Raat stuit op interne bureaucratie

Herbert Raat

De ene ambtenaar is de andere niet, schreef ik onlangs. Er zijn er nog altijd die regeltjes boven die geest ervan stellen. Zelfs wethouder Herbert Raat gruwt er kennelijk van. Hij toonde woensdagavond een kant een klare brief aan de raadscommissie Burgers en Samenleving, waarin het antwoord stond op een door de gemeenteraad aangenomen motie. Het ging om de motie ‘meten is weten’ die er bij B&W op aandring meer inzichtelijk te maken wat er in het sociale domein precies gebeurt.

Raat had de brief met het antwoord al naar de gemeenteraad willen sturen. De commissie had om het antwoord gevraagd. Maar interne bureaucratie sprak daarover een taboe uit. Die bepaalde dat Raat niet namens het college van B&W de brief mocht versturen, maar dat B&W dat moesten doen. Zodat dezelfde brief nu tot de raad komt, maar dan ondertekend door de burgemeester. Gaat langer duren dus, maar snelheid en realisme is nu eenmaal niet ambtelijk.

De wethouders waren het allemaal wel met de inhoud eens. “En de burgemeester kennen wij goed,” grapte Raat. Hij had zich kennelijk verslikt in de ambtelijke bureaucratie ten raadhuize.

Waarmee vrijwel is aangetoond dat in feite ambtenaren de stad besturen en uitmaken hoe het allemaal moet gaan. Gemeenteraad en B&W zijn nu eenmaal een gegeven, maar die moeten natuurlijk niet de ambtenaren voorbij gaan lopen. Vinden kennelijk die regelaanbidders.

Een dag eerder had een inspreekster geklaagd over de ‘onbeschofte’ benadering die haar bij het (sociale) zogenoemde Amstelveen Loket ten deel viel. De bemensing daarvan gaat over uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Die is er om burgers te helpen. Maar die hulp is natuurlijk er wel van afhankelijk met welk been een ambtenaar uit bed is gestapt. Over kwalijke bejegening klaagden ook tientallen mensen bij de inmiddels opgeheven Participatieraad Minima Amstelveen (PMA).

Er is een nieuwe garde ambtenaren langzaam aan het doordringen op het raadhuis. Maar de oude bureaucratische geest van een vorige generatie waart kennelijk nog rond…

 

 

Lees ook:Raat: Burgemeester moet hier wonen
Lees ook:Gehandicapten blijven slachtoffers ambtenarij
Lees ook:Gemeenteraad buiten spel bij fietsbrug
Lees ook:Meldpunt voor volstrekt overbodige regels
Lees ook:VVD-er Raat: ‘Ouders te weinig aangesproken op wangedrag kinderen’

3 reacties op “Raat stuit op interne bureaucratie

 1. Frank

  Als er geen regels zijn, heb je willekeur. Tegenwoordig is de kreet “Meten is weten” erg in. Allemaal golfbewegingen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Klara Koe

  Wel zielig dat Raat via de media zijn beklag moet doen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  “Waarmee vrijwel is aangetoond dat in feite ambtenaren de stad besturen en uitmaken hoe het allemaal moet gaan,” schrijft Johan Bos.

  Was er iemand die daaraan twijfelde? Die ambtenaren verdienen een nominatie als ‘World Bureacrats’.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.