SP wil aandacht voor tieners in de wijken

Volgens de SP komen in het gemeentelijke beleidsplan voor het nieuwe welzijn in de wijken tieners, jongeren en mensen van buitenlandse komaf te weinig in beeld. De fractie komt woensdag met een motie om daar de nieuwe functionaris ‘initiatievenmakelaar’ daar verandering in de laten brengen.

In een tot nu toe niet openbaar gemaakte brief aan de gemeenteraad, heeft wethouder Jeroen Brandes gemeld dat er naar zijn mening voldoende activiteiten in Amstelveen zijn, want die kunnen naar P60, sportclubs en de wijkcentra. Maar het is volgens de SP de vraag of tieners daar vinden wat zij willen als zij uitgaan. ‘Samen muziek maken of luisteren, evenementen in de buitenlucht organiseren, straatvoetbaltoernooien, enzovoort, is daar ook ruimte voor? Wie helpt de jeugd op gang?’ vraagt de fractie zich af.

In zijn brief zegt Brandes dat er volgens de gemeentelijke afdeling jeugd- en tienerwerk weinig behoefte bestaat bij jongeren aan door de BIG’s georganiseerde activiteiten. Als die jongeren zelf met initiatieven komen kan een BIG die wel ondersteunen, zegt Brandes. Daarmee gaat hij er aan voorbij dat de SP juist wil dat de ‘initiatievenmakelaar’ stimuleert dat die initiatieven van jongeren er komen.

In het beleidsplan  “Bewoners aan zet 2016 en verder” van de gemeente, dat woensdag aan de orde komt in de raad, staat dat het de goede kant op gaat met de zogenoemde bewonersinitiatiefgroepen, de zogenaamde BIGs en dat welzijnsinstelling  AanZ en de wijkcoaches het ook goed doen. Volgens de gemeente moeten die BIG’s nu, met een eigen budget, in vertrouwen worden losgelaten. Er komt een gemeentelijke initiatievenmakelaar die binnen en buiten het sociale domein initiatieven gaat coördineren. Die moet een gerichte opdracht meekrijgen om groepen te bereiken die tot nu toe nog te weinig de weg hebben gevonden naar hun wijkcoach, vindt de SP. Jongeren en mensen met een buitenlandse achtergrond dus. De fractie zegt zich zorgen te maken over die groepen. Die zijn te weinig in beeld, terwijl zij ook worden geacht initiatieven te ontplooien. ‘Alleen als de initiatievenmakelaar een dergelijke gerichte opdracht meekrijgt kan deze zijn meerwaarde bewijzen’, vindt de SP, daar ook in een raadscommissie al over de ‘vergeten’ doelgroepen klaagde.

Wethouder Brandes gaf toen toe dat buitenlandse inwoners inderdaad meer betrokken moeten worden bij de initiatieven in hun wijk. Bewonersinitiatiefgroepen bestaan voor een groot deel uit de wat oudere wijkbewoners, constateert de fractie. Ook de anderstaligen zijn volgens haar ondervertegenwoordigd. ‘Wat de SP betreft wacht de initiatievenmakelaar een schone taak.’

Overigens is in de brief van Brandes ook te lezen dat in diverse wijkcentra door tieners bezochte activiteiten plaats vinden, zoals Blitsflits, Huttendorp en Speelstuif. In Alleman zijn er een breakdance en tafeltennis en in Westend is er bijvoorbeeld een disco. In de toekomst gaat welzijnsinstelling AanZ, die door jongeren ingebrachte initiatieven faciliteert,  meer samenwerken met de gemeentelijke afdeling tiener- en jeugdwerk.

Lees ook:Tieners praten meer over activiteiten in KKP
Lees ook:Gemeente neemt ook tienerwerk over van Cardanus
Lees ook:Huis voor jongerenwerkers geopend
Lees ook:Down Town: nog 25 bezoekers
Lees ook:Woordenstrijd over welzijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.