Casadei (SP): “Praten met burgers top van raadswerk”

Marina Casadei

Eerlijk is eerlijk, geen fractie in de gemeenteraad gaat zo intensief met Amstelveners in de diverse wijken in gesprek als de SP. Zelfs VVD-wethouder Herbert Raat gaf ooit toe dat die partij ‘in de haarvaten van de samenleving’ zit. Daardoor ontstaan ook soms rapporten, die als het even kan door de rest van de politieke arena als ‘politiek gekleurd’ terzijde worden geschoven. Kennelijk mag met in de gemeenteraad alleen politiek doen in verkiezingstijd.

SP-raadslid Marina Casadei laat op haar raadsweblog weten in gesprek gaan met inwoners het belangrijkste van het raadswerk te vinden. Mogelijk zeggen ook andere raadsleden dat soms wel, maar zij komen er in de praktijk niet of nauwelijks aan toe.

Dat de SP een zetel verloor in de Tweede Kamer, na een ook voor de Amstelveense leden vermoeiende campagne (“wij zijn nog steeds bezig met afkicken’), is volgens Casadei geen ramp. “Het is een motivatie voor ons om nog beter ons best te doen om mensen te interesseren in de politiek en dan liefst in de SP”, schrijft ze. “Wij gaan door met het bezoeken van Amstelveners in de wijken om met ze in gesprek te gaan. Alleen zo kun je te weten komen wat mensen bezig houdt.”

Dure huur

Een mooi voorbeeld vindt zij de actie ‘Mijn huur is te duur’. Luisteren naar bewoners in de wijken bracht de SP er vorig jaar toe een buurtactie aan de Van Heuven Goedhartlaan te steunen voor beter onderhoud aan de woningen. “Deze zijn vaak zo vochtig, dat de schimmel op de muren zit. De SP-motie die vorig jaar raadsbreed is aangenomen moet ervoor zorgen dat niet alleen in de van Heuven Goedhartlaan, maar ook in andere wijken achterstallig onderhoud wordt aangepakt door Eigen Haard. Mensen zijn best bereid huurverhoging te betalen, maar dan moet daar wél iets tegenover staan”, zegt Casadei.

Winkelcentrum Groenhof

Haar fractie stemde als enige tegen het voorstel van B&W grond aan de openbaarheid te onttrekken om Groenhof uit te breiden. Niet omdat zij tegen die uitbereiding, maar omdat de bezwaren van omwonenden tegen dreigende overlast pas een dag ná een besluit door de gemeenteraad in een hoorzitting aan de orde komen.

Die bewoners wisten dat er een grootscheepse verbouwing van het winkelcentrum gepland was, maar zijn daar nooit over geïnformeerd, zegt Casadei. “Toen een bewoner zélf maar eens ging informeren kwamen hij erachter dat er door de beoogde veranderingen wellicht veel hinder ondervonden gaat worden. Ook vrezen de bewoners dat er gevaarlijke situaties ontstaan op de parkeerplaatsen. Ze hopen dan ook dat er samen met de gemeente en de exploitant van het winkelcentrum op een goede manier naar oplossingen wordt gezocht.” Maar intussen heeft de raad al grond aan de openbaarheid onttrokken, die ter wille van de uitbreiding kan worden verkocht.

 

 

Lees ook:D66 komt in Middenhoven praten over wat goed gaat
Lees ook:Raad akkoord met garantie Tenniscentrum
Lees ook:D66 komt over sneltram praten in Waardhuizen
Lees ook:Alleen SP tegen reorganisatie bibliotheek
Lees ook:SP: Geen zorggeld in spaarpot gemeente

15 reacties op “Casadei (SP): “Praten met burgers top van raadswerk”

 1. Frank

  Mevr. Casadei drukt zich nog gematigd uit over deze gang van zaken. Het is een afgang van de lokale democratie dat een besluit is genomen voordat men maar zelfs informatie heeft gegeven, laat staan inspraak. Trouwens de gang van zaken is niet alleen van belang voor de eigenaar, want de gemeente heeft wel te maken met een juiste infrastructuur. Ik weet niet hoe dat zit met de aanleg van die kruizing Sportlaan/ Beneluxbaan, maar ik denk dat de mensen die wonen aan de Groenelaan te maken krijgen met veel meer verkeer.

