Gemeenteraad buiten spel bij fietsbrug

Herbert Raat

Het ging al in de richting van 10.000 reacties van inwoners op de vier hen voorgehouden ontwerpen voor de fietsbrug over de verbrede A9. Die kunnen zelf kiezen en doen dat kennelijk massaal, stelde wethouder Herbert Raat vast in de vergadering van de gemeenteraad vast. En nee, die raad heeft er zelf niks meer over te zeggen. Wat burgers willen gebeurt.

“U hebt met zoveel te vertellen als uw buurman”, reageerde Raat op vragen van GroenLinks, die naar de rol van de gemeenteraad had gevraagd en wie de ontwerpen eigenlijk betaalt. Raat antwoordde dat Rijkswaterstaat alles rond de fietsbrug financiert, hoewel er wel kosten bijkomen van gemeentelijke ambtenaren die zich ermee bezig houden. Maar die had Raat niet exact berekend. En die ambtenaren zitten er toch. Als zij zich niet met dit project bezighouden dan met een ander.

Een variant zonder brug is volgens de wethouder geen optie. Hoe hij er uit gaat zien,

Ferry van Groeningen

hangt af van de inwoners. Diverse bureaus zorgden voor de ontwerpen. Waarbij verschillende hellingpercentages zijn opgenomen. De uitslag van de stemming is bindend, zei Raat en de gemeenteraad speelt daar geen rol meer in. “De mensen vinden het leuk dat zij kunnen beslissen over hun eigen stad”, zei Raat. “Dit is een nieuwe aanpak en die smaakt naar meer.” Hij vertelde dat in het belevingscentrum Inzicht aan het Stadsplein veel meer mensen komen dan voorheen, omdat zij hun mening kunnen geven over iets.

 Cement

Dat het in die trant verder moet, is ook de mening van wethouder Brandes. Die had het over ‘mensen maken Amstelveen’ en wil dat project breder maken dan het kennelijk door de vertrokken burgemeester in gang is gezet. Zodat niet eeuwig en altijd dezelfde mensen op de voorgrond treden. “In andere vijvers vissen”, noemt hij het zelf.

Maar intussen wast al het water van de wereld niet weg dat het cement in de samenleving begint af te brokkelen, zei fractievoorzitter Ferry van Groeningen van het CDA. “Veel verenigingen kunnen moeilijk vrijwilligers krijgen, ouderen vereenzamen.” Hij had begrepen dat Brandes heel ‘Mensen maken Amstelveen’ aan de kant wil gooien, maar de wethouder sprak dat met kracht tegen.

 

Lees ook:Raat wil straat naar Henk Godthelp noemen
Lees ook:Hondencontrole in Nes aan de Amstel
Lees ook:Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd
Lees ook:B&W: ‘gemeente was jarenlang laf’
Lees ook:Spanning bij gemeente over zorg en welzijn

6 reacties op “Gemeenteraad buiten spel bij fietsbrug

 1. 🤡

  Goed onthouden Ferry. Als Raat zegt Brandes doe dit, doe dat, dan heeft Brandes dat gewoon te doen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. invloedloos

  Ah gossie. De gemeenteraad en de wethouders denken echte invloed aan burgers te geven!? Maar de hoofdbesluiten (A9, Amstelveenlijn, WMO, woningbouw etc) daar mag de burger vooral niet over meepraten. Gefeliciteerd jongens!? Net als D66 die schrikt van referenda en hetgeen waar ze voor opgericht zijn (referenda en direct gekozen burgemeesters) onmogelijk maakt!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rode Paprika

  Welke kosten komen voor gemeenteambtenaren bovenop de aan hen al rijkelijk betaalde baantje door deze fietsbrug?? Zij doen toch gewoon hun werk? Van belastinggeld?

  “hoewel er wel kosten bijkomen van gemeentelijke ambtenaren die zich ermee bezig houden. Maar die had Raat niet exact berekend. En die ambtenaren zitten er toch. Als zij zich niet met dit project bezighouden dan met een ander.” , aldus Raat….

  Dus? Is dat niet gewoon onderdeel van het werk? Waar blijft de berekening van Raat? Of mogen Amstelveners dat niet weten? Vreemde constatering. Ambtenaren behoren gewoon hun werk te doen. En soms komen daar andere taken bij en gaan er andere af. Dus per saldo?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Elias

   Bedoeld is gewoon dat rekenkundig de ambtelijke kosten (hun salaris) er eigenlijk ook bij komen. Logisch dat Raat dat niet heeft nagetrokken, lijkt me. Die zitten er toch. Andere kosten zijn er voor de gemeente volgens mij niet.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Rode Paprika

  “De mensen vinden het leuk dat zij kunnen beslissen over hun eigen stad”, zei Raat. “ Hahahaahah, wat een denigrerende opmerking. Ze mogen een keer wat…ze moeten blij zijn en niet zeuren, ze mogen nu toch wat?

    /   Beantwoorden  / 
 5. 🤡

  Alsof ambtenaren anders niets te doen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld de jeugdzorg, toewijzing WMO/bijstand enz eens onder de loep nemen, daar valt genoeg te doen of zitten ze daar om hun neus schoon te houden?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.