Raad wil meer invloed op metropool

Harry van den Bergh

Met de stemmen van de SP-fractie tegen, ging de gemeenteraad woensdagavond akkoord met een op betere democratische legitimatie binnen de Metropool Amsterdam (MRA) gerichte motie van PvdA-raadslid Harry van den Bergh. Hij liet in een raadscommissie al weten dat volgens de nu bedachte constructie in de MRA de gekozen volksvertegenwoordigers niet of nauwelijks aan bod komen.

Om de motie sprak de raad uit dat het college van B&W geen essentiële besluiten worden genomen zonder de gemeenteraad daarover te informeren en die mening van die raad zwaar laat meewegen. Dat ging de SP overigens niet er genoeg. De rad mag zich laten informeren, maar heeft in feite in de metropool geen invloed. Dat was ook al in de commissie aan de orde geweest.

Netwerk?

Toen, bracht raadslid Hulsman van het CDA nog maar even in herinnering, waren er eigenlijk twee standpunten binnen de raad: Enerzijds dat de MRA een parlement moet hebben en anderzijds dat het regio-orgaan niet meer dan een netwerkclub is. De waarheid ligt in het midden, maar meer democratische invloed van de gekozen volksvertegenwoordigers zou wel nodig zijn, redeneerde Van den Bergh.

Maar volgens de SP wordt door de motie de democratische legitimiteit er niet beter op. “De raad vindt het blijkbaar voldoende te worden geïnformeerd en gehoord”, zei fractievoorzitter Joep van Erp. Eigenlijk bedoelde ook Van den Bergh dat die opvatting onvoldoende is, maar hij wist dat kennelijk niet goed te formuleren. Maar zijn uitgebreide motie is er wel op gericht dat de raad zo optimaal mogelijk bij de MRA wordt betrokken, waar trouwens burgemeesters en wethouders een regiegroep vormen, die de besluiten neemt.

Via de motie heeft de gemeenteraad nu om jaarlijkse terugkoppeling en balans van B&W aan de raad gevraagd en ook geregeld wordt gecommuniceerd wat er allemaal in MRA speelt. Daarbij zijn 33 gemeenten betrokken.

 

 

Lees ook:Metropool Amsterdam: ‘ondemocratisch broddelwerk’
Lees ook:‘Metropool bureaucratische verschrikking’
Lees ook:Van den Bergh als PvdA-probleem
Lees ook:In regio wint bureaucratie van democratie
Lees ook:Metropool

Eén reactie op “Raad wil meer invloed op metropool

  1. Gerben

    Metropool rolt over Amstelveen. De beslissingen worden niet aan De Poel getroffen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.