    /   Beantwoorden  / 
 2. shaklibatachat

  “mijn huur is te duur”? Ja dat denkt iedereen uit de linkse hoek. Maar wat te denken van de vermindering van de HA? Daar hoor je de slachtoffers niet van. Die hangen nu allemaal in het trapgat.

  SP? Ach wat kun je daarover zeggen? Oh ja, 0 zetels.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Raatseltje

   De HRA is een schandvlek voor de VVD. De VVD, de partij van zo min mogelijk overheid en minder belastingen. Juist die staatspartij gaat met belastinggeld particulier bezit financieren. De partij die vindt dat de overheid zich zo min mogelijk moet bemoeien met privaat bezit. Een lachertje. Rechtse potvertering.

   Maar ja, de linkse hoek. De hypotheekbezitters begrijpen bitter weinig van liberale principes. Als makke schapen worden ze met populistische prietpraat aan het lijntje gehouden. Een echte rechtse rakker walgt van de HRA.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Eeemiel!

   U bedoelt wellicht de PvdA?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Raatseltje

    Wat bedoelt u ? Leesproblemen ?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Als men de HA vergelijkt met vele landen om ons heen, zijn die allemaal minder gunstig of bestaat ie zelf niet eens (Frankrijk ) . De HA is gewoon een subsidie vanuit de staat en druist totaal in tegen de neoliberale principes.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Raatseltje

      Dan hoor je PC niet meer. Het is een klein dat belletje trekt en wegrent. Symbolisch voor de beweging die hij zo’n warm hart toe draagt.

        /  
     2. PeterPC

      PC had hier helemaal niet gereageerd. Maar goed als ik dan toch genoemd word :
      ” met vele landen om ons heen, zijn die allemaal minder gunstig of bestaat ie zelf niet eens (Frankrijk )”

      Tja dat zijn heel veel landen.

      Da HA druist in het geheel niet in tegen mijn principes.

      Ik hoor nooit die HA haters over scheefwonen, fijne huursubsidies etc. Mensen die een HA hebben, hebben dat keihard verdiend door echt te werken en daardoor een huisje te kunnen kopen.

      Een soort van beloning voor al hun inspanningen om dit land een beetje beter te maken, in plaats van de uitvreter te spelen.

        /  
     3. Frank Bikker

      @PC In de volgende landen is HA veel minder gunstig. Dat geldt voor Denemarken, Zweden, Noorwegen, Duitsland , Engeland. In Frankrijk bestaat ie zelfs niet.
      Sociale woningbouw bestaat er wel, hoewel dat moet ik toegeven in veel van deze landen in mindere mate. Over huursubsidie in die landen weet ik niets, maar je vergeet wel dat vele mensen ( en niet enkel scheefwoners!)in een soc. huurwoning niet in aanmerking komen voor huursubsidie.

        /  
     4. Robert van Waning

      Of PC heeft gereageerd of niet, is nooit zeker want hij gebruikt telkens andere schuilnamen. Dat zou ik ook doen met zulke opvattingen en uitingen.

        /  
     5. Raatseltje

      Als je ze niet hebt, kunnen ze ook niet in de weg zitten.

        /  
 3. Kees

  In vrijwel alle landen om ons heen is de belastingdruk op burgers hoger dan hier. Vandaar misschien. Nederland behoort voor bedrijven tot de belastingparadijzen, voor gewone ingezetenen tot landen met de hoogste belastingen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Dat moet je mij toch eens uitleggen. Een gemiddelde burger betaalt 35% belasting en op de meeste producten nog eens 21% BTW. Ik ben het wel met eens dat de voor de grote internationale bedrijven Nederland een belastingparadijs is, niet het MKB, “de motor van de economie” zoals ons dagelijks wordt verteld.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Kees

  Frank, je zegt niets over lagere belastingen in andere landen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Die ligt inderdaad over het algemeen ( niet overal) lager, maar je moet er dan ook bij vertellen wil je daar ongeveer hetzelfde sociale voorzieningen niveau hebben als hier ( ik denk aan ziektewet, wao, ww, aow) je daar meer kwijt bent omdat dat (meestal) individueel geregeld is. Pensioen is vaak ook niet wettelijk verplicht. Ja sommige bedrijven doen het.

   De belastingdruk voor de gewone bevolking in Scandinavië is ook niet mis, maar daarvoor werken ze in Zweden bijvoorbeeld al jaren parttime door tot hun 67e.

   Overigens zei je eerst het tegendeel. Niet zoooo slim.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.