VVD blijft ook in Amstelveen grootste partij

Overeenkomstig de landelijke uitslag blijft ook in Amstelveen de VVD de grootste partij met 28,1% van de stemmen, hoewel ten opzichte van de vorige Tweede Kamerverkiezingen (35%) een daling valt waar te nemen. D66, nu de tweede partij in de gemeenteraad, steeg ten opzichte van de vorige Tweede Kamerverkiezingen van 13 naar 18 procent. Daarmee blijft Amstelveen een overwegend liberale gemeente. 

Dankzij de populariteit van Jesse Klaver werd grote winnaar GroenLinks met 10,8% de derde partij in Amstelveen bij de woensdag gehouden landelijke verkiezingen, (was 3%). De opkomst van de kiezers was iets groter dan vorige keer, namelijk 82,81%, tegenover 78,8%. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 bleef de opkomstteller steken bij 54,76%.

Het CDA steeg lokaal bij de Kamerverkiezingen van zes naar 8,1%. De SP daalde van zes naar 5,5%. De PvdA, bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer nog tweede partij in Amstelveen met 23% van de stemmen, hield nu 6,9% over. De PVV van Geert Wilders steeg van 7 naar 8,9%. De seniorenpartij 50+ haalde hier 3,2% van de stemmen, wat invloed kan hebben voor de lokale partij Ouderencombinatie Amstelveen (OCA), nu met twee zetels in de gemeenteraad vertegenwoordigd. Overigens valt door het gewijzigde landelijke politieke landschap een vertaling naar de gemeenteraad niet goed te maken, omdat hier ook de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (BBA) een rol speelt en deel uitmaakt van de coalitie. De ChristenUnie zag zich in percentage verdubbelen van 1 naar 2. Denk kreeg in Amstelveen 0,8% van de in totaal uitgebrachte 59.369 stemmen, het Forum voor Democratie 1,8%.

Bij de jongste verkiezingen voor de gemeenteraad haalde de VVD 22,7% van de stemmen en D66 22 %.

 

Lees ook:VVD in bolwerk Amstelveen nog nipt grootste
Lees ook:PVV ook in Amstelveen derde partij
Lees ook:VVD blijft grootste, D66 tweede in AV
Lees ook:VVD in Amstelveen ruim eenderde van de stemmen – PvdA 2e
Lees ook:D66 grote winnaar, VVD blijft grootste

11 reacties op “VVD blijft ook in Amstelveen grootste partij

 1. Rotary-vriendje

  Gelukkig. De mensen die al weinig te klagen hadden kunnen opgelucht adem halen…..

  Gefeliciteerd met de Vinex-overwinning.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Er is niets mis met een Vinex woning , maar moet een ander ook recht op een normaal leven gunnen en daar wil het nog wel eens mankeren in Nederland, zelfs een minimumlijder dik 40% belasting betaald en multinationals 1 of 2%. Dat laatste vergeet men constant in Nederland.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Maar doordat die multinationals geen belasting betalen houden zij extra vermogen over om banen te scheppen. Zij willen niets liever dan dat zoveel mogelijk mensen kunnen meeprofiteren van hun ondernemerschap. Het zijn weldoeners, maar wij willen dat niet zo zien.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank bikker

    Nog kortzichtig ook, want er moeten toch ook mensen zijn die hun producten kopen.

      /   Beantwoorden  / 
 3. Altijd Pechtold

  Ik ben het ermee eens dat de burgerbelangen bij deze verkiezingen een ondergeschikte rol gespeeld hebben.
  Erdogan heeft wel een belangrijke rol gespeeld.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  De overwinning van de VVD bewijst dat democratie geen volmaakte manier is om een maatschappij op een eerlijke en rechtvaardige manier te laten functioneren, maar er bestaat helaas geen betere manier.

  (Neo)liberaal beleid laat zich sturen door marktwerking, maar die ‘markt’ is per definitie eigenzuchtig en kortzichtig: Prijsvorming komt tot stand op basis van eigenbelang en van huidige schaarsten en niet op basis van toekomstige schaarsten, knelpunten en conflicten, hoe voorspelbaar die ook zijn.

  Door het VVD-liberalisme komen zwakkeren en duurzaamheid in het gedrang.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Solidariteit wordt vermorzeld door hebzucht. Eigenbelang is geen vies woord meer en solidariteit is een product geworden. Er rest ons niets anders dan geduldig te wachten dat de neoliberale wind weer is gaan liggen.

     /   Beantwoorden  / 
 5. PeterPC

  Gefeliciteerd Herbert Raat met deze eclatante overwinning (ondanks -8) op de (s)linkse horden die ons land probeerden te verneuken.

  En ook trouwens onze burgemeesteres, wat een geweldige held is Buma toch maar weer gebleken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Is het ‘ons’ weer niet gelukt ‘jullie’ helemaal uit te kleden. Iets meer belasting voor jullie zou ons leventje wat aangenamer maken. Ik ben trouwens ook aan een nieuwe hangmat toe en die zijn niet goedkoop.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Pipo 🤡

   PC het doet mij vreugd dat jij zo pal staat voor gristennormen en waarden en de vrijheid des vogelen des velds de mensen gunt.
   Dus PC God, King and Country, die jij altijd in woord en daad , met name dat laatste, hebt verdedigd.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Robert van Waning

  Maatschappelijke solidariteit speelt geen rol in de marktwerking die bepalend is voor de neoliberalen van de VVD. Het is goed om dat te beseffen en je dan af te vragen tot wat voor een samenleving dat leidt.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.