D66 vindt nieuwe coalitie bizar

Catharina de Leur...verliezende winnaar...

Het college waar de kersverse coalitie op afstuurt doet geen recht aan de verkiezingsuitslag. Dat vindt D66, de grote winnaar tijdens de jongste verkiezingen. In de nieuwe coalitie zitten volgens haar alleen partijen die hebben verloren, met uitzondering van de Ouderencombinatie (OCA).  De partij zegt teleurgesteld te zijn over het resultaat van de door de VVD, de grootste partij,  geleide  informatieronde. De liberalen vormden een blok met Burgerbelangen, CDA, Ouderencombinatie  en ChristenUnie.  Die partijen kunnen elkaar blijkbaar inhoudelijk op hoofdpunten voor een nieuw collegeprogramma vinden. D66 wilde eerder zelf het heft in handen nemen en bood de VVD aan daarbij snel aan te sluiten. Anders zou zij het CDA proberen bij een linkse coalitie aan te sluiten. Het CDA voelde daar blijkbaar niet voor. Volgens D66 is het proces om te komen tot een nieuw college tot nu toe ondoorzichtig geweest. Overigens kwam de partij zelf ook tot nu toe niet met voorkeuren naar buiten.D66 verwijt de VVD en haar coalitiepartners niet ‘verschillende varianten’ in kaart te hebben gebracht, gevolgd door  programmatische besprekingen. Zij noemt het proces om te komen tot een nieuw college ondoorzichtig. “Het bleek geen onafhankelijke en transparante informatieronde te zijn, maar een formatieronde.”

 

Omdat alleen partijen die verloren hebben in het college komen, wordt volgens D66 de uitspraak van de kiezer geheel genegeerd. Ook vindt de partij dat een op een minimale meerderheid van 19 van de 37 zetels gebaseerd college geen solide basis is voor de moeilijke besluiten die de komende vier jaar moeten worden genomen.

 

D66-fractievoorzitter Catharina de Leur: “D66 wilde een college vormen van D66, VVD, GroenLinks en de PvdA. Dat past goed bij de verkiezingsuitslag: de grootste partij, de VVD,  en de grootste winnaar, D66, samen met de derde partij, GroenLinks en de vierde, de PvdA. Dan was er een solide basis van 25 zetels geweest.”

Overigens wilde De Leur, als de VVD niet snel mee zou doen, een coalitie met het CDA, waardoor het draagvlak in de raad op 20 zetels terecht zou zijn gekomen. Volgens De Leur was het door D66 voorgestelde college met de VVD voor die partij onacceptabel. Zij vind de nu gevonden coalitie met twee fracties met één zetel (OCA en CU) ‘te bizar voor woorden.’ De Leur: “Anderzijds zijn wij ook democraat genoeg om te weten dat een meerderheid de helft plus 1 is. Wij wensen de vijf partijen dan ook alle sterkte toe met de uitdagingen waar deze stad voor staat en zullen alle plannen op hun merites beoordelen.” Met andere woorden: D66 gaat als oppositiepartij frontaal in de aanval.

Lees ook:Coalitie vraagt nu D66 aan te schuiven
Lees ook:VVD vormt coalitie met BBA, CDA, ChristenUnie en OCA
Lees ook:Coalitie niet verbreed, collegevorming gestart
Lees ook:VVD gegroeid, coalitie behield huidige sterkte
Lees ook:Coalitie van drie partijen: VVD, D66 en Burgerbelangen

60 reacties op “D66 vindt nieuwe coalitie bizar

 1. Joost09

  beter rekenen: D66 (6) + Gl (5) + PvdA (5) + CDA (4) is 20 zetels, geen 19

    /   Beantwoorden  / 
 2. Hans van der Liet

  Het enigszins naÏeve D66 miskent dat er meer voor nodig is om te mogen regeren dan een makkelijk behaalde verkiezingszege die men gerust volledig op het conto van de heer Pechtold (let op de spelling, meneer Bos) mag schrijven. Bij de aansluitende collegebesprekingen heeft de club hoog spel gespeeld door te proberen VVD en CDA tegen elkaar uit te spelen. Dat biedt slechts dan enig uitzicht op succes wanneer men zelf over hele goede kaarten beschikt. Die D66 dus niet heeft.
  Het is overigens een tweede misvatting dat hiermee de wil van “de” kiezer zou worden genegeerd, zoals men het wil doen voorkomen. Hooguit nog amusant is de gebruikelijke aankondiging van de frontale aanval vanuit de oppositiebanken. Zouden ze het zelf nog geloven, bij D66 ?

