Nieuwe partij AVA is liberaal en wil inwoners peilen

Tim Lechner

Een kunstacademie voor amateurs, sport voor iedereen (ook voor mensen met weinig geld), afslanken van het Sportbedrijf, subsidie aan musea op basis van het aantal bezoekers, compensatie van de kosten voor een dierenarts aan minima, woonruimte bij voorkeur toewijzen aan Amstelveners, een museumnacht, nachten van poëzie en filosofie, de Poel met rust laten (meer recreatie ontwikkelen aan de Ouderkerkerplas en als lokale overheid meer investeren in eigen bouwkavels. Zomaar enkele punten uit het verkiezingsprogramma van de nieuwe lokale partij Acti!ef voor Amstelveen (AVA).

Die heeft een liberale signatuur en zoekt het politieke midden. Dat zegt lijsttrekker Tim Lechner, die eerder in de gemeenteraad zat voor de VVD en later voorzitter van de Oudercombinatie Amstelveen (OCA) was. Voorzitter van de partij is Michel Becker, voormalig D66-raadslid en later lid van de VVD.

Hoewel het verkiezingsprogramma – waaraan overigens door inwoners nog gesleuteld kan worden – veel omvat van wat ook

Michel Becker

andere partijen zeggen, komt zij met enkele electorale noviteiten. Nieuw is ook dat op de kandidatenlijst, na de eerste vier, namen van mensen op alfabetische volgorde komen. De kiezer kan via voorkeurstemmen dan zelf bepalen wie het verdient zijn belangen te behartigen, is de redenering daarachter. Zoals elke nieuwe groeperingen in de politieke arena vindt ook AVA dat de kloof tussen politiek en inwoners gedicht moet worden.

“Niet alleen door te luisteren en in gesprek te gaan, te leren van elkaar, maar ook door ideeën en initiatieven in samenspraak met de gemeente vorm te geven en inwoners meer te betrekken bij de besluitvorming”, luidt de op de website weergegeven ideologie.

Gesprekken

Meer dan andere partijen denkt AVA in de samenleving te gaan staan, gesprekken te voeren met midden- en kleinbedrijf , zzp’ers, maatschappelijke zorg- en welzijnsinstellingen, scholen, brancheorganisaties, kunst en cultuurinstellingen en wijkplatforms. De partij heeft kennelijk grote afkeer van alles wat op bureaucratie lijkt. Regelgeving en daaraan gekoppeld beleid moet niet achter bureaus worden bedacht, maar in samenspraak met inwoners, vindt zij. Bijvoorbeeld als het gaat om wonen, werken, leven en zorg. Dat betekent luisteren en regels aanpassen, zegt AVA.

 Luisteren

Of zoals zij het zegt: “Een voortdurende dialoog waarin geluisterd wordt en regels aangepast worden waar mogelijk. Wijkcentra, club- en buurthuizen, (sport)verenigingen, kunst- en cultuurinstellingen, zorg en welzijnsinstellingen, handhavers en wijkagenten zijn de ogen en oren van onze samenleving. Door in gesprek te gaan en te blijven, wil AVA zichtbaar en hoorbaar aanwezig zijn om een werkelijke samenwerking te garanderen. Ieder deel van Amstelveen heeft een eigen identiteit en verdient evenveel aandacht. Het betekent ook dat iedere wijk iets anders nodig kan hebben op het gebied van wonen, werk, welzijn en zorg, ruimtelijke orde, veiligheid, vervoer en groen waarin voorzien moet worden.”

 ’Kort en bondig’

Hoewel zij zegt een ‘kort en bondig’ verkiezingsprogramma te hebben, behelst het niet minder onderwerpen dan dat van andere partijen. Zie: www.actiefvooramstelveen.nl. Over veel onderwerpen overlapt de mening van AVA die van andere politieke groeperingen in de gemeenteraad. Bijvoorbeeld over ‘startersleningen’ (voor de aankoop van woningen), waarvoor de nieuwe partij wil dat een gemeentelijk startersfonds wordt opgericht, met medewerking van pensioenfondsen, hypotheekverstrekkers, projectontwikkelaars, pensioenfondsen en investeerders. Zo kunnen starters eerder aan een hypotheek komen. “Zo kunnen starters eerder aan een hypotheek komen.”

