B&W vinden openbare klacht SP ‘ongepast’

Marina Casadei

Terwijl B&W ‘maatwerk voor de burger’ hoog in het vaandel en dus ook in hun door de coalitie (VVD, D66, PvdA en Burgerbelangen) gesteunde college programma hebben staan, valt daar in praktijk nogal wat op af te dingen, vindt oppositiepartij SP. Zij komt met het schokkende verhaal over een vluchtelingengezin, dat naar haar mening niet adequaat werd geholpen door de gemeente, en maakte daar onder meer een YouTupe filmpje over. B&W vinden dat de SP het gezin bij klachten terug had moeten verwijzen naar de gemeente, die overigens zelf voor de klachten zorgde.

Dat meldt het college aan de gemeenteraad. In het uiterste geval kan een politieke partij de weg wijzen naar de regionale ombudsman, zeggen B&W.

De gemeente zegt keer op keer dat statushouders gewone geïntegreerde Amstelveners zijn, maar de ambtelijke realiteit laat iets anders zien, meent de fractie van de SP.

Dezer dagen bezocht SP-raadslid Marina Cassadei, samen met (partijgenoot) Wil Roode van Vrijwilligersraad Minima Amstelveen (VMA), een invalide Syrische man en diens  28-jarige (oudste) zoon. Zij kwamen anderhalf jaar geleden in Nederland aan en behoorden in Syrië volgens de SP tot een minderheid.

Rolstoel

Na hun vlucht en verblijf in een asielzoekerscentrum kregen de twee in januari van dit jaar een woning in Amstelveen, door de gemeente wettelijk verplicht toegewezen. De man is rolstoelafhankelijk en heeft 24 per etmaal verpleging nodig, zeggen Casadei en Roode. Dat zou steeds bij de gemeente bekend zijn geweest. Op het filmpje is te zien dat de vader zich alleen zittend door zijn huis kan bewegen. Op de vraag hoe hij dan helemaal naar Nederland is gekomen, willen SP en VMA in het openbaar niet ingaan.

 WMO

Inmiddels zijn ook de andere kinderen van de man, twee dochters (19 en 17 jaar) en een zoon (21) in het kader van gezinshereniging naar Nederland gekomen. Hun moeder is overleden. Volgens SP en VMA mocht de oudste zoon de woning voor hem en zijn vader niet zien voordat hij het contract had getekend. Het eengezinshuis bleek ongeschikt voor de vader wegens diens handicap, anders dan het wel voor gehandicapten aangepaste asielzoekerscentrum. “De WMO ambtenaar, die kwam kijken en opmeten, concludeerde dat meneer alleen naar de wc kon, maar dan zou de deur alleen niet dicht kunnen tijdens de toiletgang”, aldus een persbericht van SP en VMA.

Zij klagen verder: “De oudste zoon moest van de gemeente inburgeren, 9,5 uur naar school, 30 uur huiswerk maken, zijn vader verplegen en hij moest werken van de gemeente. Deze constructie maakte dat hij wanhopig overal aanklopte voor hulp, zwaar overbelast raakte en uiteindelijk aanklopte bij de SP hulpdienst.” Volgens die partij wordt ten raadhuize verteld dat statushouders geen recht op urgentie (voor een andere woning) hebben. Het drietal overgekomen gezinsleden kon volgens de medewerkers voorlopig in het asielzoekerscentrum blijven, alvorens er een woning in Amstelveen beschikbaar kwam. Intussen kon de daar al wonende zoon een lokale woningruil bewerken.

Intussen werken volgens de SP de instanties langs elkaar. “De huisarts dacht dat vluchtelingenwerk verpleging had ingeschakeld, maar vluchtelingenwerk had de hulp al in maart aan het sociaal team van de gemeente overgedragen. Dat zit ook op het gemeentehuis en deed ook niets. Geen indicaties aangevraagd, geen dagbesteding geen wijkverpleging.”

Weggestuurd

Er is volgens de SP wel een onderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat de vader 24 uur zorg nodig heeft, maar er werd alleen twee uur huishoudelijke hulp verstrekt. Ook werd zin uitkering verminderd, wegens de kostendelersnorm, terwijl de dochters en zijn andere zoon drie maanden op financiële aanvulling moesten wachten. “Zij werden weggestuurd op het gemeentehuis in september met de mededeling dat zij als gewone Amstelveense jongeren, ook al spreken zij nog geen Nederlands, geen recht op bijstand hadden en kregen een brief mee dat zij 40 sollicitaties moesten doen”, zegt de SP. “De afgelopen drie maanden heeft het gezin van minder dan 700 euro per maand moeten rondkomen en de voedselbank. De oudste zoon werkt fulltime en moest voor zijn zusjes en broer ook de zorgverzekering betalen.”

 Weigering

Op advies van een advocaat heeft de oudste zoon nu een besluit gevraagd aan de gemeente dat het gezin geen recht had op een andere woning. Dit weigerde de gemeente volgens de SP te verstrekken.

