Fonds voor ‘groene bouwleges’

Harmen van der Steenhoven

Wie duurzaam (ver) bouwt, hoeft minder leges te betalen. Op initiatief van coalitie partijen D66 en VVD ging de gemeenteraad daarmee woensdag akkoord. Er komt een fonds van 300.000 euro beschikbaar voor gedeeltelijke of gehele kwijtschelding van de verschuldigde leges.

Daarop kunnen inwoners halverwege 2018 aanspraak maken.

Voorbeelden van duurzame bouwplannen, waarvoor men voor de ‘groene leges’ in aanmerking komt, zijn initiatieven die leiden tot energieopwekking of (extra) isolatie.

In het voorjaar van 2018 leggen B&W de kaders aan de raad voor waarbinnen burgers

Janneke Leegstra

en bedrijven aanspraak kunnen maken op het fonds. D66-raadslid Harmen van der Steenhoven wijst er op dat Amstelveen de ambitie heeft in 2040 klimaatneutraal te zijn. “Dit plan voor groene leges draagt bij aan het realiseren van deze doelstelling”, zegt hij. In de gemeenten Enschede en Oldenzaal bestaan al dergelijke fondsen voor ‘groene leges’ en daar is het aantal duurzame bouwprojecten gestegen.

Groene lasten

D66 en VVD zeggen het tempo waarin de gemeente Amstelveen duurzamer wordt te willen opvoeren. Hun voorstel lag in het verlengde van de historie van de gemeente  “als hoeder van lage lokale lasten”  zegt VVD-raadslid Janneke Leegstra. De gemeente is volgens haar “kampioen van de lage lasten en toekomstig kampioen van de duurzaamheid”.

De exacte uitwerking van het voorstel voor de ‘groene leges’ wordt de komende maanden besproken. De eerste duurzame bouwplannen die in aanmerking willen komen voor compensatie, kunnen naar verwachting halverwege 2018 bij de gemeente worden ingediend.

 

Lees ook:Verenigingen kunnen weer hulp voor projecten vragen bij Rabobank
Lees ook:Fluitconcert in Immanuelkerk
Lees ook:Weer subsidieronde voor energiemaatregels
Lees ook:CDA wil Eneco-dividend in fonds duurzaamheid
Lees ook:Verkiezingen Rabobank Coöperatief Fonds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.