ChristenUnie: gratis computer voor zesjarige minima

Ook zes- en zevenjarige kinderen van ouders met een minimum inkomen, moeten over een computer kunnen beschikken, vindt de ChristenUnie (CU). Die reageert daarmee op het voorstel van B&W aan kinderen van 8 tot 18 in minimagezinnen een computer te verstrekken. De CU wil die leeftijd dus omlaag hebben. Zij steunt daarmee de wens van Participatiegroep Minima Amstelveen (PMA). Het College wil daar niet in meegaan. Maar de CU vindt dat ook jongere kinderen computervaardigheden moeten  kunnen opdoen. Volgens haar kan dat spelenderwijs door onder andere woord- en rekenspelletjes op de computer te doen. De kinderen lopen dan minder of geen achterstand op in vergelijking met hun leeftijdsgenootjes die thuis wel beschikken over een computer, meent CU-fractievoorzitter Jacqueline Koops.

 

 Computervaardigheden zijn in de maatschappij cruciaal. Daar moet je vroeg mee beginnen en er voor zorgen dat geen enkel kind al vroeg een achterstand oploopt,” zegt Koops. Zij kan zich nauwelijks voorstellen dat de daarmee gemoeide kosten onoverkomelijk zijn. Koops schat de extra kosten in op circa 25.000 euro per jaar. “We hebben te maken met een uitgeefcollege. Toen het in 2006 aantrad hadden we ruim 80 miljoen euro aan algemene reserves. De huidige prognose is dat die in 2009 nog maar 14 miljoen euro zijn en in 2011 zelfs negen miljoen euro. Die 25 mille moet er dus nog wel bij kunnen.”

Als de kosten niet acceptabel zijn voor de andere partijen, dan stelt de ChristenUnie voor niet de van 8 tot 18 jaar een computer te geven, maar die van 6 tot  16 jaar. Kinderen van 17 en 18 jaar hebben volgens de CU al voldoende mogelijkheid gehad om computervaardigheden aan te leren. Ook kunnen zij een zakcentje bij verdienen en zelf een computer te bekostigen, redeneert de ChristenUnie. Zowel het voorstel van de CU als dat van B&W wordt woensdag 10 december behandelt door de openbare vergadering van de raadscommissie Burgers & Samenleving. Het kersverse ChristenUnie-commissielid Robert Varenkamp draagt dan het standpunt van zijn fractie uit.

 

 

 

Lees ook:Kinderen minima mogen nu zelf computer kiezen
Lees ook:Toch ook computer voor minima-kinderen van zes
Lees ook:‘Geen gefaseerde nieuwbouw scholen’
Lees ook:ChristenUnie: hele tekort Sportbedrijf dekken en topsporthal afblazen
Lees ook:Speelstuif voor 100 kinderen minima gratis

5 reacties op “ChristenUnie: gratis computer voor zesjarige minima

 1. David de Jong

  “We hebben te maken met een uitgeefcollege. Toen het in 2006 aantrad hadden we ruim 80 miljoen euro aan algemene reserves. De huidige prognose is dat die in 2009 nog maar 14 miljoen euro zijn en in 2011 zelfs negen miljoen euro. Die 25 mille moet er dus nog wel bij kunnen.”

  Als je dit bekritiseert en zo’n houding hebt, ‘die 25000 kan er dus nog wel bij’ vraag ik me de logica van de financiële gedachte van de ChristenUnie af….!?

  Enneuh… als het aan het College van B&W ligt, zit er straks ook een volledig door de gemeente betaald internetabonnement bij. Hoe gaat de ChristenUnie voorkomen dat alle jeugdigen op door de gemeente gefinancierde PC’s allerlei zaken gaan doen en aanleren die de ChristenUnie strijdig acht met haar eigen uitgangspunten!?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   David, op het gevaar af dat je mij weer een overdosis liefde voor ChristenUnie in de schoenen schuift: die laatste opmerking van je is natuurlijk volstrekte nonsens. Ook jeugdigen van 8 jaar en ouder kunnen hun computer gebruiken voor dingen waarmee de CU misschien ethisch moeite heeft. Dat de CU moeite heeft met prostitutie betekent toch ook niet dat zij bedden, ramen of grachtenpanden wil verbieden? Zij wil gewoon blijkbaar de jeugd al zo jong mogelijk vertrouwd maken met een instrument waaraan in deze maatschappij niet meer valt te ontkomen. Misschien is zij progressiever dan BBA…

     /   Beantwoorden  / 
 2. David de Jong

  ChristenUnie ‘progressiever’ dan BBA!?!? Is maar wat je progressief vindt….het niet toelaten van kunst omdat het jou niet aanstaat vind ik nu niet echt getuigen van progressiviteit!?

  Mijn opmerking ging over de ChristenUnie, niet over jou, Johan Bos. Maar je springt inderdaad wel in de bres voor ze. Ik betwiste ook niet dat een PC en internettoegang vandaag de dag een noodzaak is, ik vroeg me alleen of hoe de ChristenUnie zou omgaan met jeugdigen die dit van overheidswege zo krijgen. Legt de ChristenUnie dan alles bij de ouders of gaat ze dan allerlei beperkingen willen meegeven…!?

  Om in jouw lijn door te gaan: als het aan de ChristenUnie ligt komt er immers een nationaal bordeelverbod, alsmede een nationaal softdrugsverbod vanuit de illusie dat het dan niet meer zou bestaan. Dus bedden, ramen en grachtenpanden mogen dat niet meer doen, dat is daar de beperking als het aan de ChristenUnie ligt, bij mijn weten….

    /   Beantwoorden  / 
 3. Johan Bos

  ‘Om in jouw lijn door te gaan: als het aan de ChristenUnie ligt komt er immers een nationaal bordeelverbod, alsmede een nationaal softdrugsverbod vanuit de illusie dat het dan niet meer zou bestaan.’ Zeg je.
  Maar daarmee geen verbod op de bouw van panden (omdat daarin welk eens bordelen zouden kunnen komen) of winkels (omdat daarin coffee shops zouden kunnen komen). Dus ook geen verbod op computers voor jeugdigen.Jij denkt al verder in CU-prncipes dan de CU zelf, blijkbaar. David, geef nou gewoon toe dat je uit je nek kletst. Zul je niet doen, natuurlijk, want je hebt het zelf niet door.

    /   Beantwoorden  / 
 4. David de Jong

  Toch knap dat ik me zo kan verplaatsen in ChristenUnie principes als ik al verder denk dan de ChristenUnie zelve, denk je niet!?

  PS> sinds ik in de raad zit hebben mensen mij ongeveer toegedicht dat ik bij VVD, CDA, PvdA, SP, D66 en zelfs de Christenunie landelijk zou aanhangen. Het kan verkeren :-)

  Nogmaals denkend aan de ChristenUnie:
  ik vroeg me alleen of hoe de ChristenUnie zou omgaan met jeugdigen die dit van overheidswege zo krijgen. En hier bestaan oplossingen voor! Niet aan mij om die in te vullen overigens…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.