    /   Beantwoorden  / 
 3. peter launy

  Walgelijk regenten gedrag van de VVD. Een college met vrijwel alleen verliezers, kortom de kiezers hadden wat de VVD betreft gewoon thuis kunnen blijven!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Taz

   Taz zegt: Volgens mij broddelt D66′er Peter Launy er rustig op los…

   Was het niet D66 die zelf voor de verkiezingen geheime afspraken heeft gemaakt met Groen Links en de PvdA en daarmee de VVD en CDA en alle andere partijen heeft gebruuskeerd?

   En nu, zij mede daardoor achter het net vist en dus achter de feiten en Groen Links aanloopt en nu grote krokodillentranen huilt omdat D66 zichzelf in de voet heeft geschoten….?

   Kom op, “be a man”, en geef toe dat Catharina de Leur vreselijk grote fouten heeft gemaakt……en dat D66 zichzelf alle verwijten moet maken dat zij de weelde van een (grote) verkiezingswinst niet heeft weten te dragen en te verzilveren. Dat is pas echt broddelwerk.

   Taz.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Hans van der Liet

  Men kan een partij niet kwalijk nemen de kans te pakken om te regeren. Als dat al regentengedrag heet, dan kunnen we gelijk de meerpartijendemocratie opheffen en per plebisciet gaan regeren.

    /   Beantwoorden  / 
 5. hmmm

  hmmm…. de heer raat van de vvd heeft zich als uiterst rechts populist geprofileerd tijdens de verkiezingstijd: desondanks is hij er niet in geslaagd om de sluimerende PVV fans uit amstelveen te mobiliseren en in tegenstelling tot de trend elders in Nederland met zijn VVD enige winst te boeken:
  D66 heeft echt niets te zoeken bij deze Raat: de amstelveense Wilders-look-alike, die een broertje dood heeft aan democratie en als het kan de macht pakt.
  D66: wees blij dat jullie niet meedoen met in deze coalitie met zijn baantjesjagers….

    /   Beantwoorden  / 
  1. Taz

   Taz zegt: wat bij jij een ongelofelijke ouwe zeur zeg. Alleen maar aanschoppen tegen de heer Raat en de VVD. Volgens mij ben jij zo ongelofelijk gefrustreerd of mislukt in het leven…..

   Doe gewoon en discuteer mee…en laat de hetze liggen.

   Taz

     /   Beantwoorden  / 
 6. Hans van der Liet

  Precies, blijf maar lekker in die harde oppositiebankjes zitten en zie daar wenend en tandenknarsend toe hoe wij de schakels van de macht bedienen.

    /   Beantwoorden  / 
 7. de schoolmeester

  Ze bedienen de schakels van de macht. Ben benieuwd hoe ze nu weer de gemeentekas weer verder later plunderen door ondoordacht bestuur. Maar ja, de democratie heeft gezegevierd.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Hans van der Liet

   Ah, heerlijke Koude Oorlogsrethoriek weer van jou , Frank. Zo kennen we je weer. Klinkt stoer, maar is volkomen inhoudsloos. Plunderen, haha, alsof ze nu als roofridders op een stapel goud zitten. Drol. Moet je niet wat proefwerken voorbereiden?

     /   Beantwoorden  / 
 8. de schoolmeester

  Tuurlijk, lieverd, maar wie heeft er de afgelopen periode alle overschotten door gejast. Het is nu wel bewezen dat dit niet enkel een monopolie is van links, zoals velen ter rechterzijde beweren. Wat dat betreft: Behoorlijk bestuur is niet gebonden aan de politieke richting of om in ons jargon te blijven drollen en badeenden zijn overal te vinden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Hans van der Liet

   Door gejast? Uitgegeven aan wensen van de burgers (muv die 15 miljoen, die ons door IJslandse boeven zijn ontstolen).

     /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    En bijvoorbeeld die vier miljoen die dankzij een enorme juridische blunder naar Casema ging….Om maar wat te noemen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Wateenonzinallemaal

     Die jurist was zeker HvdL!!

