Oudste raadslid Nora Tang (86) overleden (OCA)

Nora Tang

Op 86-jarige leeftijd (een dag eerder was zij dat geworden) is zaterdag rond 12 uur het oudste raadslid van Amstelveen overleden. Nora Tang (officieel J.C.E. Tang) stierf na een ziekbed in het Boven IJ ziekenhuis te Amsterdam. Zij zat in de raad voor de Ouderencombinatie Amstelveen (OCA). Volgens de fractie, die op dat moment trouwens in De Bolder de verkiezingscampagne startte, is zij vredig heen gegaan.

Tang was sinds de oprichting van de OCA in 1997 actief die partij. Sinds 1998 was zij fractie assistent in twee raadsperiodes tot 2006, toen zij het eerste gemeenteraadslid namens haar partij werd. In 2010 nam Henk Fokkink dat stokje van haar over. De eenmansfractie belandde toen met de andere éénmansfractie (ChristenUnie) zelfs in de coalitie, omdat D66 de hand overspeelde en derhalve het nakijken had. Van 2014 af Tang opnieuw in de gemeenteraad, waarin haar fractie inmiddels twee zetels kreeg. Toen Fokkink in de raad zat maakte Tang overigens als burgerraadslid deel uit van de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN).

Een wapenfeit van haar was dat zij het gratis openbaar vervoer voor ouderen met een minimum inkomen erdoor kreeg, na tien jaar strijd, als proef voor twee jaar. In de periode 2014-2018 was zijn met voorkeurstemmen in de raad gekozen, volgens de partij omdat zij zich bleef inzetten voor de maatschappij.

Geweten

Volgens Percy de Robles van de fractie zal die haar enorm missen. ”Mevrouw Tang was ons geweten”, zegt hij. “Zij wist als geen ander waar ouderen nog wel of niet toe in staat waren. Wij hebben van haar geleerd dat wij altijd goed moeten blijven kijken of er genoeg rekening met onze ouderen wordt gehouden. Deze les nemen wij mee voor de toekomst. Wij zijn dankbaar haar te hebben gekend en met haar mochten samenwerken. De familie en vrienden wensen wij veel sterkte toe bij het dragen van hun grote verlies.”

Voorzitter Veerle de Robles sluit zich daar namens het bestuur bij aan. “Uit respect en om dit verlies te verwerken, zullen wij de komende twee weken geen campagne voeren.” Tang staat als derde op de kieslijst van OCA en dus ook op de stembiljetten. Dat blijft zo. “Niet alleen omdat het wettelijk niet anders kan, maar omdat wij haar nog graag erbij hadden”, zegt De Robles, die verwijst naar de gemeente voor verdere informatie over condoleances.

 Rijschool

Nora Tang is tientallen jaren rijinstructrice geweest en had een eigen rijschool, tot vier jaar geleden. Haar laatste leerlingen waren haar eigen kleinkinderen. Toen de laatste zijn rijbewijs had, is zij gestopt. Volgens de vereniging OCA was zij blij dat jongeren haar taak in de gemeenteraad en het bestuur overnamen. Een gevleugelde uitdrukking van haar was: “Dat kunnen ouderen helemaal niet.” Zij maakte duidelijk dat jongeren vaak voorbij gaan aan de problemen waar ouderen tegen aan lopen. Tang wist veel over de geschiedenis van Amstelveen. Oude gebouwen en bijvoorbeeld het Amstelporselein, dat nu goeddeels in Weesp staat, hadden haar belangstelling.

 

Lees ook:Gemeenteraad herdenkt Nora Tang
Lees ook:Fractievoorzitter Spinhoven door OCA uitgekotst
Lees ook:Fractieleider Spinhoven uit OCA, blijft in raad
Lees ook:Nora Tang voert ouderenlijst weer aan
Lees ook:OCA ‘poldert’ bij doelgroep

2 reacties op “Oudste raadslid Nora Tang (86) overleden (OCA)

  1. Ben Jonker

    Droevig nieuws. Ik heb Nora 8 jaar in de Raad meegemaakt. Ben benieuwd wie Nora in de Raad gaat opvolgen? Henk Fokkink?

      /   Beantwoorden  / 
  2. App

    Uit respect voor Nora Tang en haar inzet voor het algemeen belang (iedereen wordt immers ouder) zou OCA juist actiever campagne moeten gaan voeren ipv minder of zelfs helemaal niet.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.