Coalitie wil zwemmen in de Poel

Tom Ponjee

Raadslid Tom Ponjee van de VVD is zo blij als een kind. Behalve zijn eigen partij wil heel de coalitie nu dat het waterschap snel zwemwater van de Poel maakt. Of B&W er dus daar op willen aandringen dat die zuivering nog dit jaar tot stand komt. Dan zou alsnog het al jaren op het verlanglijstje van Ponjee staande stadsstrand er alsnog kunnen komen. Als troostprijsje kreeg hij al vast, om dat te vervangen, een badje in de Poel á raison van € 830.000, maar als iedereen gratis in het hele meer kan zwemmen is dat natuurlijk leuker.

De coalitie komt woensdag, zoals bekend, met een motie. Tom Ponjee kreeg in elk geval enthousiaste steun van en Esther Veenboer (PvdA). Zij vonden dat de Poel nu eenmaal een recreatiegebied is van veel Amstelveners en wijzen op de aan de oever van dat meer gelegen ijsbaan, avontuurlijke speelplaats, horeca in het oude dorp en het natuurschoon van het Amsterdamse Bos.

“Het gebied rondom de Poel is bovendien volop in ontwikkeling. De recreatie aan de Poel krijgt in de komende tijd een stevige impuls door de komst van onder andere het drijvend zwembad en een horecavoorziening”, zeggen ze.

Volgens de coalitiepartijen is dit het uitgelezen moment om stappen te ondernemen voor een betere waterkwaliteit. Zij willen dat de gemeente de schouders eronder zet met bijvoorbeeld het Hoogheemraadschap, Waternet en het Amsterdamse Bos. Ook coalitiepartijen Burgerbelangen en D66 staan te juichen. Het Hoogheemraadschap is trouwens al van plan de komende jaren te onderzoeken of de Poel tot zwemwater kan worden opgekrikt, maar dat moet wat hen betreft dus sneller gebeuren. “Nieuwe technieken maken het wellicht gemakkelijker de waterkwaliteit in de Poel op te krikken en bijvoorbeeld blauwalg te bestrijden”, zegt raadslid Oord van Burgerbelangen (bbA). “Denk aan het anders inrichten van de waterstromen of het inzetten van supermoderne waterfilters. Als wij de handen ineen slaan zijn er dus volop kansen om op termijn zwemmen in de Poel mogelijk te maken.”

 

 

 

 

Lees ook:ChristenUnie: ‘Stop met ‘badgeld’ in Poel gooien’
Lees ook:Nog jarenlang geen zwemwater in Poel
Lees ook:Kleine scheurtjes in coalitie?
Lees ook:Watersport in Poel onveilig door blauwalg
Lees ook:Coalitie

6 reacties op “Coalitie wil zwemmen in de Poel

 1. KGB

  En vervolgens gaat de coalitie het poelwater veranderen in poelwijn.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Veel zand, kostbare waterzuivering, zwemstranden, toegangswegen, parkeerterreinen, friteskramen, terrassen, E-coli, bacterën, blauwalgen, larven van wormen, negatief zweadvies, afsluiting, economische schade. Het is allemaal heel voorspelbaar.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Frank Bikker

  Volkomen gestoord. De Poel is een stuk landschappelijk erfgoed, iets waarbij de VVD en BBA zo zeggen voor te pleiten. Het is een veenplas met minimaal 1 m. veenprut op de meeste plaatsen.
  Ook zal er grote hoeveelheden m3 zand moeten worden gestort op de veenbodem. Dit zal het ecologisch evenwicht volledig verstoren.
  Ook ligt er bij Urbanuskerk in Bovenkerk een kerkhof direct aan de Poel, waardoor er lijkvocht in de plas kan doorsiepelen. Het lijkt mij niet zo fris om daar in te zwemmen.

  Daarbij komt ook nog dat er volop zwemgelegenheid is in de Ouderkerkplas en de kanovijver in het bos. En laten we ons prachtig zwembad niet vergeten.

  Kortom één en al geldverspilling, bedacht door Tom Ponjee, die ook vond dat een zeer groot deel van de gemeentelijke toeslagen voor de absolute minima maar afgeschaft konden worden, maar aan de andere kant niet te beroerd is om belastinggeld over de balk te smijten.

  Esther Veenboer van de PvdA laat door haar bijval, maar weer eens zien hoe de sociaaldemocratische principes van de PvdA gezonken zijn. Te walgelijk voor woorden deze coalitiepolitiek van al je principes overboord gooien.

  Daarbij hebben de dames en heren bestuurders ook geen rekening gehouden, dat mocht het Hoogheemraadschap op hun politieke druk ingaat,de waterschapsbelasting ook weer omhoog moet, want die prachtige, supermoderne filters kosten wel geld. Laat ik nu altijd gedacht hebben, dat deze partijen waren voor een lagere belastingdruk?

    /   Beantwoorden  / 
 4. KGB

  Groot nieuws: zojuist is een zeehond gesignaleerd in de Poel.

    /   Beantwoorden  / 
 5. KGB

  Bericht ingetrokken. Het bleek om een luchtspiegeling te gaan. Met een vis, een verdwaald raadslid, oid…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Zoostje

   Was het Wethouder Raat die een duik nam? Of ging Veeningen visueel door een onderwater drol door? Of lag daar nog een ‘vergeten’ en nog te restaureren waterbunker? Of wie weet deed Brandes daar onderzoek naar een waterrotonde? Wel allemaal in witte Bijlmerramppakjes neem ik aan? En het spaarpotje van de zorg alvast uitgevend hoop ik. Laat gvd eens natuur natuur!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.