CDA: Bescherm privacy in Smart City

Gerard Hulsman

Het is goed dat Amstelveen op weg is om een Smart City te worden, maar daarbij moet steeds worden gewaakt gewaakt worden voor de privacy van burgers. Dat wordt gezegd in een door raadslid Gerard Hulsman van het CDA ingediende en door de gemeenteraad aanvaarde motie.

De motie werd woensdag mede ingediend door Floortje Gordon van D66 en Joep van Erp van de SP. De gemeente heeft aangekondigd onder de vlag van Smart City projecten te starten om met nieuwe technologie haar dienstverlening aan burgers en bedrijven te verbeteren. Deze projecten worden deels door of in samenwerking met derde partijen gerealiseerd.

“Bij uitvoering van deze projecten worden gegevens over burgers en over hun gedrag gegenereerd en/of ontsloten voor derde partijen”, zegt Hulsman in een toelichting.

“Momenteel bieden landelijke privacyregels nog ruimte om dergelijke data te gebruiken voor commerciële en andere doeleinden. Burgers zijn zich vaak onvoldoende bewust dat data over hen wordt verzameld. Ook zijn ze vaak onvoldoende alert op de consequenties daarvan.”

Grote verantwoordelijkheid

Volgens Hulsman heeft de gemeente als overheidsinstelling een grote verantwoordelijkheid voor zorgvuldig gebruik van data die de burger beschikbaar stelt. “Bovendien is het belangrijk dat gemeentelijke dienstverlening altijd bereikbaar blijft voor burgers, ook als zij data over henzelf en hun gedrag niet willen delen met derde partijen.”

Algemene Verordening

Vanaf mei 2018 wordt er een Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. “Nu wij starten met Smart City projecten is het goed dat we nu al regels opstellen met partijen waarmee we samenwerken of aan wie we data over burgers ontsluiten. Het recht op privacy van burgers prevaleert boven de (commerciële) en andere belangen van derde partijen.”

 

Lees ook:IT voor zelfstandige ouderen
Lees ook:Driekwart ton om slimme stad van AV te maken
Lees ook:Jan-Willem Groot verlaat gemeentereaad
Lees ook:CDA wil Eneco-dividend in fonds duurzaamheid
Lees ook:CDA wil training hulpverleners tegen bloedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.