Koops: ‘Geen nieuwe wethouder WMO’

 

Jacqueline Koops

Volgens demissionair wethouder Jacqueline Koops van Zorg en Welzijn (ChristenUnie) heeft het nieuwe college in zijn politieke programma geen oog voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Sterker nog: Er is niet eens een wethouder aangewezen die daarvoor verantwoordelijk is, zegt Koops. Zij is tot dinsdag demissionair wethouder met WMO in haar portefeuille en inmiddels ook fractievoorzitter in de gemeenteraad voor de ChristenUnie. Zij constateert dat het nieuwe college verder de lijn van het vorige, waarvan zij deel uitmaakte, voortzet.

 “Er wordt in het college programma met geen woord gerept over de Wmo” zegt Koops.  Onder de titel ‘Ruimte voor Amstelveen’ werd vorige week het politieke programma van het nieuwe college gepresenteerd. Morgen wordt dat aan de gemeenteraad voorgelegd en worden de nieuwe wethouders geïnstalleerd.  

Dat niemand in het college verantwoordelijk lijkt voor de Wmo vindt Koops nogal opmerkelijk. “De Wmo wordt de komende jaren alleen maar belangrijker”, zegt ze.  “Het Rijk wil namelijk per 1 januari taken uit de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) overhevelen naar de Wmo,  waardoor de gemeente verantwoordelijk wordt voor die extra taken. De gemeente voert immers de Wmo uit. Het gaat dan om begeleiding van bijvoorbeeld gehandicapten, dementerende ouderen en mensen met psychosociale problematiek. Maar ook nu is de Wmo van belang voor kwetsbare mensen. Op basis van de Wmo worden bijvoorbeeld scootmobiels verstrekt en ook de huishoudelijke hulp vindt zijn grondslag in de Wmo.” Koops: ”Met een beetje goede wil kun je de Wmo nog laten vallen onder Sociale voorzieningen. Maar ook daarover zegt het nieuwe college niets in het akkoord en ook daarvoor heeft het geen enkele wethouder verantwoordelijk voor gemaakt. Het is echt een hiaat in het programma en ik zal het college oproepen dat zo snel mogelijk te repareren. Het gaat om onze kwetsbare burgers. Zij mogen met dit college niet in de kou komen staan.”

In het vorige college was Koops wethouder van oa Wmo, Sociale voorzieningen en Ouderenbeleid. Haar ouderenbeleid was volgens Koops zeer succesvol. “Jammer dat het niet wordt voortgezet. Ook ouderen zijn echt onderbelicht in het collegeprogramma. Zij worden slechts één keer in het genoemd. En dan alleen waar het college zegt dat ouderen langer op zichzelf moeten blijven wonen. Maar wat is het beleid om dat te realiseren? Maak een wethouder daar expliciet voor verantwoordelijk, dan weet je dat daar oog voor is. Nu is dat volstrekt onvoldoende.”

Lees ook:Wethouder Koops met zwangerschapsverlof
Lees ook:Koops wordt wethouder Stichtse Vecht
Lees ook:Jacqueline verwent ouderen…
Lees ook:Buurthuiskamer in Nieuw Vredeveld op zondagmiddag
Lees ook:Wethouder Koops: ‘Echte ChristenUnie portefeuille’

2 reacties op “Koops: ‘Geen nieuwe wethouder WMO’

 1. jo

  Inderdaad je hebt gelijk.
  Het wordt plat uitgedrukt een z..itje.
  Ze weten van de hoed nog de rand en denken dat ze met alle wethouders enz. er wel uit komen.
  Ze KUNNEN niet naar medeburgers luisteren, gaan ook niet naar ze toe.
  Tot nu toe zijn de belanghebbenden (bedoel de cliënten) niet echt uitgenodigd.
  Een ontbijt om 7.30 waar kwetsbare en/of zorgbehoevende bijna onmogelijk konden komen, (tenzij zij de nachtdienst konden inschakelen).
  Bijeenkomsten waar > 99% onervaringsdeskundigen aanwezig zijn en Ooooooo zo goed weten hoe het gaat en moet gaan.Beste stuurlui staan nog steeds aan wal.
  HELP ,ook namens verschillende zorgbehoeftigen

    /   Beantwoorden  / 
  1. vitriooltje

   U mag rustig zeggen een rotzooi, maar iedereen laat het maar gebeuren. De mensen komen niet opdagen als er gestemd kan worden. Politici bedonderen de mensen waar ze bij staan en de mensen willen ook bedonderd worden. Ze geloven dat ze als ze braafjes hun werk doen dat ze er ook voor beloond worden.
   Daarnaast zitten er bij die politici volstrekte onbenullen zoals die kinderkookcafe-medewerker die wethouder is geworden, maar hij heeft wel gestudeerd. Een giller! De man is een gesjeesde student en moest van de sociale dienst iets doen! Toen is ie dat gaan doen. Prima, niets mis mee, maar om zo’n iemand nou wethouder te laten worden?

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.