GroenLinks boos over politieke propaganda in uitgave gemeente

Sander Mager

“Een genant één-tweetje,” noemt fractievoorzitter Sander Mager van oppositiepartij GroenLinks de voorpagina van de jongste gemeentelijke Nieuwsbrief Sociale Zaken ‘Goed Voorzien.’  Volgens hem loopt die pagina van de met gemeenschapsmiddelen gefinancierde  uitgave over van partijpolitieke propaganda voor twee coalitiepartijen: ChristenUnie en Ouderencombinatie (OCA). Mager heeft er schriftelijke vragen over gesteld aan B&W.  Hij constateert dat tweederde van de voorpagina is gebruikt voor een interview met OCA-raadslid Henk Fokkink, die daarin royaal de standpunten van zijn partij kwijt kon en de loftrompet steekt over met sociale zaken belaste wethouder Jacqueline Koops van de ChristenUnie. Op haar beurt prijst Koops in een column, eveneens op de voorpagina, de OCA weer. Mager vraagt het college of het kan verantwoorden dat een gemeentelijke uitgave wordt benut voor partijpolitieke propaganda en in hoeverre het dat geoorloofd gebruik van gemeenschapsgeld vindt. Mager: “Navraag in het ambtelijk apparaat leerde ons dat er geen sprake is van een schema voor deze nieuwsbrief, waarin in elke editie een andere politiek partij haar visie mag geven. Ook heeft onze fractie daar nooit direct bericht over gekregen of een verzoek toe gehad.” Hij wil van B&W weten waarom die alleen aan CU en OCA dat podium geeft. Volgens hem hoort politieke propaganda niet thuis in gemeentelijke uitingen (en financiering).  Partijen moeten daar zelf voor zorgen, vindt hij. Mager wil weten hoeveel de voorpagina heeft gekost, wat de advertentiewaarde van de publicatie is en of B&W de OCA maar willen verzoeken die bedragen alsnog voor eigen rekening te nemen. Het is naar zijn mening extra triest dat juist de Nieuwsbrief Sociale Zaken voor politieke propaganda is gebruikt. “Die is bedoeld voor mensen die het al niet breed hebben. Deze editie van de Nieuwsbrief gaat verder in belangrijke mate over de bezuinigingen op de WMO. In onze ogen  is het in dat licht extra schrijnend dat schaarse middelen ingezet worden voor gunsten specifiek aan coalitiepartijen.”

Maager spreekt van een ‘uitglijder’, die een royaal excuus verdient ‘als erkenning dat dit absoluut niet zo had gemogen’ en beschuldig wethouder Koops van een misstap. Hoewel de burgemeester verantwoordelijk is voor communicatie van de gemeente, zei die eerder dan de vakwethouders dat zelf zijn waar het hun eigen beleidsterreinen betreft. GroenLinks wil nu weten of het college, gelet op wat nu is gebeurd, dat nog steeds een afdoende procedure vinden.  “Of ziet u aanleiding een meer collectieve verantwoordelijkheid te nemen voor de kwaliteit van uw communicatie en het voorkomen van partijpolitieke profilering?” vraagt mager aan B&W.

Lees ook:B&W-standpunt gemeentelijke reclame OCA verbijstert Mager
Lees ook:SP noemt OCA-reclame een schandaal
Lees ook:Ouderenfractie verbaasd over woede GroenLinks
Lees ook:Wethouder Koops: ‘Echte ChristenUnie portefeuille’
Lees ook:Nieuwsbrief CDA fractie ook naar niet-leden

4 reacties op “GroenLinks boos over politieke propaganda in uitgave gemeente

 1. gerben

  Koops glossy.

    /   Beantwoorden  / 
 2. peter

  Een beetje magertjes dit allemaal.

    /   Beantwoorden  / 
 3. gerben

  Ja, het mag wat kosten (we horen na het reces mogelijk exact hoeveel).

    /   Beantwoorden  / 
 4. Hans van der Liet

  Ach gut, GroenLinks probeert zijn eigen Gerda-affaire te creeren!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.