SP gaat vuile sociale was gemeente buiten hangen

Marina Casadei

Amstelveen heeft zich ontwikkeld tot een gemeente met een harteloos beleid ten aanzien van mensen die het al moeilijk hebben. Dat vindt de SP in de gemeenteraad, laat afdelingsvoorzitter en raadslid Marina Casadei weten. De partij is voornemens demonstratief op donderdag 1 februari voor het raadhuis de ‘vuile was’, zoals zij het zelf noemt, buiten te hangen.

Overigens worden op diezelfde dag het door B&W georganiseerde Eneco-symposium in Rotterdam en ’s avonds een vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) gehouden.

Vooral statushouders, die veelal getraumatiseerd zijn doordat ze uit oorlogsgebieden komen, krijgen volgens de SP in Amstelveen een tweede trauma door ‘de respectloze bejegening die velen van hen hebben ervaren’.

 Zij zegt dat bij haar hulpdienst, die andere fracties kennelijk missen, veel vragen binnen kwamen van minima en statushouders die zich door de gemeente in de steek gelaten voelen. En dat zijn dan de moedigsten van hen, want velen durven geen hulp in te roepen omdat ze bang zijn voor de gemeente, voegt zij er aan toe.

Ook bij de Vrijwilligersraad Minima Amstelveen (VMA), voortzetting van het door B&W opgeheven adviesorgaan Participatieraad Minima Amstelveen (PMA) neemt het aantal klachten over de gemeente toe, vertelt die. De SP-hulpdienst en de VMA hebben daarop besloten de krachten te bundelen. Zij worden ondersteund door FNV-uitkeringsgerechtigden.

Zwartboek 2.0

De SP heeft een nieuw zwartboek samengesteld. Volgens haar gaf het toenemende aantal schrijnende situaties daarbij de doorslag. Dat zogenoemde Zwartboek 2.0 over statushouders en minima wordt tijdens de demonstratie voor het raadhuis gepresenteerd. “In 2014 werd er beterschap beloofd door het college en zou er meer maatwerk komen voor complexe hulpvragen. De SP constateert echter dat dit maatwerk vooral op papier bestaat, want de praktijk is beduidend anders”,  zegt Casadei.

Alleen gemakkelijke vragen

Wie bij de gemeente aanklopt voor hulp kan volgens haar maar beter met een makkelijke vraag komen, want die wordt meestal wel goed afgehandeld. “De problemen ontstaan als zich complexe situaties voordoen, zoals bij het Syrische gezin waarbij een invalide man al meer dan een jaar zonder zorg thuis zat en wiens zoon overbelast raakte. Er was een filmpje voor nodig om de ernst van de situatie duidelijk te maken. En dat is nog maar één geval, want bij de SP en de VMA zijn nog veel meer kwetsbare gezinnen in beeld waarvoor de gemeente niet het maatwerk biedt dat men wel pretendeert te geven.”

Behalve SP, VMA en FNV staan ook alle betrokkenen en hun vrienden op 1 februari voor het raadhuis, meldt de SP. De tomatensoep (tomaat is het symbool van de SP) staat er klaar.

 

 

Lees ook:SP: ‘Politiek laf jegens kwetsbare burgers’
Lees ook:SP maakt zwartboek over WMO-loket
Lees ook:GroenLinks wil basisinkomen enmeer vrijheid minima
Lees ook:Politiek gispt zwartboek minima SP
Lees ook:SP: veel hulpvragers boos op gemeente

3 reacties op “SP gaat vuile sociale was gemeente buiten hangen

 1. Leopold

  De verkiezingen komen er aan. Het wordt dus eindelijk weer tijd voor waarheden ipv alle flauwekul die van gemeentewege via de ingekapselde media over de bewoners wordt gestort.

  De statushouders zijn niet de enigen die een respectloze bejegening door de gemeente ervaren. Vraag maar aan de moeilijk lopende bewoners die straks veel verder moeten strompelen naar de ‘dichtstbijzijnde’ bus-of tramhalte of (met volle vuilniszak) afvalcontainer.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Jammer, dat dit nodig is. Ik had dit liever anders gezien, vooral in zo een rijke gemeente als Amstelveen. Het wordt toch eens tijd dat hier plaats moet zijn voor alle lage lagen van de bevolking en dat die op gelijke manier behandeld worden, maar blijkbaar heeft men enkel oog voor de mensen aan de bovenkant van de maatschappij.
  Het is toch vreemd dat Maaike van Veeningen (D’66 ) de hele wereld afreist om hier expats naar toe te halen, terwijl aan de andere kant mensen met een gewone baan of een uitkering eigenlijk weggepest worden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. SP-sympathisant

   Maar daarom is Amstelveen juist zo rijk. Gemeentelijke uitgaven mogen alleen gedaan worden als ze een investering zijn. Mensen die hun kansen pakken en zij die rendabel zijn kosten weinig. Al het andere is ballast.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.