       /   Beantwoorden  / 
     1. Hans van der Liet

      Ik dacht dat jij die blunder had gemaakt eigenlijk, drol.

        /  
     2. de schoolmeester

      Ik ben toch door jou betiteld als een drol. Ik eis dat je me drol noemt. Ik vind ,als jij die geeft aan mij, een eretitel !! Ik ben de opperdrol voor jou.

        /  
    2. Hans van der Liet

     Welke “blunder” overigens de Amstelveense bevolking een netto bedrag van 3 miljoen euro opleverde.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Onno

      Mooie Sigaar uit eigen doos !

        /  
     2. Johan Bos

      Nee hoor, een verhoging van het kabeltarief. Waar haalt u die drie miljoen nou weer vandaan?

        /  
    3. Taz

     Taz zegt, dat kwam toch door die Groen Linbks wethouder, die had toch niet opgelet?

     Taz

       /   Beantwoorden  / 
 9. de schoolmeester

  Afgezien van het feit of deze coalitie een afspiegeling van de verkiezingsuitslag is, vraag ik me af of het wel verstandig van de VVD is om je sterkste vijanden in de oppositiebankjes plaats te laten nemen. Ik vind dat je je vijanden het beste dichtbij kunt houden. Dan heb je er meer zicht en controle over.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Taz

   Taz zegt: Klopt, maar dan moeten die partijen (Groen links, D66 en PvdA) wel zelf ook willen en die indruk heb ik niet.

   Taz

     /   Beantwoorden  / 
 10. Hans van der Liet

  Daarom heeft men zijdens de VVD Groen Links ook uitgenodigd tot deelname aan het college. Maar ja, als Groen Links dan nee zegt, dan houdt het op. En als jij door mij een drol genoemd wilt worden, dan wil ik dat best doen hoor. In plaats van opperdrol noem ik je liever de Ueberdrol.

    /   Beantwoorden  / 
 11. de schoolmeester

  Wat je wilt Hans van der Duck.

    /   Beantwoorden  / 
 12. Hans van der Liet

  Doordat die verhoging pas veel later kwam en dus een paar jaar werd tegengehouden, heeft het volk drie miljoen bepaard aan tarieven.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Johan Bos

  Wat een onzin. Als die blunder niet was gemaakt, zou het volk veel langer van een lager tarief hebben geprofiteerd. Nu moest de gemeente bijleggen wat Casema meende te hebben gemist aan inkomsten. Was het geen blunder dan? B en W hebben dat destijds, zij het met enige tegenzin,wel toegegeven. Maar ja, het CDA zat er in dus het zal van uw kant wel weer zijn: wat het college doet is welgedaan.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Taz

   Taz zegt: was volgens mij eerder een fout van bepaalde ambtenaren…….onderzoek en je zult de namen vinden….

   Taz

     /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    Bestuurders zijn verantwordelijk. Als ik iets koop en er zijn klachten over komt de winkel er ok niet mee weg zich achter personeel te verschuilen. Als iets goed gaat claimen politiek verantwoordelijken ok dat succes, als het fout gaan moeten ze zich niet achter ambtenaren verschuilen. Penningmeester Hellendall zei zelf publiekelijk nog noit van Landsbanki te hebben gehoord, toen daar al 15 miljoen was verdampt…Met andere woorden: hij wist als verantwoordelijk portefeuillehouder niet eens waar het geld van de gemeente verbleef.

      /   Beantwoorden  / 
 14. de schoolmeester

  Iemand die fouten van zichzelf toe kan geven heeft relativeringsvermogen en maakt zich geloofwaardiger. Jammergenoeg zien sommige mensen dat niet in.

    /   Beantwoorden  / 
 15. Hans van der Liet

  Meneer Bos, altijd liegen politici volgens u, dat is immers hun tweede natuur volgens u. En nou doen B en W een uitspraak over eigen falen en meteen gelooft u het klakkeloos! U bevestigt bij mij het beeld een bijzonder weinig kritische journalist te zijn, die braaf opschrijft en doorgeeft wat de hoge heren u dicteren. Met u als journalist kan men de afdeling voorlichting bij de gemeente eigenlijk wel opheffen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Kunt u uitleggen waar u het over hebt in relatie tot het bovenstaande bericht over de collegevomring?

