Gemeente betaalt smartphone arme kinderen

Rob Ellermeijer

Dankzij een bijdrage van het Rijk gaat de gemeente meer geld geven voor kinderen in arme gezinnen. De leeftijdsgrens voor investering in computers en internet gaat bijvoorbeeld omlaag van acht naar vier jaar (tot en met 18 jaar). De gemeente krijgt dit jaar € 282.000 van het Rijk voor arme kinderen en in 2018 bijna drie ton. Het nu beschikbare  geld nog in 2017 uitgeven, heeft wel tot haastwerk op het gemeentehuis geleid, zeiden diverse fracties woensdag in de raadscommissie Burgers en Samenleving. Die wil trouwens dat arme kinderen ook financieel worden geholpen bij de aanschaf smartphones.

“Als ze die dan maar niet op de fiets gebruiken”, grapte commissielid Stoffels van de ChristenUnie. B&W hebben de gemeenteraad voorgesteld in het vervolg voor alle kinderen in gezinnen met een minimaal inkomen zwemlessen volledig te gaan betalen (nu 75%), rechtstreeks aan De Meerkamp. Maar daar zijn nog wel wachtlijsten voor de lessen, constateerde Stieneke Kruijer van GroenLinks. Voor het geven van een mobiele telefoon aan de jonge kinderen kreeg zij overigens steun van VVD-er Ellermeijer en vrijwel alle andere fracties.

PSD

Stieneke Kruijer

Ook de Participatieraad Sociaal Domein (PSD), die overigens het voorstel van B&W nogal mager en weinig onderbouwd vindt, heeft op geld uittrekken voor mobiele telefoons aangedrongen. De gemeente wil volgens wethouder Maaike Veeningen van Werk en Inkomen (D66) ook in gesprek met jongeren komen, om te horen waaraan die werkelijk behoefte hebben. Ze vond ook dat de PSD een nog nieuw orgaan is met mensen die zich nog enigszins moeten inwerken.

Maaike Veeningen

Overigens stemde de raad er eerder mee in allerlei toeslagen voor arme gezinnen een beetje te verlagen, om de zogenoemde armoedeval te verkleinen. In gewoon Nederlands: Het niet teveel dankzij allerlei regelingen onaantrekkelijk maken te gaan werken. De tegemoetkomingen zijn in 2015 naar beneden bijgesteld.

AV-pas

Kinderen van 8 tot 18 jaar ontvangen voor een computer nu eenmaal in de vier jaar nu € 300 euro. De leeftijd wordt dankzij de bijdrage door het Rijk dus verlaagd naar vier jaar. Verhoging van het bedrag, zoals de PSD wilde, zou weer de armoedeval dichterbij brengen, vinden B&W. Er wordt uit het Rijksgeld ook € 30 toegevoegd aan de Amstelveenpas, die men kan gebruiken voor de eigen bijdrage aan partners van de gemeente die op vertoon van de pas kortingen geven.

‘Genoeg’

Kruijer wilde nog even kwijt dat de gemeente nu in feite geen cent extra betaalt, maar gewoon geld van het Rijk doorgeeft. Daarop reageerde Veeningen met te wijzen op de vele regelingen die er al in Amstelveen zijn. “Wij zetten veel eigen geld in, meer dan veel andere gemeenten. Wij doen genoeg,” zei ze. Overigens vroegen Kruijer en andere fracties wel of overgebleven Rijksgeld geoormerkt kan worden voor het doel waarvoor het wordt gegeven en niet in de algemene reserve verdwijnt.

Worsteling

Commissielid Seiffers van de Ouderencombinatie weer er op dat, hoewel een mobiele telefoon in deze tijd voor jongeren vrijwel onmisbaar is, ook schulden ontstaat door gebruik van dat apparaat. Het extra geld wordt voorts besteed aan bijlessen voor schoolgaande jeugd en onderwijsbegeleiding. Maar het blijft voor Ellermeijer toch wel de vraag hoe men precies met het geld omgaat. In de voorstellen van B&W zag hij behalve haast ook een zekere worsteling.

