In regio wint bureaucratie van democratie

Harry van den Bergh

De gekozen lokale volksvertegenwoordiging heeft vrijwel geen invloed op wat er in de grote Metropool Regio Amsterdam (MRA) gebeurt. De beslissingen voor dat regionale orgaan, die ook Amstelveen raken, worden door een uit burgemeesters en wethouders van enkele gemeenten bestaande regiegroep genomen. Daarover maakt de Amstelveense politiek zich zorgen. Die moet er tot het uiterste tegen vechten, vindt raadslid Harry van den Bergh (PvdA), die al eerder zijn grote treurnis erover uitsprak.

Hij kreeg dinsdagavond steun van onder meer VVD-raadslid Paul Feenstra. “Ik heb niet het gevoel dat ik in Amstelland en de Meerlanden veel invloed heb”, zei hij. Feenstra en enkele andere raadsleden vertegenwoordigen Amstelveen in die subregio, een soort voorportaal van MRA, dat volgens burgemeester Mirjam van ’t Veld belangrijk wordt binnen de Metropool.

Bij de MRA zijn tientallen gemeenten aangesloten. Maar door dat intergemeentelijke

Paul Feenstra

orgaan, wordt een nieuwe bureaucratie ontwikkeld, waarop de gekozen volksvertegenwoordiging minimale invloed heeft, betoogde Van den Bergh. “Ik betreur dat zeer.” Zowel hij als Feenstra en andere leden van de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) riepen dinsdag raadsleden op vrijdag naar een bijeenkomst van AM te komen.

Niet democratisch

MRA is geen democratische organisatie, zei Van den Bergh, die constateerde dat de regie in handen is van bestuurders. “De bureaucratie heeft het gewonnen van de gekozen volksvertegenwoordiging. Wij moeten daar tegen blijven strijden”, zei hij. “In de toekomst krijgt ook Amstelveen daarmee te maken. Het gaat helemaal niet goed.”

Ridicuul

Hij had overigens weinig vertrouwen in de meeting van vrijdag. “Dat is een zogenaamde discussiebijeenkomst. Maar in feite gaan alleen twee burgemeesters met elkaar in discussie, van wie er één weggaat.” Met die laatste opmerking doelde hij kennelijk op de Amstelveense burgemeester Van ’t Veld. “Het is een ridicuul programma. Maar we moeten wel aanwezig zijn en onze tanden laten zien.”

Herbert Raat

Er komen volgens hem komen in de regio onderwerpen aan de orde die alle Amstelveners raken en waarop de lokale politiek nauwelijks invloed heeft. De onderwerpen worden wel in alle gemeenteraden binnen de AM gelijk besproken, maar de kans bestaat dat men er niet hetzelfde over denkt. “Dan begint het gebrek aan democratie zichtbaar te worden. En in het grotere MRA-verband worden op wezenlijke punten besluiten genomen, waar wij niks van weten.”

Ook wethouder Herbert Raat vroeg zich af hoe men democratische invloed krijgt in MRA. “Het wordt heel lastig voor een gemeente als die het met besluiten niet eens is. Wij zijn er als B&W voor u en u kunt ons met argumenten op pad sturen.” Dat geldt naar zijn mening ook per raadsfractie.

Volgens hem begint intussen de discussie over de democratische legitimatie pas. “Het leuke is dat er in deze gemeenteraad over wordt nagedacht. Ik weet niet of dat in alle gemeenten zo is.” Hij vindt dat de Amstelveense politiek zich moet afvragen hoe met de nieuwe regionale structuur moet worden omgegaan.

 

Lees ook:‘Metropool bureaucratische verschrikking’
Lees ook:Raad wil meer invloed op metropool
Lees ook:Metropool Amsterdam: ‘ondemocratisch broddelwerk’
Lees ook:MRA: ondemocratisch EU-model voor regio
Lees ook:Van den Bergh als PvdA-probleem

5 reacties op “In regio wint bureaucratie van democratie

 1. Taartaartje

  En wat te denken van gemeenteambtenaren die raadsbesluiten gewoonweg niet uitvoeren. Daar zou ontslag op moeten staan wegens obstructie van de rechtsgang. Maar ja, het mag allemaal. En die ambtenaren hebben nog praatjes ook.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Heikneuter

   Ik geloof dat je gelijk hebt en dat dit orgaan zich onttrekt aan democratische controle zwart wit geredeneerd. Mij is als leek ook weinig over het MRA bekend. Misschien zou de pers er meer aandacht aan moeten besteden ( met commentaar) opdat de belangstelling en de alertheid van raadsleden hieromtrent gewekt wordt.

     /   Beantwoorden  / 
 2. CeeBee

  Hoewel ik het idee heb dat het kwartje langzaam begint te vallen, vond ik de reacties in de commissievergadering toch nog wel erg tam. Er hangt Amstelveen immers besluitvorming boven het hoofd waar de raad geen invloed op heeft. Dan moet je je als raad toch echt zorgen gaan maken denk ik dan.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Raadslid

   Meneer , kunt u dat het grootste deel van de raad nog eens uitleggen, want wij behoren tot het slapende deel?

     /   Beantwoorden  / 
   1. CeeBee

    Zal ik graag doen, maar mijn middelen als burger zijn beperkt. Overigens is het de dag daarna nog eens aan de orde gekomen in de commissie ABM, waarbij ik zowaar iets meer ‘sense of urgency’ merkte.

    Verder weet ik natuurlijk niet wie u bent, maar als mijn gecalculeerde gok juist is dan zal het aan u niet liggen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.