Brandes: PvdA verloor landelijk meer dan lokaal

Jeroen Brandes

Hoewel de PvdA bij de landelijke verkiezingen dramatisch verloor, kwam de klap in Amstelveen minder hard aan, constateert wethouder Jeroen Brandes van die partij. Hij wijst er op dat meer kiezers dan bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 de partij steunden. Overigens was het opkomstpercentage toen ook veel lager. Maar: “Landelijk is echt anders dan lokaal”, zegt Brandes, Hij schrijft dat men een ‘realistische en positieve’ kijk op de ontwikkelingen moet houden.

Na felicitaties aan het adres van winnaars D66 en GroenLinks, constateert Brandes dat de VVD de grootste partij blijft, ondanks verlies. Over zijn eigen partij zegt hij: “Ja, we hebben landelijk verloren t.o.v. van 4 jaar geleden. En flink ook. Een pijnlijke nederlaag. Landelijk bonden we nog maar 5,7% van de kiezers aan onze partij.” Maar in Amstelveen lag dat percentage hoger namelijk 6,9. Brandes: “Appels en peren vergelijken, gaat niet, maar enige nuance is wel op zijn plek. We kunnen elkaar ook helemaal de put in praten. De PvdA in Amstelveen heeft een realistische en positieve kijk op zaken!”

“In 2014 steunden 2857 kiezers onze partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Wij kozen ondanks een nederlaag voor het deelnemen in het college. Onze partij is een bestuurspartij, die verantwoordelijkheid draagt en in Amstelveen duidelijk laat zien een volwaardige collegepartij te zijn. In 2015 gaven 3367 kiezers tijdens de provinciale staten verkiezingen het vertrouwen in ons.”

Stabiel

“Het huidige college van B&W in Amstelveen bleek stevig financieel solide, dat ruimte hield voor investeringen in mensen, wijkcentra, onderwijs en degelijke keuzes op woningbouwgebied maakte. Uiteraard zouden wij als PvdA als wij het alleen voor het zeggen hadden hier nóg uitgesprokener keuzes in maken. Lokale lasten blijven laag en konden zelfs verminderd worden en zorggarantie staat en blijft hoog in het vaandel staan. Met de komende infrastructurele transformatie van de stad en de ontwikkelingen binnen de stad, is het ook noodzakelijk dat deze stabiliteit blijft.”

“PvdA kiezers zagen ook hoe hun partij vertegenwoordigd is. Tijdens de verkiezingen van afgelopen week bleken 3438 kiezers het vertrouwen te blijven geven.”

Appels en peren….

Brandes: “Sinds 2012 neemt het aantal PvdA stemmers dus bij elke verkiezing toe ( in absolute aantallen ). Daar gaat het om. Ons potentiele achterban groeit. Opkomstpercentages zijn verschillend, de deelnemende partijen zijn verschillend. Hoe je e.e.a. ook uitrekent het blijven 3 stevige zetels en er zit meer in.

Landelijk is echt anders dan lokaal. Het is appels met peren vergelijken!

De komende jaren zal de PvdA in Amstelveen blijven werken aan ontwikkelingen op het gebied van werk, wonen en zorg. Blijven werken aan wijkgericht werken. Blijven inzetten voor mensen die enige vorm van ondersteuning nodig hebben. Blijven meedoen! Samen voor Amstelveen.

In maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dan zullen we onze kiezers in Amstelveen er opnieuw van overtuigen dat de PvdA in Amstelveen er staat. Zoals Lodewijk Asscher aangaf. We zijn er nog niet, maar we zijn onderweg! Tot slot zal ik namens de partij, en samen met mijn fractie blijven uitstralen dat we trots zijn op onze club, en dat we dapper deze storm doorstaan. De afdeling Amstelveen heeft er ongelofelijk veel zin in.”

 

 

 

Lees ook:VVD blijft ook in Amstelveen grootste partij
Lees ook:PvdA bezoekt huis-aan-huis bewoners Groenelaan
Lees ook:Wouter Bos komt bier tappen in café Uilenstede
Lees ook:PvdA op campagne in Westwijk
Lees ook:PvdA zaterdag in Bovenkerk en Stadshart

5 reacties op “Brandes: PvdA verloor landelijk meer dan lokaal

 1. Frank

  Nou Jeroen, vind je niet dat je een giga nederlaag ompraat naar een overwinning.
  Van die brede links van het midden volkspartij is niets meer overgebleven.
  Mede dankzij jouw club is Amstelveen verworden tot een enclave van de hoge middenklasse en de grootverdieners ipv een mix van alle maatschappelijke groepen. Dit is geen gezonde ontwikkeling.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Marius

  Zullen we gewoon de percentages vergelijken, om het vergelijkbaar te houden te PvdA-huize in Amstelveen?

  Gemeenteraad 2006: 21,5 %
  Tweede Kamer 2006: 20,2 %
  Provinciale Staten 2007: 17,2 %
  Europees Parlement: 11,7 %
  Gemeenteraad 2010: 12,6 %
  Tweede Kamer 2010: 21,3 %
  Provinciale Staten: 16,4 %
  Tweede Kamer 2012: 23,5 %
  GEmeenteraad 2014: 8,1 %
  Europees Parlement 2014: 9,9 %
  Provinciale Staten 2015: 10,7 %
  Tweede Kamer 2017: 6,9 %

  Sorry mijnheer Brandes: u verliest. En groots ook. Ook in Amstelveen, wellicht dat iemand de PvdA Amstelveen nog kan uitleggen wat percentages zijn! Uw partij is vergeleken met 10 jaar geleden beduidend onbelangrijker geworden. Mooier kan het niet gemaakt worden, of begrijpen we het weer verkeerd? (zoals de PvdA ons vaak wil doen laten geloven).

    /   Beantwoorden  / 
  1. Gerben Drost

   Compliment voor het speurwerk, beste Marius.
   2016 een waar topjaar!

   Gemeenteraad 2018..ziet er niet goed uit, maar het kan verkeren…weer eens met Robert…

     /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  Marius, duidelijke cijfers. Verhelderend en onmiskenbaar, maar niet onontkoombaar. We zullen zien en ik ben benieuwd.

  De grootste partij is niet per definitie de beste partij, zelfs niet in democratisch opzicht. Ik stem er in ieder geval zelf nooit op. Zonder oppositie geen democratie.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Frank Bikker

  Ik heb zeker 25 jaar op de PvdA gestemd maar onder Kok is de twijfel gekomen. Daarna ben ik weggegaan, omdat het woord sociaal bij hen steeds meer op neoliberaal ging lijken. Het is duidelijk dat ik daar niet de enige in ben geweest.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.