Internationale school Amity start pas in 2018

Bert de Pijper (CU)

De internationale school Amity in het voormalige Van Leer gebouw aan de Amsterdamseweg gaat toch niet in september open. Dat was wel de bedoeling van de uit India afkomstige school, maar de vergunningen en licenties voor het leven van onderwijs zijn niet binnen. Ook kreeg Amity de noodzakelijke verbouwingen niet tijdig klaar.

Het wordt nu het volgende schooljaar. De kwestie kwam ter sprake tijdens de donderdag gehouden vergadering van de raadscommissie Burgers en Samenleving (BS). Daarin kwam de overheveling van posten naar de begroting van volgend jaar ter sprake, dit voor 2017 waren gepland. Want de € 2,5 miljoen die Amstelveen samen met Amsterdam aan de school zou betalen bij de start van het internationale onderwijs, valt nu dus ook later. Amstelveen betaalt in diverse tranches € 1,25 miljoen.

Er is overigens geen sprake van afstel, zei wethouder Herbert Raat. Er komen meer wijzigingen in de begroting voor volgend jaar. Er gaat bijvoorbeeld 95 duizend euro naar een aan te nemen ‘strategische adviseur’ duurzaamheid. Die post vonden en Bert de Pijper van de Christen woordvoerders in andere fracties niet goed onderbouwd. Die komt, beloofde Herbert Raat. B&W vinden de komst van zo’n adviseur wel noodzakelijk, maar zijn het er mee eens dat de financiële onderbouwing niet adequaat is.

Directie

Er waren trouwens ook vragen naar het waarom van de uitbreiding met een ton van de kosten voor directie op het raadhuis. Ook daarbij kan de onderbouwing wel wat beter vond commissielid Vink van GroenLinks. “Ik mis de inhoudelijke onderbouwing ervan en dat is nogal slordig”, zei hij.

Voor het door de gemeente te organiseren zogenoemde Eneco-congres in Rotterdam is € 50.000 begroot. Dat gaat over duurzaamheid in bredere zin. Diverse fracties vonden dat andere gemeenten die – in tegenstelling tot Rotterdam – tegen de verkoop van aandelen aan commerciële partijen zijn wel meebetalen. Misschien gebeurt dat wel, maar wethouder Raat, aan wiens brein het plan is ontsproten, constateerde dat de houding van Amstelveen voor veel publiciteit heeft gezorgd. “Wij hebben er jarenlang miljoenen aan verdiend en hopen met dit symposium, waaraan heet veel partijen meedoen, een andere denkwijze over energie en duurzaamheid te bewerken. Wij leggen een ander inhoudelijk voorstel neer dan waarmee Rotterdam nu komt. Er zijn veel mensen die vinden dat wij het Amstelveense initiatief goed is.”

A en B

Kan wel zijn, zei Vink, maar naar zijn mening is de raad niet of nauwelijks bij de plannen betrokken. Hij vond het overigens terecht dat ook andere gemeenten voor de betaling erbij worden gehaald. “Maar als we A zeggen moeten we ook B zeggen”, zei PvdA-commissielid Bas van der End.

Ook het voor 2017 gereserveerde bedrag voor citymarketing gaat naar volgend jaar, wat De Pijper de opmerking ontlokte waarom en op dat gebied in feite niets is gebeurd. “Er zijn vak vaker kritische noten over citymarketing gekraakt. Waarom moet het nu weer naar 2018?”, vroeg hij zich af.

En dan was er nog de vrijstelling van bepaalde legeskosten voor bepaalde voor charitatieve instellingen. PvdA-commissielid Van der End zou het duidelijker vinden als die organisaties wel een nota krijgen, maar concreet weten dat die door de gemeente wordt betaald. Dat maakt de zaak transparanter, vond hij. En daar was Raat het eigenlijk wel mee eens. De procedure wordt dat ook veranderd.

De kwestie kwam aan de orde bij de definitieve vaststelling van de tarievennota. Dat gebeurde weliswaar al eerder deze maand, maag toen was met name de OZB Belasting nog gebaseerd op schattingen, omdat niet alle WOZ-taxaties er waren. Die zijn er nu wel.

 

Lees ook:ChristenUnie: Voorrang aanbesteding lokaal bedrijf
Lees ook:ChristenUnie kritisch over Internat. School Amity
Lees ook:ChristenUnie: ‘Verkeersinfarct dreigt door AV-lijn’
Lees ook:College weert Turkse ‘elitaire’ basisschool
Lees ook:Airbnb mag – proef met woningdelen in heel AV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.