Alstublieft, een gratis computer…

Alstublieft, een computer. Cadeautje van de gemeente. De eerste van alle gratis computers die aan Amstelveners met een minimum inkomen worden geschonken, werd dinsdag (18 augustus) door wethouder Groot (Sociale Voorzieningen) persoonlijk afgeleverd bij mevrouw Da Costa. De computer was bestemd voor haar kinderen Dany (8) en Leila Troost (4). De gemeenteraad heeft een PC regeling vastgesteld voor kinderen van gezinnen met een minimum inkomen. De raad wilde die dezelfde mogelijkheden geven als hun leeftijdgenoten voor het maken van huiswerk en het doen van onderzoek.

Aan het begin van het nieuwe schooljaar, worden deze week ruim honderd studiecomputers bij gezinnen geïnstalleerd en gebruiksklaar gemaakt. Naast de gratis PC vergoedt de gemeente ook een internetaansluiting van € 240 per jaar. Er zijn al tweehonderd aanvragen voor een gratis computer bij de gemeente binnengekomen. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moeten die wel voldoen aan een aantal voorwaarden. www.amstelveen.nl

Lees ook:CDA: geen eigen bijdrage van minima voor sport
Lees ook:Kinderen minima mogen nu zelf computer kiezen
Lees ook:‘Gemeente moet regeling gratis computers zesjarigen communiceren’
Lees ook:Ruimere fianciering gebruiksartikelen minima
Lees ook:Speelstuif voor 100 kinderen minima gratis

19 reacties op “Alstublieft, een gratis computer…

 1. Axel Boomgaars

  Goed om te lezen. Fijn dat dit gebeurt.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  HOERA,HOERA,HOERA, de gemeente Amstelveen doet sociaal. Goed zo, voor herhaling vatbaar!!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Hans van der Liet

  Nou, weer twee stemmen erbij in maart 2010 voor de coalitie, zo te lezen!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Axel Boomgaars

  Ik ben zeker voor een coalitie, maar absoluut niet een met de VVD daarin.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Frank Bikker

  Wie stemt er nou op een partij die zegt te willen bezuinigen en zegt goed te kunnen besturen en er vervolgens 100 miljoen doorheen jaagt? Landelijk brult dezelfde partij dat we hen af moeten rekenen op hun daden. Nou met liefde!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Jan Demming

  Prima initiatief van de gemeente, maar ik begrijp niet dat het eigen vermogen van de aanvrager 10.900 euro mag zijn. Ik vind dat nogal wat geld. Ik vraag me dan ook af waarom iemand die nét iets meer verdient dan het minimum loon, maar geen eigen vermogen heeft, daar niet voor in aanmerking komt.

    /   Beantwoorden  / 
 7. John

  Het is in dit land nu eenmaal zo dat zuinigheid en hard werken het zwaarst worden gestraft. Voor wie alles er doorheen jaagt,legt de overheid de rode loper naar uitkeringen uit. Wie door dag en nacht hard werken een spaarpotje opbouwt, wordt eerst fiscaal hard aangepakt en als hij de euvele moed heeft daarna nog iets over te houden, hoeft hij vervolgens – wanneer hij niet meer kan werken – ook niet op steun van de overheid te rekenen. Eigen schuld dikke bult. Had ie maar, zoals zijn buurman, alles moeten verbrassen.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Jan Demming

  Deze reactie vind ik wel erg zwart-wit, want er zijn genoeg gezinnen die de grootste moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen zonder het geld om rond te komen te hebben verbrast. Wel ben en blijf ik van mening dat mensen met elf mille op de bank of in een oude sok voldoende geld hebben om zelf een computer aan te schaffen.

    /   Beantwoorden  / 
 9. John

  Realiteit blijft dus: vooral niets controleerbaar op de bank zetten of de ouwe sok voorkomen door alles er doorheen te jassen. Ik heb daar genoeg voorbeelden in mijn omgeving van gezien. Wat de een naar de kroeg bracht, spaarde de ander op om een klein autootje te kopen. Vervolgens werd hij – in slechtere tijden geraakt – gekort op zijn uitkering wegens de aanwezigheid van dat wagentje: hij had teveel vermogen overgehouden door niet alles op te maken.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Frank Bikker

  Als je jaren op het minimum zit, heb je geen 10 mille op de bank. Zeker geen bijstandsmoeder met kinderen. En als ze het al wel hebben, hebben ze een mazzeltje gehad. Ik ben het wel met John eens ,dat onverstandig beleid wordt beloond, maar heb je een alternatief? Ik stel dat in dit geval niet de goeden onder de kwaden moeten lijden. Elke maatregel heeft vervelende neveneffecten. In dit geval vind ik het een zuiver theoretische discussie.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Jan Demming

  Kortom, er zitten nogal wat haken en ogen aan de regeling. Precaire onderwerpen als deze worden meestal uit de weg gegaan, maar op deze site nu toch bespreekbaar gemaakt. Frank Bikker heeft zeker gelijk als hij stelt dat de goeden niet mogen lijden onder de kwaden. De regeling voor de minima is wat mij betreft dan ook van harte toe te juichen, maar mensen die – waar dan ook – een dikke tienduizend euro hebben liggen, vallen daar in mijn ogen niet onder. Dus lijkt me enige controle op de financien van sommige mensen, waar dat mogelijk is, geen overbodige luxe. Elf duizend euro op bank of in een oude sok vind ik nét even te veel om ook nog eens in aanmerking te komen voor een extra presentje als een computer plus elk jaar ook nog eens 240 euro voor de aansluiting op Internet.

