Kinderen minima mogen nu zelf computer kiezen

Wethouder Koops

Voor kinderen in gezinnen met een minimaal inkomen gaat de gemeente niet meer, zoals tot nu toe, via aanbesteding computers aanschaffen. In het vervolg krijgen de gezinnen gewoon het geld ervoor. Zij kunnen dan zelf een computer of laptop kiezen. De factuur moeten zij dan inleveren bij de gemeente. Maximaal mag € 550 worden besteed, inclusief een printer en toebehoren als inktpatronen.  En op dat bedrag voor de complete installatie en variabele kosten kan men maar eenmaal per vier jaar aanspraak maken. Het gaat om minima met kinderen tussen de 8 en 18 jaar. Behalve een computer krijgen de gezinnen ook een vergoeding van € 240 per jaar voor een aansluiting op het internet.

Omdat waarschijnlijk weinig minima de kosten van een computer kunnen betalen, om daarna bij de gemeente het geld terug te halen, neemt die genoegen met een zogenoemde pro-forma nota. Op basis daarvan wordt het geld naar de minima overgemaakt, waarna zij tot aankoop kunnen overgegaan. Achteraf moeten zij dan het betalingsbewijs aan de gemeente doorgeven.

Een computer is niet meer weg te denken uit het onderwijs, redeneert de gemeente. Ook voor het maken van hun huiswerk kunnen kinderen er niet meer buiten. De nieuwe regeling is per 1 augustus ingegaan.

“Het is belangrijk dat kinderen gelijke kansen krijgen op school”, zegt wethouder Jacqueline Koops van Minimabeleid (ChristenUnie). “De nieuwe regeling geeft  ruimte voor eigen keuze. Mensen kunnen zelf beslissen welke computer of laptop ze willen aanschaffen.”  Volgens Koops is het uit te keren bedrag gebaseerd op richtlijnen van het Nibud.

Gezinnen met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm komen voor de computerregeling in aanmerking. Aanvragers kunnen bij de gemeente terecht voor vragen en advies over de kwaliteit van de computer. Net als voorheen mogen gezinnen eenmaal in de vier jaar een nieuwe computer aanschaffen. Voor meer informatie: Wmo-loket. Telefoon (020) 540 49 11. Of: www.amstelveen.nl/wmo.

 

Lees ook:Toch ook computer voor minima-kinderen van zes
Lees ook:Alstublieft, een gratis computer…
Lees ook:ChristenUnie: gratis computer voor zesjarige minima
Lees ook:Speelstuif voor 100 kinderen minima gratis
Lees ook:Raad wil armoede schoolkinderen bestrijden

2 reacties op “Kinderen minima mogen nu zelf computer kiezen

  1. frank bikker

    Een zeer goede zaak, al blijft het vreemd wat zonder meer bij onderwijs hoort bij kinderen tot 12 jaar überhaupt niet gratis is.

      /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    Zoek het zelf maar uit. Welke firma wil nu voor die prijs aanbieden?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.