PvdA wil ‘Samen Verder’

Jeroen Brandes

“Wij zijn niet tegen mensen die het goed hebben of rijk zijn, maar het zit in onze DNA dat wij altijd opkomen voor minder bedeelden; voor hen doen wij altijd een stapje extra”, zei wethouder Jeroen Brandes donderdagavond bij de presentatie van het verkiezingsprogramma ‘Samen Verder’ op de ledenvergadering van zijn partij.

Een dubbele bodem heeft die titel wel, want de PvdA wil zowel samen met burgers in de wijken als met de nu bestaande coalitie (en dus het college van B&W) verder. Hij gaf toe dat de partij een moeilijke tijd achter de rug heeft. Maar in de afdeling Amstelveen zijn de nodige actieve jongeren gekomen, die stokjes kunnen overnemen. Hij noemde onder anderen campagneleidster Suzanne Piet, die nu trouwens als vierde op de kandidatenlijst voor het raadslidmaatschap staat.

Daarop had ook bestuurslid Ad Verkley eerder gewezen, die een evolutie van de generatie der grijze kameraden naar die der millennials constateerde. Het moet met de partij beter, ook lokaal, beter gaan dan vier jaar geleden, zei hij. Na lijsttrekker Jeroen Brandes, volgen op de kandidatenlijst de nu zittende fractievoorzitter in de gemeenteraad Esther Veenboer, Arnoud van den Bosch (3), Suzanne Piet (4), Guido Dennenbroek (5), (voorzitter) Henk Bleekemolen (6), Dick Loos (7), Annemiek Schaap (8), Peter Veldman (9) en Hans Steenvoorden (10) in de Top 10. Verder: Ad Verkley, Marga Drewes, Dolf Veenboer, Wim Beckers. Dick van Houten, Michel Waterman en Maaike Lursen.

Het programma van de afdeling toont veel overlappingen met programma’s van andere partijen. Dat kan niet anders, volgens Brandes. “In de lokale politiek wordt nu eenmaal over 85% door iedereen in feite het zelfde gedacht. Je vindt dus punten uit pons programma ook bij anderen.”

Dieselauto’s weren

Opvallend zijn overigens bij de PvdA dat die vervuilende dieselauto’s uit woonwijken wil weren, het budget voor verduurzaming uitbreiden (bijvoorbeeld voor subsidies voor zonnepanelen en isolatie), het scheiden van afval aantrekkelijker maken en in de Noorderlegmeerpolder een bloemen- en plantentuin aanleggen. Zij wil zich ook inzetten voor het behoud van buslijn 199.

Ooit was een verschil met de liberalen dat de PvdA vooral in de sociale sector woningen wilde bijbouwen, terwijl met name de VVD vindt dat er al genoeg staan, maar er teveel wordt scheef gewoond. Op de ledenvergadering naar moderne snit in P60, half donker en met een aandeel van jazztrio Daan Quittner (de drummer die ook de kandidaten presenteerde), zei Brandes erover: “Als je lid bent van de PvdA kijk je altijd naar mensen die het minder hebben, opdat die ook kunnen wonen.” Maar hij zag toch meer in vooral kwalitatieve vervangingsbouw in de sociale sector dan kwantitatief tot in het oneindige bijbouwen, terwijl daarvan toch het meeste naar de regio gaat. Er moet voor iedereen worden gebouwd, zei hij. “Veel goedkope woningen in Groenelaan moeten worden vernieuwd, maar er zijn ook andere woningen nodig, waarheen men kan doorstromen. Het probleem zit vooral bij starters die alleen zijn. Die kunnen veelal geen hypotheek krijgen en ook geen hoge huur betalen. Wij vinden het helemaal niet erg dat iemand meer heeft te besteden, maar een onderwijzeres moet ook kunnen wonen.”

Trots

Hij gaf wel toe dat in de gemeente Amstelveen de PvdA nu eenmaal met liberalen moet samenwerken. “Maar wij moeten wel trots op onszelf kunnen zijn en niet aan de hand van D66, VVD en bbA lopen.” In dat verband noemde hij de inbreng van de PvdA in de wijken. Hij wees er op dat veel wijkcentra – zoals De Bolder en Westend – zijn verbouwd en er nog een bouwprogramma voor andere aankomt.

