Zorggeld naar spaarpot: fout of goed?

Marina Casadei

Dat ten aanzien van de gemeentelijke begroting een miljoenen overschot blijkt op het zogenoemde sociale domein, dat vervolgens naar de algemene reserve is gegaan, zit vooral de linkste fracties in de gemeenteraad, maar ook de ChristenUnie, toch niet lekker. Die voelen meer voor oormerken van dat geld voor de toegenomen zorgtaken van de gemeente, nu het Rijk die aan haar heeft gedelegeerd. Maar daar staat tegenover, zei fractieleider Veenboer van de PvdA, dat aan oormerken ook een plafond zit.

De redenering komt er op neer dat uit de algemene reserve geld voor allerlei doeleinden kan worden gehaald, terwijl dat moeilijker wordt als het voor een bepaald doel is bestemd. In datzelfde verband vond raadslid Fréquin (VVD) in de vergadering van de raadscommissie Burgers en Samenleving dinsdag ook de uitlating van Henk Stoffels (ChristenUnie), die sprak over zorggeld dat naar ‘de grote hoop’ ging nogal denigrerend. Van dat geld worden allerlei voorzieningen op het gebied van onderwijs, sport, cultuur en welzijn betaald, zei hij.

VVD-fractiegenoot Remco Snoek gad wel vragen over de nu structureel geworden, eerder voor een keer toegekende, verhoging van de subsidie met een halve ton voor P60. Dat extra geld (in totaal gaat er € 750.000 heen) komt niet uit cultuur, maar uit het potje voor welzijn. Wethouder Brandes herinnerde er aan dat jongerencentrum Downtown is gesloten en P60 nu iets voor tieners doet.

Alleman

Reagerend op raadslid Casadei van de SP, zei hij dat bij de vernieuwing van de wijkcentra ook Alleman (al bestaand sinds de zeventiger jaren) en ’t Pluspunt aan de beurt komen voor renovatie. Op dit moment neemt men onder meer De Bolder onder handel, is Westend verbeterd en krijgt Randwijck zes ton voor de restauratie an een oud schoolgebouw. “Heeft Randwijck een betere lobby an andere wijken?” vroeg Casadei. Zij had de overschotten die nu in de algemene middelen verdwijnen liever bestemd gezien voor wijkvoorzieningen. Onder meer mist Patrimonium op dat gebied nogal wat, terwijl in het verleden wel eens is gesproken over een nog te ontwikkelen wijkcentrum daar, zei ook raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks. Maar die wijk wordt volgens Brandes niet vergeten. Hoewel hij nog geen tijdstip noemde waarop dat centrum er in volle glorie staat.

Marina Casadei constateerde dat veel hulpen in de huishouding er, doordat de gemeente van Amstelring overging naar vier verschillende aanbieders, dramatisch in salaris op achteruit gingen. B&W zeggen dan wel dat er niet is gekort op het budget, maar de aanbieders deden dat wel in de betaling aan de betrokkenen, verzuchtte Casadei. Gelijk blijven van de betaling aan hen is niet in het gemeentelijke pakket van eisen opgenomen, zei ze.

 

 

 

Lees ook:Raad tegen reserveren geld voor meerkosten gehandicapten
Lees ook:SP: Geen zorggeld in spaarpot gemeente
Lees ook:Raad akkoord met garantie Tenniscentrum
Lees ook:SP maakt zwartboek over WMO-loket
Lees ook:Geldsprikkel huishoudhulp geen ‘klikpremie’

Eén reactie op “Zorggeld naar spaarpot: fout of goed?

 1. Slimpie

  Wanneer leert men in deze gemeente eens dat men er moet zijn voor al haar bewoners.
  Het is natuurlijk vreemd dat een Downtown wordt gesloten en dat dat geld bij P^60 erbij komt. Een tent die gewone commerciële prijzen vragen, zeker voor jongeren van een 16 jaar.
  Het oormerken van vooral de gelden voor de zorg heeft als voordeel landelijke gelijkheid voor iedereen en dan moet men nog oppassen dat deze gelden niet gelden niet blijven hangen aan dubieuze, grijpgrage, kleverige vingers van verdachte privé-zorgbureautjes, zoals laatst weer in het nieuws was.

  Er wordt wel geld uitgegeven aan het faciliteren van topsport, idiote zwembadjes, 2 directeuren voor COBRA, superdrollen ( waar je gelijk toch financiële hardlijvigheid van krijgt?), die muts van KREZZIP, RTVA en andere ongein, Van mij mag dat allemaal, maar het lijkt me toch dat de gemeente de verkeerde prioriteiten stelt ,terwijl dat het welzijn van al haar bewoners zou moeten zijn. Zeer spijtig allemaal. Aan de ene kant kan alles, maar zo gauw het sociaal wordt het wettelijke minimale.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.