ChristenUnie: ‘Niet bezuinigen op regelingen minima’

Bert de Pijper

Ondanks de slechte economische omstandigheden, die zich ook voor de gemeente manifesteren, is zij in staat gebleven de levensstandaard van mensen met een minimaal inkomen te beschermen. Dat vindt fractievoorzitter Bert de Pijper van coalitiepartij in de gemeenteraad. “Dat is het resultaat van het verstandige en solide financieel beleid van dit college”, zei hij woensdag bij de behandeling van de voorlopige begroting voor volgend jaar, de zogenoemde kadernota.

De Pijper constateerde dat er allerlei bedreigingen zijn voor voortzetting van een gezonde financiële huishouding, maar tegelijk van belang zijn voor de economische en sociale ontwikkeling van de stad, zoals het A-9 project, de Amstelveenlijn en de vernieuwing van het Stadshart. De ChristenUnie maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de decentralisaties op het gebeid van welzijn en zorg, Rijkstaken op het gebied van jeugdzorg, AWBZ-zorg en werk & inkomen die in 2015 naar de gemeenten gaan.

“Het zijn allemaal onderwerpen die vallen binnen het sociale domein en die de ChristenUnie daarom zeer ter harte gaan”, zei De Pijper, die constateerde dat nog heel veel over die decentralisatie onduidelijk is. Maar zijn fractie wil in elk geval dat de taken financieel binnen de daarvoor bestemde budgetten blijven. Sociaal zijn is mooi, maar het moet geen geld gaan kosten dat niet uit Den Haag komt, vindt de fractie kennelijk. “Als dat niet lukt, mogen wat ons betreft de noodzakelijke aanvullende bezuinigingen niet ten koste gaan van de voor minima bestemde sociale regelingen. Wat ons betreft worden de aanvullende bezuinigingen gezocht binnen de andere beleidsprogramma’s. Er moet gewaakt worden voor een stapeling van bezuinigingen die de samenleving kapot bezuinigen.”  Toch wil de partij noodzakelijke bezuinigingen ook niet uit de weg gaan. Daartoe denkt zij vooraal aan efficiencywinst binnen het gemeentelijke apparaat.

Lees ook:CU en OCA: bezuiniging mag minima niet treffen
Lees ook:ChristenUnie: hoofdelijk stemmen over koopzondag
Lees ook:ChristenUnie enige partij met ‘open’ ledenvergadering
Lees ook:ChristenUnie wil veiliger Ouderkerkerlaan
Lees ook:ChristenUnie wil hogere leges festivals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.