 Symposium

Net als andere partijen vindt AVA dat er meer middeldure koopwoningen en huurwoningen moeten komen, maar dat de financiering daarvan voor mensen “net boven de sociale huurgrens” niet haalbaar is. “Amstelveen mag nog zo’n 5100 woningen bouwen. Dit heeft tot gevolg voor jonge gezinnen met een middeninkomen en we daardoor zien een hele generatie noodgedwongen Amstelveen verlaten”, zegt AVA. Die wil dat inwoners veel meer betrokken en geïnformeerd worden bij de toekomstplannen voor de gemeente. Daartoe moet er een symposium komen, om de woonvisie voor de komende jaren helder te krijgen.

 Terreur

Er kan volgens haar meer worden gedaan om graffititerreur aan te pakken. En bij de constante uitbreiding van Schiphol blijft naar haar mening veel onder de pet. “AVA maakt zich zorgen over de transparantie en eerlijkheid van partijen die rapporten moeten overhandigen die verkeersveiligheid, vliegveiligheid en gezondheid waarborgen. AVA realiseert zich heel goed dat het een complex verhaal is waar we met de hele regio samen door één deur moeten kunnen. Wij willen op de hoogte worden gehouden over de nieuwste wetenschappelijk onderbouwde bevindingen betreffende fijnstof.”

Stille armoede

Afvalverwerking moet volgens AVA door de gemeente worden uitbesteed aan marktpartijen, die daartoe offertes moeten maken. Samen met energiebedrijven wil zij een masterplan ontwikkelen om Amstelveen te voorzien van zonnepanelen. En voor het lokale openbaar vervoer moet er minder regie uit de regio komen.

De partij vindt dat er een ondernemersloket voor MKB en ZZP’ers in goede en slechte tijden moet komen. “Vaak worden ondernemers in slecht weer naar de bijstand verwezen. AVA vindt dit te kort door de bocht. Wij willen dat er meer en beter geluisterd wordt en naar oplossingen voor bijvoorbeeld een doorstart gekeken kan worden. Via een ondernemersloket kan aan de hand van een inventarisatie en een versoepeling van regelgeving, gekeken worden naar een passende oplossing. Nog steeds is deze snel groeiende groep niet ten volle in beeld. Er heerst binnen het MKB en de ZZP’ers een stille armoede.” De partij pleit voor de terugkeer van de Kamer van Koophandel in Amstelveen en denkt aan een dependance in het raadhuis. Dat moet trouwens langer open zijn (elke dag van 08.00 tot 20.00 uur), met een servicepunt in het Stadshart.

De partij pleit ook voor bevordering van onafhankelijke journalistiek in de gemeente. “Het mediabudget moet evenredig verdeeld worden om een objectieve weergave van feiten en nieuwsmededelingen voor de inwoners te waarborgen. Te grote(dure) advertenties in de lokale media moeten doelgerichte informatie bevatten en geen opsomming van behaalde successen zijn.”

 

Lees ook:Höcker van BBA naar Lechners AVA
Lees ook:GroenLinks boos over niet meedoen in B&W
Lees ook:AVA wil woningen voor jonge Amstelveners
Lees ook:Twee nieuwe partijen bij raadsverkiezing
Lees ook:‘Landelijke politiek domineert raadsverkiezingen’

3 reacties op “Nieuwe partij AVA is liberaal en wil inwoners peilen

 1. Jan d'Oudemont

  Wil Seiffers (OCA), Michel Beckers (D66), Tim Lechner (VVD). A ja joh, maakt het uit. Kom er bij. We lullen gewoon dat we naar de inwoners luisteren en het verkiezingsprogramma….: zeg maar wat u er in wilt hebben. U roeptoetert, wij draaien.

  Ik vraag me af of AVA net zo ruimhartig is voor vluchtelingen als dat ze voor politieke verweesde asielzoekers is ?

    /   Beantwoorden  / 
 2. 😜

  Misschien kunnen ze nu Camiel Eurlings vragen als lijder van deze partij van mislukte politici, bestuurders, failliete ondernemers en andere kneuzen.
  Het motto voor de komende verkiezingen weet ik ook al. “ Jongens, gewoon de beuk erin.”
  En nu effe zonder dollen. Ga toch eens iets nuttigs doen. Niemand zit op jullie te wachten. Zonde van jullie tijd.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan d'Oudemont

   Het is zo treurig. En dan zo’n lekker ding als Hocker erbij. Het kan niet inhoudslozer. Ach ja, wat maakt het ook uit. Ze zijn van de straat…..

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.