VVD ook in Amstelveen grote winnaar

Ook in Amstelveen, waar zij dat altijd al was, kwam de VVD bij de verkiezingen voor Provinciale Staten als grootste partij uit de bus, met 28,2 procent van de stemmen. Zij kreeg er ruim tienduizend. Ten opzichte van de vorige PS-verkiezingen in 2007 ging de partij er zelfs nog iets op vooruit. Op afstand volgt de Partij van de Arbeid met 16,4 procent, bijna een procent minder dan in 2007. Nieuwkomer PVV eindigde als derde met 10,6 procent van de stemmen. Grote verliezer ok hier het CDA, waarvan de aanhang vergeleken met vier jaar geleden ruimschoots werd gehalveerd: van 19,07 naar 8,8 procent van de stemmen. Grote winnaar was D66 met, evenals bij de gemeentelijke verkiezingen, een verdrievoudiging van het aantal stemmen (nu 13,5 tegen 4,52 procent in 2007). De opkomst lag in Amstelveen ruim boven het landelijke gemiddelde met bijna 64 procent, waarvoor burgemeester Jan van Zanen de inwoners graag een compliment maakte. GroenLinks, ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren en Ouderenpartij Noord-Holland verloren.De ChristenUnie en SGP, die in de Staten samen optrekken, zagen  in vergelijking met 2007 het aantal stemmen zakken van 3,15 naar 1,8 procent. De aanhang van de ouderenpartij werd royaal gehalveerd van 3,52 naar 1,7 procent.  De PVDD zakte van 3,40 naar 2,2, GroenLinks van 8,89 naar 7,2 procent en de SP van 11,76 naar 7,6 procent. In totaal brachten bijna 37 duizend Amstelveners hun stem uit. Er waren 57.592 stemgerechtigden.

Lees ook:VVD blijft grootste, D66 tweede in AV
Lees ook:VVD en CDA winnen, PvdA verliest
Lees ook:PVV ook in Amstelveen derde partij
Lees ook:VVD in bolwerk Amstelveen nog nipt grootste
Lees ook:D66 en PVV in Amstelveen grote winnaars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.