  Vraag aan de gemeente: Wat is het verschil tussen een computer en een studiecomputer? Zie artikel boven.

    /   Beantwoorden  / 
 12. Frank Bikker

  Op scholen is dat meestal wel te merken. Op mijn school werken de kinderen met meestal voor het bedrijfsleven verouderde computers. Deze zijn voor studie redelijk goed, hoewel niet voorzien van modernste toeters en bellen. Ze worden centraal ingekocht en leeggehaald en voor een lage prijs aan het onderwijs beschikbaar gesteld.
  Iemand die wel geld heeft zal denk ik toch afgeschrikt worden door bovenstaand verhaal, want die wil er ook andere dingen mee doen die niet zo van belang zijn voor studie.
  Ik heb nog steeds geen antwoord op de vraag gekregen hoe iemand die langer dan 3 jaar een bijstandsuitkering geniet een bedrag van 10 mille bij elkaar kan sparen, tenzij hij/zij fraude pleegt. Deze mensen zijn naar mijn mening echt kaal.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Johan Bos

  @ Jan Demming. Het blijft dus inderdaad wel degelijk zaak te zorgen dat je geen oude sok hebt. Zoveel mogelijk erdoor jagen als je (nog) geld hebt of zorgen voor heel goede gebruiksgoederen (geen auto, want die wordt je later niet gegund), c.q. wegsluizen. Wil je wel een auto probeer die dan op naam van een familielied of kennis te zetten. Er zijn asoialen genoeg die precies weten hoe je met een bijstanduitkering in een Mercedes kunt blijven rijden, maar helaas blijven de eerlijke bijstandsvrouwen altijd de dupe. Als die een paar tientjes zwart verdienen, worden ze van fraude beschuldigd. Bram Peper ging destijd vrijuit, omdat er van al die beweerde valse declaraties niets overbleef. Nou ja een bedragje van acht mille bleek niet goed uit tre leggen….Een lachertje in die kringen. Maar voor het zelfde bedrag zou een bijstandmoeder jarenl;ang krom liggen om het tot de laatste moment terug te betalen. Want de mate waarin fraude is toegestaan hangt samen met hoeveel men bezit…

    /   Beantwoorden  / 
 14. Jan Demming

  Dit lijkt me nu typisch een onderwerp om tijdens een raads- of commissievergadering te bespreken? Het lijkt me namelijk wel belangrijk dat het geld of in dit geval een computer + abonnement op Internet terecht komt bij mensen die daar gezien hun financiele situatie recht op hebben en bij voorkeur niet bij mensen die ergens nog een slordige 11 duizend euri hebben liggen. Ik weet dat men vanuit de raad of het college niet zal reageren op dit verzoek via dit medium. Daarom vraag ik de dames en heren politici om eens na te denken over dit onderwerp.

    /   Beantwoorden  / 
 15. Johan Bos

  Daar gaan we weer. Die computers mogen dus niet terecht komen bij spaarzame mensen, maar bij asociale verkwisters. Waarbij ik besef dat sommigen ondanks hard werken en zuinigheid toch financieel aan lager wal verkeren. Dat zullen ze ook blijven, als het aan de overheid ligt, want een paar tientjes bijverdienen is fraude. Maar ik ken ook mensen die dag aan dag in de kroeg zitten, ondanks hun uitkering, en vervolgens natuurlijk geen geld overhouden. Echt waar, ik zeg het al zolang ik werk, sparen en hard werken zijn de ernstigste misdaden in dit land.

    /   Beantwoorden  / 
 16. Jan Demming

  ELFDUIZEND EURO, Johan. Je maakt mij niet wijs dat mensen die alle zeilen bij moeten zetten om rond te kunnen komen van een uitkering, ook nog eens elf mille ergens kunnen bewaren. En dan ook nog eens een eindejaars uitkering in de zak steken, terwijl hij/zij elfduizend pietermannen op de bank of in een ouwe sok heeft liggen? Te gek voor woorden.

    /   Beantwoorden  / 
 17. Johan Bos

  @ Jan, je weet echt niet waar je het over hebt. In de praktijk kan iemand heel lang heel hard hebben gewerkt en vervolgens in een uitkering belanden en dan nog iets uit het verleden hebben overgehouden. Ik heb het in mijn directe omgeving meegemaakt, onder meer met een inmiddels overleden zwager (en natuurlijk geholpen de boel te tillen: humanitair tegenover in oorlog met bureaucratisch).

    /   Beantwoorden  / 
 18. Frank Bikker

  Beste Jan zoals ik al eerder aangaf is het onmogelijk om 10 mille van je uitkering te sparen.
  Maar om het voorbeeld van Johan uit te diepen. Het is tegenwoordig mogelijk dat iemand van 58 die een kleine 40 jaar heeft gewerkt eerst een zijn eigen spaarcenten moet opeten en vervolgens uitkomt op bijstandsniveau.Terwijl daar aan de andere kant iemand staat, die zijn hele leven geen zak heeft uitgevoerd precies hetzelfde krijgt. Sorry hoor!!!! Mag zo’n persoon die heeft gewerkt dan nog wat centen overhouden.

    /   Beantwoorden  / 
 19. Jan Demming

  Johan en Frank, ik denk dat alle partijen wel een beetje gelijk hebben. Maar blijf ik ebij dat mensen, die iets meer verdienen dat het minimumloon – en daarbij geen eigen spaargeld hebben – weer nét buiten de boot vallen. En daar wringt de schoen wat mij betreft toch een beetje!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.