     /   Beantwoorden  / 
 16. Hans van der Liet

  Als u mij eerst even uitlegt wat collevomring betekent, misschien wel.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Ah, u bent nog wakker. Testje om te zien of onze corrector nof (let op: moet nog zijn) bijn de lees (let op: moet les zijn) is. Heb ik één foutje nog niet aangegeven. Doet u dat even? Nieuwe test dus. En, o ja, u bent waarschijnlijk de enige Amstelvener die niet begreep dat het om collegevorming ging in het bericht.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Hans van der Liet

    Zullen we dan verder afspreken dat iedere keer als een politicus liegt, we dat beschouwen als een testje om te zien of u nog wakker bent en dat wel registreert? Anders ga ik bijna denken dat u niet tegen gerechtvaardigde kritiek bestand bent.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Dan is de politiek een testcentrum en niet anders. Na alles wat ik op deze site al over me heen heb gekregen, kunt u moeilijke volhouden dat ik niet tegen kritiek kan? Heb ik ooit iets van de als beledigingen bedoelde opmerkingen weggehaald? Dat heb ik eerder gedaan als u naar mijn mening te onheus werd bejegend. Ik ben blij dat ik eigenlijk niet beledigd kan worden: degenen die onder mij staan kunnen dat niet en degenen die boven mij staan doen het niet.

       /   Beantwoorden  / 
 17. Hans van der Liet

  Het gaat er even om dat er een flauwe reactie moest worden gegeven op uw flauwe reactie. Want u heeft nog niet aangegeven waarom u b en w opeens wel gelooft als ze fouten erkennen, maar niet als ze zichzelf op de borst kloppen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Welke fouten heeft het college dan erkend? Overigens geef ik altijd getrouw door wat B&W voorstellen, menen etc. Of ik het geloof of niet doet er dan niet toe. Ik begrijp er echt niets van. Eigenlijk ben ik daar blij om, in dit geval…

     /   Beantwoorden  / 
 18. frank bikker

  Beste Hans, ik bekijk deze blog meer dan een half jaar. Ik heb je nog nooit een fout zien toegeven. Dat stemt toch wel tot nadenken. Dat kan natuurlijk niet. Zo maak je van jezelf met al je intelligentie een lachertje en zo maak je je bij je eigen club ook onmogelijk.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Hans van der Liet

   Ik bekijk hem al drie jaar en ik heb jou ook nog nooit een fout zien toegeven, hoewel die toch een stuk talrijker zijn dan de mijne. Zo blunderde je onder meer over de betekenis van het woord intellectueel. Nooit een woord van excuus, spijt of berouw van jouw kant over gelezen. Drol.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    Moet een heer van stand als u zich waant te zijn niet liever spreken over faecalien? (Met excuus voor het ontbreken van het trema op de e, voordat u daar weer over begint).

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hans van der Liet

     Meen ik een heer van stand te zijn?

       /   Beantwoorden  / 
     1. Johan Bos

      U doet zich althans geregeld nogal elitair voor, niet bepaald als iemand die tot het gewone volk wenst te behoren. Of vergis ik mij daarin? Als het anders is, weet u dat verdraaid goed te verbergen.

        /  
   2. de schoolmeester

    He,he,he,he, opperdrol nog wel,he! Heb jezelf gezegd!!!!

      /   Beantwoorden  / 
 19. Hans van der Liet

  De opperdrol ben jij, Frank. Ûberdrol, om precies te zijn. Je gaat niet in op mijn opmerking over jouw fouten. Beetje jammer.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Hans van der Liet

   Meneer Bos! De circumflex op de u van Uberdrol moet een trema zijn. Of zal ik, zoals u pleegt te doen, proberen een ander de schuld te geven van die door mij gemaakte fout?