Intussen plaatst de regionale samenwerking de lokale PvdA wel voor problemen. Scheidend PvdA-raadslid Harry van den Bergh waarschuwde herhaaldelijk dat regionaal bestuur in feite de democratische legitimiteit mist. Ofwel: De door het volk gekozen gemeenteraad heeft er geen enkele invloed op. In het programma is zijn klacht min of meer terug te vinden in een actiepunt dat experimenteren met nieuwe vormen van ‘democratische controle ver samenwerkingsverbanden in de stadsregio’. Terwijl Brandes trouwens enerzijds voorstander is van grotere gemeenten, wil hij de band tussen kiezers en gekozenen bevorderen door krachtige besturen in wijken, met eigen budgetten voor buurtorganisaties. ‘Wij moeten niet achter een bureau op het raadhuis bedenken wat goed is voor de mensen, maar goed naar hen luisteren. Dat is een beetje de oude verheffingsgedachte.”

Intussen vindt hij het ook bij de PvdA horen dat die verantwoordelijkheid neemt. “Wij lopen niet weg van de coalitie.” In het verkiezingsprogramma zijn overigens geen bedragen genoemd. Volgens Brandes is die financiële taakstelling nogal onzinnig en moet die worden vastgesteld als eerst de plannen democratisch zijn gepresenteerd.

Op het punt van de preventie bij huwelijken, om vechtscheidingen te voorkomen, lijkt de PvdA het met de ChristenUnie (die een soort APK-keurig voor het huwelijk wil) eens. De PvdA wil, zij het op andere gronden. “extra aandacht voor preventie:  om vechtscheidingen te voorkomen. De preventie betreft overigens ook obesitas, verslavingen en de gevolgen van dyslexie. In de bejaardenzorg moeten alle Amstelveense zorgcentra, wat haar betreft, aan de ‘Amstelveense maat’ voldoen. Dat houdt volgens het verkiezingsprogramma in dat er in alle zorgcentra dag en nacht een concierge is. Ook moet er geld bij de gemeente worden vrij gemaakt voor activiteiten. Mantelzorg en ander vrijwilligerswerk moeten naar naar mening als volwaardig maatschappelijke tegenprestatie bij uitkeringen worden beschouwd.

 

 

Lees ook:Wethouder Brandes stapt opeens op
Lees ook:PvdA vindt uitvoering Nieuwe Welzijn ‘treurig’
Lees ook:Parkeren mantelzorgers veel goedkoper
Lees ook:Brandes weer lijsttrekker PvdA
Lees ook:PvdA wil ‘Samen Verder’ – Brandes lijsttrekker

3 reacties op “PvdA wil ‘Samen Verder’

 1. PvdArrogantie

  PvdA Partij van de Arrogantie die opkomt voor minder bedeelden? Ideologische veren waren weggedaan, heer Brandes. Lang geleden al. GEneraties zijn opgevoed waarbij de PvdA het neoliberalisme heeft omarmd. Waar heeft u het over? U wilt door met de heersende Vrouwfobische Demofobische partij VVD. U weet wat dat landelijk voor u heeft betekent?
  U heeft nog 3 zetels in de gemeenteraad. Een paar jonge mensen in de partij gaan u niet helpen ineens zeer veel meer zetels te halen! Wat een onzin dat partijen voor 85 % hetzelfde denken. Dat is de dood in de pot voor de democratie. Ik ben NIET voor het door de PvdA gesteunde beleid van dure woningen. Ik ben NIET voor het nieuwe afvalsysteem, ik ben NIET voor het door deze wethouder nagelaten opkomen van Amstelveense belangen mbt Openbaar Vervoer. Ik ben niet voor het verkwanselen van Metro51 en tramlijn 5. Ik ben niet voor de torenhoge WMO eigen bijdrages waar de regering nu mee afrekent. De PvdA Amstelveen wel, net als CDA, D66, BBA, VVD, dat nieuwe AVA (immers oud D66 en VVD), etc.

  Volgende keer 0 of 1?

    /   Beantwoorden  / 
 2. 🤡

  Een partij die slogans gebruikt alhier die 30 jaar geleden van toepassing waren. Nu verworden tot een visieloos clubje met enkel aandacht voor het pluche.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Heikneuter

  De kritiek van Harry van der Bergh is volkomen terecht. Die regioraad beslist over oa verdeling woningen en OV. Toch 2 heikele punten in onze gemeente waarover zij eigenlijk niets te vertellen heeft.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.