BBA-bestuurslid: Geldverspilling Nieuwe Kalfjeslaan

Frits Suèr (BBA)

Binnen de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) is de herprofilering van de Nieuwe Kalfjeslaan in het Amsterdamse Bos, die omgeven door hockeyvelden naar een manege loopt, al een half jaar een bijna emotioneel gespreksonderwerp. Dat schrijft secretaris Frits Suèr in een colum oo de website van de partij. Terwijl door die herprofilering, onder verantwoordelijkheid van de gemeente Amsterdam, de weg beter en veiliger moet maken is volgens Suèr het tegendeel waar. Intussen ligt heel het bos wel op Amstelveens grondgebied.

Suèr: “Tijdens de afgelopen weekeinden ontstond er steeds een enorme parkeerchaos aan het begin van de weg. De hockeywereld is best een aardige samenleving, maar ook daar zitten echte mensen tussen, die het liefst hun auto langs het veld parkeren. Het benul dat 150 meter naar rechts op de voormalige recreatievelden parkeerruimte genoeg is, is niet aan de Volvomoeders en SUV-bezitters besteed. Dus zetten die hun wagens maar op het voetpad – voor zover dat er is – of in de berm; maar wanneer het daar ook vol is, gewoon op de weg.”

Inkomend en uitgaand verkeer heeft daardoor niet meer dan een strook van drie meter breed asfalt. Volgens de columniste zagen trimmers en hondenuitlaters in het door hen geliefde gebied de chaos al weken van tevoren aankomen, maar de ontwerpers in Amsterdam niet. “Maandenlang konden wij ons dan ook verbazen over een bijzonder staaltje geldverspilling, ambtelijke onkunde, amateurisme en gebrek aan praktijkervaring. Het kan niet waar zijn”, schrijft Suèr. Er is volgens hem ruimte genoeg om een apart fietspad aan te leggen, maar die werd kennelijk door de tekenaars niet gezien.

Boomstammen

“Gevolg: de weg is een halve meter te smal en in de bocht voor bussen en paardentrailers moeilijk elkaar te passeren. Wij zagen ook dat wandelpaden ineens ophielden en dat er een strook voor autobussen werd aangelegd die 20 cm. te smal is. Al gauw werden er op die strook boomstammen gelegd, zodat er helemaal niemand meer kon parkeren. Toen ik – op vrijdag 18 november – met onze fotograaf de blunders wilde vastleggen, waren die boomstammen ineens weg en de busbordjes afgedekt.”

Chauffeurs van vrachtwagens en bussen moeten bij het passeren hun toevlucht te zoeken tot de berm, wat leidt tot diepe moddersporen en vernielde bermen, meldt Suèr. “Autobussen worden nu verwezen naar een strook grind op het braakliggend stuk grond voor de openlucht-manege. Het blauwe busbordje staat pal naast de rood-witte paaltjes, die het voor de chauffeurs onmogelijk maken de grindstrook op te rijden. Vervolgens hebben de ingenieurs van de wegenbouw een nieuwe ingang geschapen even rechtsom richting manege. Maar die is zo krap dat geen bus de draai kan maken zonder een paal, een berm of een geparkeerde auto te vernielen.”

Emmakade

Hij klaagt ook zijn nood over het vernieuwde parkeerterrein richting de Emmakade. “Door het te verleggen en wat bomen te kappen zijn er meer parkeerplaatsen voor met name de clubs VRA en Pinoké. Het fietspad is in het midden waardoor fietsers nu twee keer overstekende auto ’s moeten ontwijken. Er is ook aan de gehandicapten gedacht. Maar die moeten wel een zwemvest of op z’n minst kaplaarzen meenemen. Want hun parkeerplaatsen zijn op het laagste punt van het parkeerterrein aangelegd en staan bij regenachtig weer continu onder water. Een komisch gezicht vormen op dit moment de lantaarnpalen. Er zijn nieuwe geplaatst, pal naast de oude. Benieuwd of die oude palen ooit nog eens worden weggehaald.”

Suèr: “Natuurlijk kunnen we zeggen dat deze geldverspilling niet ten laste komt van Amstelveen. Indirect wel, via de regio Amsterdam. Zonde van dat geld. Daar hadden we mooi een extra buslijn voor de Amstelveners mee kunnen financieren.”

Foto’s: Chris Smeenk

 

Lees ook:Spookrijder aangehouden wegens agressief rijgedrag
Lees ook:Vrachtwagen in berm Bovenkerkerweg
Lees ook:‘Kinderen moeten weer leren fietsen’
Lees ook:Bevrijdingsfeest in Oude Dorp
Lees ook:Museumtram houden of fietspad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.