De gemeente zegt met de situatie van het gezin bekend te zijn, maar om privacy redenen daar niet in het openbaar op in te kunnen gaan. Aan de gemeenteraad lieten B&W weten het ongepast te vinden dat een politieke partij kiest voor het bekend maken van het lot van kwetsbare mensen. Als inwoners zich tot een politieke partij met klachten over de gemeente richten is het, volgens B&W, ‘een goed gebruik’ dat die weer worden doorverwezen naar dezelfde gemeente waarover zij klachten hebben. “Mocht dat niet aan de verwachtingen voldoen dan is de gangbare procedure hen desgewenst een behulpzame weg naar door de Raad geïnstalleerde ombudsman te wijzen”, schrijven zij aan de gemeenteraad.

Voor het YouTupe filmpje van de SP:

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=mA1BCERYagU

 

Lees ook:Gemeente help nu wel Syrisch gezin (na SP-filmpje)
Lees ook:Gezin aan Pruimenlaan getroffen door koolmonoxide
Lees ook:Boek over coachen en schreeuwen langs lijn
Lees ook:Louter donkere acteurs in ‘De Vrek’ (Molière)
Lees ook:Boekpresentatie ‘Lederwaren Modern’ bij Blankevoort

7 reacties op “B&W vinden openbare klacht SP ‘ongepast’

 1. Frank

  Wat is nu ongepast een kwetsbaar gezin trachten te helpen of het er niets aan doen ? Wie het weet , mag het mij vertellen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan

   Nee Frank, een gezin met een gehandicapte vader geen noodzakelijke zorg bieden, dat is ongepast.

   B&W begrijpt niet waarom de PVV(=VVD) de grootste partij is. Een politieke partij moet in achterkamertjes vergaderen, niet voor hun achterban opkomen. Als je als politicus contact houdt met je achterban ben je verkeerd bezig en word je op het matje geroepen. Je moet politiek bedrijven; niet voor mensen opkomen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Hoe maak ik het weer goed.

    De VVD komt heus wel op voor haar eigen achterban. Helaas is dat niet de werkende mens met een gewoon baantje of iemand die afhankelijk is van een uitkering. Maar maakt nog niets uit. Deze partij kan het alsnog gooien op een commucatiefoutje of zo en de boel recht laten breien. Kan Raat op de foto er ook nog bij gaan staan naast de traplift.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jan

     Portefeuille Raat:

     Financiën
     Handhaving en vergunningen
     Zal me een Zorg zijn en gezondheid
     Wonen en volkshuisvesting
     A9
     Vastgoed
     Stadshart

       /   Beantwoorden  / 
   2. Rode Paprika

    Precies. Wethouder Raat is er als de kippen bij voor het fotomomentje als hij ondernemers, die in de fout zijn, (zie die pizzeria in Oude dorp) te ondersteunen middels een smile….als mensen in de shit zitten door deze gemeente doet hij partijen die daar wel feeling mee hebben af als ongepast. Ik zal één ding zeggen, contact de Amsterdamse Ombudsman(regio), die hoogstwaarschijnlijk nooit wordt genoemd bij klachten, maar de moeite waard! Amstelveen is daar onderdeel van.

      /   Beantwoorden  / 
 2. crowdfunder

  Ik word ongepast van VVD-man Herbert Raat. Deze man is hier verantwoordelijk voor als wethouder ZORG. Maar nu horen we hem niet. Komt even niet uit.

  Nu laat hij de burgemeester een briefje tekenen dat het ‘ongepast’ is dit te openbaren. Oftewel de boodschapper wordt aangepakt, niet het probleem van het gezin. Als dit probleem bekend is, wat doet de gemeente dan? GEEN Woord daarover, ook niet dat men oplossingen zoekt. Waar is VVD’er Herbert Raat nu om de gehandicapte weduwnaar met kinderen uit oorlogsgebieden te helpen? De SP heeft helemaal gelijk dit te openbaren.

  Ik stel voor dit gezin met crowdfunding te helpen en een actie op te zetten. Wie helpt?

    /   Beantwoorden  / 
 3. P.G. van Faassen

  “Op het filmpje is te zien dat de vader zich alleen zittend door zijn huis kan bewegen. Op de vraag hoe hij dan helemaal naar Nederland is gekomen, willen SP en VMA in het openbaar niet ingaan.”

  Ik zag die man anders opstaan om in zijn stoel
  te gaan zitten.

  En waarom willen de SP en VMA niet uitleggen hoe die man hier is gekomen? Meegedaan met mensensmokkel?

  Treurig dat de SP over de rug van iemand die zich moeilijk beweegt verkiezingspropaganda bedrijft. Samsom heeft dat ook een keer gedaan. En het loopt altijd verkeerd af. Gelukkig maar.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.