

Lees ook:Betaallimiet bijstand ter voorkoming blunders
Lees ook:Zes miljoen voor huishoudelijke hulp
Lees ook:Hogere boete voor uitkeringsfraude
Lees ook:Geen ‘na ons de zondvloed’ begroting
Lees ook:Gemeente heeft vorig jaar 7 miljoen over gehouden

4 reacties op “Miljoenen aan onterechte uitkeringen

 1. Frank Bikker

  De verkiezingen komen er weer aan. Iedereen kan het hier mee eens zijn en het kan door iedereen gezegd worden ongeacht de politieke achtergrond. Gebruikelijke spierballentaal voor op de bühne.
  Het is wel leuk om te weten dat een clubgenoot van deze man in Den Haag het aantal cellen wil verminderen en wie was ook al weer die man van die enkelbanden. Toch ook die clubgenoot?

    /   Beantwoorden  / 
  1. gerben

   In Vlissingen een actuele casus.

     /   Beantwoorden  / 
 2. gerben

  Hoe heeft dit zo uit de hand kunnen lopen? Wie draagt hier de politieke verantwoordelijkheid?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Taz

  Eeeeh, vorige PvdA wethouders?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.