OCA-fractie verliest kort geding, Fokkink lijsttrekker af

Cor Spinhoven

Henk Fokkink, die nu de enige zetel van de Ouderencombinatie Amstelveen (OCA) in de gemeenteraad bezet, wordt toch niet de lijsttrekker voor de komende verkiezingen. In zijn plaats kwam  Cor Spinhoven. Fokkink is tweede op de lijst. Dat is het resultaat van een donderdagmiddag gehouden extra ledenvergadering, waar opnieuw een kandidatenlijst werd vastgesteld.

Fokkink, Spinhoven en drie andere leden hadden dat willen voorkomen. In kort geding eisten zij  woensdag dat de in december al vastgestelde lijst, met Fokkink als nummer 1, zou worden gehandhaafd. Dan zou ook de door het bestuur uitgeschreven extra vergadering niet door hoeven gaan. Maar de rechter stelde hen in het ongelijk, waardoor zij ook de kosten van het geding – ongeveer 1500 euro – moeten betalen, alsmede hun advocaat mr. Bert Bakhuis.

Het bestuur kwam donderdag opnieuw met de al eerder door haar voorgestelde kandidatenlijst, waarop voorzitter Wim de Mol, in feite het enige bestuurslid op dit moment, als nummer 1 stond. Fokkink stond op de onverkiesbare vijfde plaats. De vergadering was uitgeschreven op verzoek van twee leden, die hadden geconstateerd dat vorige keer in strijd met statuten en kieswet was gehandeld tijdens een uiterst rommelige bijeenkomst. “Wij hebben de stemming als bestuur nietig moeten verklaren”, zei De Mol, die  nu werd bijgestaan door adviseur (en voorzitter van een stembureau) voormalig CDA-fractievoorzitter Ton Johannissen.  De door het bestuur voorgelegde kandidatenlijst werd overigens niet in de aangegeven rangorde aangenomen.

De Mol, tijdens de vorige verkiezingen zo laag gezakt dat hij zichzelf terugtrok, kwam donderdag op de derde plaats van de lijst terecht. In de OCA is al geruime tijd een strijd tussen fractie en bestuur gaande, kortweg tussen de groepen Fokkink en De Mol. Behalve door aanwezige leden werd donderdag ook bij volmacht gestemd. Vierde op de nieuwe kandidatenlijst is Nora Tang (was eerder tweede), vijfde Nico Kooyman (was zesde), zesde mevrouw W. Seiffers-Nijhuis (was vijfde) en zevende P.A. de Robles (was vierde). “Ik hoop dat de rust nu in de partij is weergekeerd”, zei De Mol aan het einde van de vergadering, die mede dankzij Johannissen een stuk rustiger verliep dan de vorige. “Wij hebben al een paar weken geen goede pers. Ik hoop dat wij nu volledig achter de heer Spinhoven als onze lijsttrekker gaan staan.”

Verklaring

In het kort geding hadden Fokkink c.s. gevraagd de eerder vastgestelde kandidatenlijst bij de gemeente in te dienen en af te zien van nieuwe agendering voor een extra ledenvergadering, zoals het bestuur wenste, en dus de vergadering te doen afgelasten.  Het bestuur is dus in het gelijk gesteld.

Onenigheid ontstond in de vorige vergadering ook doordat Fokkink geen ondertekende bewilligingsverklaring wilde afgeven, omdat hij meende dat hij dat al bij de vorige verkiezingen had gedaan en het eventueel ook na de verkiezing van de kandidaten kon doen. In die redenering ging de rechter niet mee, zich baserend op het huishoudelijk reglement van de lokale partij. Volgens Johannissen moet een bewilligingsverklaring vooraf worden afgegeven, omdat die inhoudt dat men verklaart zich neer te zullen leggen bij de plaats op de kandidatenlijst. “Dat voorkomt interne ruzie achteraf”, zei hij. Omdat Fokkink geen bewilligingsverklaring had afgegeven had hij volgens de rechter geen plek op de kandidatenlijst mogen krijgen. Overigens hadden donderdag alle kandidaten een dergelijke verklaring ingediend.

De rechter vond ook het vermoeden van het bestuur dat enkele leden vorige keer dubbel hebben gestemd een geldige reden oom de vaststelling van de lijst opnieuw te agenderen. Ook als in feite van dat dubbel stemmen geen sprake zou zijn. Fokkink en zijn medestanders hebben volgens de rechter ook onvoldoende aantoonbaar kunnen betwisten dat vorige keer drie niet-leden bij volmacht hebben gestemd, zoals het bestuur na een analyse achteraf beweerde. Spinhoven is ondernemer en onder meer eigenaar van tabakswinkel Van Lookeren in het Stadshart.

 

 

 

 

 

Lees ook:Fractievoorzitter Spinhoven door OCA uitgekotst
Lees ook:Fractieleider Spinhoven uit OCA, blijft in raad
Lees ook:Kort geding fractie tegen bestuur Ouderenpartij
Lees ook:Henk Fokkink lijsttrekker Ouderenpartij OCA
Lees ook:Fractie OCA weet niets van lijstverbinding met BBA

Eén reactie op “OCA-fractie verliest kort geding, Fokkink lijsttrekker af

  1. gerben

    Bijwagen van…kan mogelijk verder.
    Compliment voor het lawaai afgelopen tijd.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.