     /   Beantwoorden  / 
 20. Hans van der Liet

  Hoezo doe ik mij elitair voor? Men behoort tot de elite of men behoort er niet toe. Ik behoef mij niet elitair voor te doen. Ik BEN namelijk lid van de elite. Overigens kunnen mensen uit het gewone volk (ik ben benieuwd naar uw definitie van “het gewone volk” overigens) ook tot de elite behoren. Ik ben daar een voorbeeld van.
  Ik vermoed echter dat mensen die mooie woorden gebruiken en erop letten dat hun taalgebruik correct is, bij u al snel onder de verdenking vallen elitair te zijn. Onzin natuurlijk: er is niks elitairs aan om zelfkritisch te zijn en er op te letten dat je geen fouten maakt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Wateenonzinallemaal

   Ok dan ,een elitaire drol ben je

     /   Beantwoorden  / 
   1. Hans van der Liet

    Liever een elitaire drol dan een drol uit de goot zoals jij. Tja, nu je op de andere site geblokkeerd bent, moet je hier natuurlijk je frustraties komen afreageren he? Ik zou liever hebben dat je je kinderen af en toe eens even een stevige aframmeling geeft en dan fatsoenlijke mensen zoals mij met rust laat :-) ))))))

      /   Beantwoorden  / 
    1. Wateenonzinallemaal

     Tja fatsoenlijk daar hebben wij het al vaker over gehad, jouw normen zijn iets anders als die van mij blijkbaar uberdrol!!
     Ben jij opgevoed met stevige aframmelingen , dat is dan een verklaring voor je vreemde narcistische trekjes, ja daar houd je op de een of andere manier een tik aan over !!
     Vergeet je pillen niet in te nemen , anders draaf je vandaag weer zo door:)

       /   Beantwoorden  / 
     1. Hans van der Liet

      Kan jij niet eens van het dak van de V en D afspringen?

        /  
     2. Wateenonzinallemaal

      Dat kan wel maar dat geeft zo’n rotzooi, en ik ben nog niet klaar met mijn belangrijke taak die ik van god gekregen heb om jou lekker te zieken:)

      Fijne dag verder

        /  
 21. Hans van der Liet

  Nou, die rotzooi laat ik dan wel even opruimen door de gemeentelijke vuilnisdienst, dus laat je daardoor niet weerhouden. Het idee alleen al dat Onze Lieve Heer jou ook maar enige taak zou toebedelen is te bespottelijk voor woorden. Misschien ben je, om met Onno te spreken, toch een klein narcisje.

    /   Beantwoorden  / 
 22. Wateenonzinallemaal

  Het is wel erg cru van je om met zo’n tragedie de spot te drijven!
  Je toont totaal geen respect voor de mensens die verder moeten leven met deze tragedie!!

  Hieruit blijkt maar weer dat jij totaal geen geweten hebt!!

  Een nare dag verder

    /   Beantwoorden  / 
  1. Hans van der Liet

   Het zou absoluut geen tragedie zijn als jij van de V en D afspringt, doch een zegen voor de mensheid.

     /   Beantwoorden  / 
 23. MODERATOR

  Heeren / Dames, Jullie doen er m.i. geen goed aan om dt zoort zieligheden uit te vechten op deze site! Schoolmeester, Johan Bos, Hans v.d. Liet en Wat eenonzin: STOP met deze kul! Beschamend en onvolwassen (tenzij jullie natuurlijk minderjarig zijn, maar dan nog….
  Het topic ging over iets heeeeel anders: een winnaar die verliezer wordt. Maar, D66, naar Tijl Uylenspiegel: ‘de mensen mogen me niet, maar ik heb het er zelf naar gemaakt”.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Wateenonzinallemaal

   dt zoort ??? ikke nie begrijpe

     /   Beantwoorden  / 
  2. de schoolmeester

   Volkomen mee eens, maar ja ik laat me wel eens provoceren!!!! Zeker door een narcist. (Kan ie niets aan doen.)

     /   Beantwoorden  / 
  3. Taz

   Taz zegt: helemaal mee eens. Zeker ook met de stelling over D66.

   Waarom vraagt niemand zich af wanneer de lijsttrekker van D66, Catharina de Leur zich terug trket uit de politiek. Zij heeft D66 buiten spel geplaatst en dat met zo’n grote verkiezingswinst???

   Heren en dames D66, laat u zich dara dan eens over uit!!!

   Taz

     /   Beantwoorden  / 
 24. Wateenonzinallemaal

  Ja Johan Bos gedraag je, luister naar de MODERATOR , grappige boel hier zeg:)

    /   Beantwoorden  / 
 25. Hans van der Liet

  Jij bent nu eenmaal makkelijk te provoceren, Frank Bikker. Dat kan ik inderdaad niet helpen, dat zie je goed.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.