Kritiek op hulpbeleid van de gemeente

Stieneke Kruijer

Bij de uitvoering van bijstand gerelateerde uitkeringen gaat Amstelveen nog altijd teveel uit van wantrouwen en met de zogenoemde re-integratie om mensen naar betaalde arbeid te dwingen is ook van alles mis. Die kritiek kwam van enkele oppositiepartijen in de raadscommissie Burgers en Samenleving (BS).

Vooral bij de inburgering van nieuwkomers blijft de enthousiast door B&W beleden zelfredzaamheid niet tot de gewenste resultaten te leiden, zei raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks. Zij signaleerde ook dat schuldhulpverlening vooral bij jongeren zonder inkomen met veel vreselijke hoge schulden niet werkt. Zij en andere raadsleden wezen er voorts op dat het internationaal onderwijs bij ISA aan de Sportlaan en straks in de nieuwe Indiase school in het Van Leergebouw onbetaalbaar is voor sommige expats.

Dat er weer extra bedragen naar RTV Amstelveen moeten zat haar ook niet echt lekker. En de onafhankelijke journalistiek in de gemeente staat naar jaar mening zwaar onder druk en beperkt zich voornamelijk tot het doorgeven van wat de gemeentelijke voorlichting meldt.

SP-raadslid Marina Casadei pleitte voor kwijtschelden van eigen bijdragen van minima. Zij constateerde dat het aantal uitkeringsgerechtigden met 18% is gestegen, terwijl Amstelveen nog achterloopt met wettelijk verplichte huisvesting van statuszoekers. “In een asielprocedure mag je niks en als statushouder moet je ineens van alles”, zei ze. Dat geeft volgens haar veel stress in die doelgroep.

Senioren

Marina Casadei

Zij had ook weinig goede woorden over voor de wijze waarop de gemeente de zogenoemde re-integratie aanpakt. Op het zogenoemde Werkplein AA in het raadhuis blijkt men zo ongeveer iedereen op weg naar de arbeidsmarkt over één kam te scheren. Het daar ingehuurde externe werkzame bureau geeft bijvoorbeeld 50 Plussers les in het solliciteren, leert hem brieven (met taalfouten) schrijven enzovoort, terwijl zij dat best zelf kunnen en vaak op eigen kracht wel vinden, zei Casadei.

Taal

Zij sprak ook over immigranten die, zogenaamd om de taal te leren, volstrekt zonder enig succes ’s avonds als vakkenvuller naar de Hema worden gestuurd, waar op dat moment niemand is om intensief Nederlands mee te praten. Overigens sloot de coalitie (VVD, Burgerbelangen, D66 en PvdA) opnieuw de rijen, Casadei verwijtend dat die heel de re-integratie wil afschaffen. Het raadslid zei dat zijn juist maatwerk wil, maar de interpretatie van die term verschilt blijkbaar. De coalitie heeft en een andere over dan in elk geval een deel van de oppositie.

Middeninkomens

Volgens wethouder Herbert Raat (VVD) zit de pijn vooral bij de middeninkomens. Mensen die hebben gespaard vallen volgens hem buiten elke regeling waaruit degenen die alles er door jaagden allerlei toeslagen krijgen. Hij zag ook een zekere discrepantie tussen degenen die werken en hen die dat nog nooit deden. Voor degenen die de eigen bijdrage voor bijvoorbeeld hulp in de huishouding echt niet kunnen betalen, is er volgens hem gemeentelijke hulp. Maar hij wees er wel op dat zij die als vermogend bekend staan, de volle mep betalen en niet op enige hulp van de overheid kunnen rekenen.

 

 

Lees ook:Raat bezorgd over laag inkomen huishoudhulp
Lees ook:SP: ‘Integratie vluchtelingen moet beter’
Lees ook:Raad betreurt ontslagen bij bibliotheek
Lees ook:SP: Geen zorggeld in spaarpot gemeente
Lees ook:Actie voor behoud speelveld KKP, nu poepveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.