Statushouders

Bij zwemlessen moeten vooral de kinderen van statushouders en andere vluchtelingen

Sandra van Engelen

niet worden vergeten, zeiden D66-raadslid Van der Vet en Kruijer. Van der Vet drong er op aan bij de communicatie ook scholen en sportverenigingen te betrekken. En raadslid Van Engelen (CDA) wilde wel weten of er één ambtenaar op het gemeentehuis is die zich speciaal met het onderwerp van de arme kinderen bezig houdt, terwijl Ellermeijer sprak over een meldpunt. Maar ja, extra menskracht brengt ook kosten met zich mee, zodat de vraag is wat er nou werkelijk van het geld bij de arme kinderen terecht komt, constateerde de SP.

Zelfredzaam

Volgens B&W moet de verruimde regeling bijdragen aan de zelfredzaamheid van burgers, die overheden (in feite uit bezuinigingsoverwegingen) hoog in het vaandel hebben. Maar Veenboer van de PvdA voegde er aan toe dat maatwerk en barmhartigheid toch ook wel criteria moeten zijn. En raadslid Casadei van de SP brak een lans voor in het nauw geraakte kinderen van expats, want hun ouders zitten vaak met heel hoge kosten en betalen. Volgens haar, meer dan de helft van hun inkomen aan huur. Maar Veeningen zei dat zei weinig zich heeft op expats en hun financiële status.

 

Lees ook:GroenLinks: bijdrage gemeente dierenarts minima
Lees ook:CDA: geen eigen bijdrage van minima voor sport
Lees ook:VVD blij met internetbeleid gemeente
Lees ook:Meer mensen aan ‘t werk doel nieuw beleid
Lees ook:Raad akkoord met versoberen minimabeleid

3 reacties op “Gemeente betaalt smartphone arme kinderen

 1. Heikneuter

  Die computerbijdrage van 300€ stelt eigenlijk niet zo veel voor. Men heeft ook software en een printertje nodig.
  Mevr. Casadei had het over gezinnen van expats dat die meer dan de helft van hun inkomen kwijt zijn aan huur, maar geldt dit ook niet bij menig gezin uit de lage middeninkomens want er is bijna geen huis te krijgen < 1000€ in onze gemeente.
  Wat betreft de zelfredzaamheid waar B&W het over heeft. Dit is natuurlijk een prachtige kreet, maar je moet wel de gezondheid,werk ,woning, leeftijd ervoor hebben, want ik vraag mij altijd af in hoeverre de gemeente binnen eigen gelederen dit toepast. Ik denk bijvoorbeeld aan het percentage ( gedeeltelijke) arbeidsgehandicapten die zij in dienst heeft.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Boterletter

  Er waait een behoorlijk sociale wind door de raadszaal. Zelfs de VVD is al vroeg aan het Sinterklaasfeest begonnen. Maar wat is eigenlijk de noodzaak dat kinderen onder de 18 jaar een smartphone moeten hebben? Een computer kan ik begrijpen. Maar een smartphone? Ze kunnen hun hele leven nog naar zo’n dingetje staren. En het argument dat als je geen smartphone hebt, dat je dan wordt buitengesloten. Dat zal best. Ben vroeger ook van veel zaken buitengesloten. Word je hard van.

  Maar hoe ik de inspanningen van dit college ook waardeer. Het loopt toch telkens achter de feiten aan. Arm gezin; smartphoontje ertegenaan. Zwemlessen betalen. Ik snap best dat niet iedereen rijk of welgesteld kan of hoeft te zijn. Maar kijk eens naar de oorzaken dat ouders geen telefoon voor hun kinderen kunnen betalen? Maar ja. Dat vraagt economisch inzicht en visie. En dat zie ik niet één-twee-drie gebeuren in deze gemeente. Misschien een voorzichtig openingetje dan……. Zou het kunnen dat een minimumloon gewoon te weinig is om een gezin van te onderhouden? Zou daar misschien eens wat meer plak-en-knip-werk aan besteed moeten worden?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Heikneuter

   Volgens mij is de VVD en aanverwante partijen al lang voor 5 december naar Spanje vertrokken om daar lekker warm te verwinteren.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.