Stemwijzer voor raadsverkiezingen nu klaar

“Het werkt heel goed”, zei wethouder Peter Bot. Hij is lijsttrekker van Burgerbelangen Amstelveen (BBA) en constateerde dat hij het voor 74% eens was met zijn eigen partij door via een lokale stemwijzer op stellingen te reageren.

Dat deed hij trouwens in het raadhuis tegelijk met de negen andere lijstrekkers voor de komende verkiezingen voor de gemeenteraad. Kort tevoren had burgemeester Bas Eenhoorn de stemwijzer in gebruik gesteld. Voor Bot kwamen alle andere coalitiepartijen (PvdA, D66 en VVD) op de volgende drie plaatsen, met lagere percentages.

Via internet kunnen kiezers van de stemwijzer gebruik maken om hun stem uit te brengen en daarbij te kiezen voor de partij die pas bij hun sympathieën. Het is een van de pogingen om kiezers naar de stembus te krijgen, vertelde Eenhoorn. Behalve die stemwijzer voert de gemeente een publicitaire campagne.

Om jonge mensen te trekken was vorige week de actie gestart op het MBO College Amstelland, zei de burgemeester. “Wij willen iedereen duidelijk maken wat de partijen denken te gaan doen. Er is wel degelijk een keuze. Er zijn zaken waarover partijen nu eenmaal discussie voeren. De een wil vooral openbaar vervoer, de ander heeft opvattingen over verkeer enzovoort”, zei Bas Eenhoorn. En tot de verzamelde lijsttrekkers: “Het kan niet anders dan dat je bij je eigen overtuiging terecht komt.”

Dat klopte, als men de lijsttrekkers mocht geloven, hoewel sommigen evident moeite hadden met het juiste antwoord op de op hun scherm verschijnende stellingen. Eenhoorn grapte dat een enkeling er het programma van zijn partij snel bij had gesleept. Patrick Adriaans meldde als eerste dat hij ‘natuurlijk’ bij de SP terecht was gekomen, de partij waarvoor hij lijstrekker is. Tim Lechner van Actief voor Amstelveen meldde op 90% te zijn geëindigd, Martin Kortelaas van GroenLinks zelfs op 96% en Pier Rienks van het CDA op 97%. Herbert Raat (VVD) kwam op 93% uit en Bert Keizer van de ChristenUnie op 85%. Henk Stoffels, op de kandidatenlijst van dezelfde partij kwam tien procent lager uit. www.amstelveen.nl/verkiezingen

Parkeren

In de StemWijzer van Amstelveen gaat het bijvoorbeeld om betaald parkeren, recreatiemogelijkheden bij de Poel, sociale woningbouw, de evenementen in het Amsterdamse Bos, de eigen bijdrage voor zorg en ondersteuning en kleinere klassen in het basisonderwijs. Wat vinden burgers en wat politieke partijen, is de vraag.

De door ProDemos ontwikkelde StemWijzer  bevat 30 stellingen. Deze kan men beantwoorden met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. De StemWijzer berekent vervolgens met welke partijen een kiezer de meeste overeenkomsten heeft. De politieke partijen in Amstelveen gaven zelf toelichtingen op hun standpunten in de StemWijzer. Daardoor kan men daarin gemakkelijk bekijken wat zij van een bepaald onderwerp vinden. Ook kan men de partijen eenvoudig met elkaar vergelijken, zegt de gemeente.

ProDemos
De door ProDemos ontwikkelde StemWijzer is voor de gemeente Amstelveen op maat gemaakt. ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ en legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat men zelf kan doen om invloed uit te oefenen  in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en Europa. www.prodemos.nl

 

 

 

Lees ook:Basisscholieren spelen democratie…
Lees ook:ProDemos: Kennis maken met Amstelveense politiek
Lees ook:Eenhoorn: ‘Gekozen burgemeester komt’
Lees ook:Bas Eenhoorn waarnemend burgemeester
Lees ook:Gemeente wil basisscholieren bij politiek betrekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.