Debat tussen SP en VVD blijft in Amstelveen vriendelijk

Herbert Raat, geflankeerd door Joost Taverne (VVD, links) en Eric Smaling.

“Met de VVD en de SP gaat het goed. Wij werken heel goed samen,” zei gespreksleider en VVD-wethouder Herbert Raat maandagavond (3 september) in ‘Het Café’ aan de Dorpsstraat. Hij doelde op de lokale verhoudingen (“SP-ers zijn onze vrienden al verschillen we politiek van mening”), maar tekende er ook een beetje de toonzetting mee van het door de VVD georganiseerde debat tussen vertegenwoordigers van beide partijen. In de aanloop naar de Tweede Kamer Verkiezingen kruiste Amstelveens Twede Kamerlid voor de VVD Joost Taverne de degens met Eric Smaling, Eerste Kamerlid SP uit Weesp. Het debat verliep ondanks alle verschillen van inzicht vriendelijker dan de vaak pinnige verbale gevechten op radio en TV. “We houden het hier een beetje vriendelijk,” had Raat al aan het begin gezegd. En hij werd op zijn wenken bediend. Natuurlijk kwamen de uiteenlopende visies op bijvoorbeeld belasting (moeten volgens de VVD – vooral voor hoge inkomens – omlaag, volgens SP eerder omhoog), bezuinigingen, ontwikkelingshulp. internationale regelgeving en marktwerking in de zorg aan de orde. Maar terwijl volgens Emile Roemer liberaal en sociaal elkaar kennelijk uitsluiten, wilde Smaling zo ver toch niet gaan. “Ik wil jullie niet wegzetten als niet sociaal,” zei hij.

Smaling vertelde dat ook in de Eerste Kamer de persoonlijke verhoudingen beter zijn dan de politieke verschillen soms zouden doen vermoeden. Maar anders dan Taverne zag hij geen heil in de marktwerking voor de zorg, waar huisartsen massaal tegen zijn en ook specialisten nogal wat negatieve kanten aan hebben ontdekt. Efficiënter kan het allemaal wel, was hij met Taverne eens. Maar dan vooral door in de overvloed van niet aan de bedden staand management te snijden. In wat hij noemde het ‘de laag van spreadsheet terrorisme’.

Dat geldt trouwens ook voor de overheid, bleek uit wat Taverne zei. Die mag van de VVD best kleiner worden.  Verschillen waren er natuurlijk over de bezuinigingen. Tegenover ‘we moeten ons niet helemaal suf bezuinigen’ van de SP stond de huishoudboekjeswijsheid van Taverne: als je meer uitgeeft dan er inkomt, maak je schulden en die moet je aflossen.’ Als het principe van de SP wordt gevolgd en uitgeven de oplossing zou zijn, zou  het in Griekenland nu fantastisch gaan, betoogde hij. Dat er heel grote schulden ontstaan vond eigenlijk ook Smaling ‘niet wenselijk’, maar het gaat er omn waaróp wordt bezuinigd. Daar lopen de meningen uiteen. Die drie procentnorm is te hard en opgelegd door Brussel, vindt de SP.  Daar zitten trouwens teveel mannen die beslissen en te weinig vrouwen (door wie het blijkbaar in zijn ogen anders zou gaan), zei Smaling.

Behalve van beide partijen, lieten zich nauwelijks raadsleden bij het debat zien. Omdat Amstelveens kamerlid Taverne nu – op de 44ste plaats van de kandidatenlijst – de boot dreigt te missen, is hij bezig met de ludieke actie ‘Kan Joost het schudden?’ waarmee hij voorkeurstemmen hoop te winnen. Hij zegt voor de verkiezingen met 16.000 kiezers handen wil schudden.

Lees ook:Politiek café met (kandidaat) Kamerleden VVD en SP
Lees ook:Debat GroenLinks en VVD in Uilenstede
Lees ook:Amstelveense VVD bezoekt Tweede Kamer
Lees ook:SP met muziek naar de markt
Lees ook:Landelijke VVD-coryfeén in actie op Stadsplein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.