ChristenUnie rekent op twee zetels

Henk Stoffels

Hulp aan kwetsbaren bieden, moet niet ontaarden in moraliseren, maar aan dat laatste ontkomt de ChristenUnie in de gemeenteraad soms niet. Dat bleek dinsdag op de ledenvergadering van de afdeling Amstelveen, die met een aantal wijzigingen het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst vaststelde. De fractie houdt rekening met ‘het wonder’ dat die van één naar twee raadsleden gaat, zei Henk Stoffels, nu nog burgerraadslid (wel in een raadscommissie maar niet in de raad), tweede op de kandidatenlijst.

Die wordt aangevoerd door Bert de Pijper, nu ook fractievoorzitter. Over het grensgebied tussen moraliseren en helpen ging het vooral toen wat er in het verkiezingsprogramma over gezinnen en huwelijk staat aan de orde was. “Eigenlijk is de ChristenUnie de enige partij die echtscheiding niet als een gewoon verschijnsel ziet”, zei Bert de Bijper. Zowel hij als de rest van de vergadering in De Bolder pleitte voor een soort APK-keuring voor huwelijken en men constateerde dat kinderen veelal de dupe worden, vooral van vechtscheidingen. “Waarom moeten wij er achteraf altijd naar kijken en hulp bieden en niet aan de voorkant”, zei Stoffels, die ter vergadering ook als voorzitter en secretaris werd gekozen. Ad interim, voegde hij er zelf aan toe. Formeel hadden de leden nog geen bestuur gekozen, zodat die taken in feite werden uitgeoefend door nog niet in functie benoemde personen. Eltjo Verweij werd benoemd als penningmeester. Naar een derde bestuurslid zoekt de afdeling nog.

Jongeren wilden intussen de gezinnen waarvoor de hulp bestemd is, iets ruimer trekken dan die van getrouwde stellen, maar ook

Bert de Pijper (CU)

kwetsbare samenwonenden daarin betrekken. Het programma wordt in die zin aangepast. “Bied je iemand hulp aan of vertel je hoe het moet”, zei een lid van de jongerenbeweging Perspectief van de ChristenUnie.

Speerpunt

Kwetsbare Amstelveners vormen een speerpunt in het programma, dat namens een programmacommissie werd gepresenteerd door provinciaal bestuurder Johan-Paul de Groot. Financieel doet Amstelveen het wel goed, maar de vraag blijft of iedereen in de gemeenschap daarvan profiteert. De partij kijkt iets anders dan de liberale meerderheid in de gemeenteraad naar het te vormen fonds ‘sparen vooraf’. Zij is het met die ontwikkeling op zich wel eens, maar zou het geld graag aanwenden voor een goede infrastructuur en sociale voorzieningen in de wijken. Ook propageert zij Amstelveense uitwerking van het klimaatakkoord dat in Parijs is behaald. En verder is voor de ChristenUnie belangrijk dat er een einde komt aan het bijbetalen voor WMO-voorzieningen door minima en verlaging van de eigen bijdrage voor degenen die misschien iets meer, maar nog altijd weinig verdienen. Er bestaat, zo werd geconstateerd, in Amstelveen nog veel armoede achter de voordeur.

Reclame

Ds. Steve van Deventer

De partij is tegen wat zij aanstootgevende reclame noemt, die ingaat tegen hoe God – volgens haar – naar de mens kijkt. Rond het hoofdstuk Zorg werd vastgesteld dat mantelzorgers, kennelijk tegenwoordig steeds noodzakelijker, vaak overbelast raken. Wat duurzaamheid betreft, moet de gemeentelijke organisatie zelf het goede voorbeeld geven en volgens de ChristenUnie binnen één of twee raadsperioden – dus maximaal acht jaar – energie-neutraal zijn. Overigens blijken aan de energietransitie, waarnaar alom wordt gestreefd, nogal wat haken en ogen te zitten. Biogas is bijvoorbeeld geen echte oplossing, omdat daaraan area’s voor voedselvoorziening moeten worden opgeofferd. “Er wordt teveel gepraat in de richting van het populaire straatje, zonder dat erover is nagedacht”, verzuchtte een lid. “Als het ten koste gaat van het voedsel moeten wij ‘nee’ zeggen.”

Dromen

Aan het begin van de vergadering, geopend en gesloten met gebed, sprak ds. Steve van Deventer uit Mijdrecht over dromen. Daarin spreekt God nog steeds tot mensen, zoals hij dat eens deed tegen bijvoorbeeld Jacobs zoon Jozef en diens latere naamgenoot en de echtgenoot van Maria, zei hij. Ook Abraham Kuyper heeft destijds een droom – een visie – gehad voor het land. Van Deventer adviseerde de aanwezigen een dagboek bij te houden over hun dromen en verwees naar een wetenschapper die meldde dat men doorgaans tussen slapen en wakker worden, ’s morgens tijdens het sluimeren, de meeste dromen worden gedroomd. Ook ’s morgens had Stoffels dan ook gedroomd over de tweede zetel in de raad. Om, zoals De Pijper het zei, het “christelijke sociale geluid in een liberale samenleving te laten horen.” Stoffels staat overigens om persoonlijke redenen, niet te dringen om in de raad te komen. Maar als zijn droom uitkomt zal hij dat zien als een roeping van Godswege. “Ik hoop dat wij met elkaar dromen gaan dromen”, had hij in aansluiting op ds. Van Deventer gezegd.

 

Lees ook:ChristenUnie enige partij met ‘open’ ledenvergadering
Lees ook:Burgemeester bij ledenvergadering ChristenUnie
Lees ook:De Pijper weer beëdigd als raadslid
Lees ook:Amstelvener mishandeld in Deventer
Lees ook:ChristenUnie tegen ‘satanische kerstband’ P60

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.