BbA wil onderzoek verspreiding Nieuwsblad

Ruud Oord

Ruud Oord

Het Amstelveens Nieuwsblad, waarin onder meer de gemeentelijke mededelingen via een advertentie staan, moet eindelijk beter worden bezorgd. De lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) wil dat de gemeente een diepgaand onderzoek instelt naar de wekelijkse verspreiding. Veel Amstelveners ontvangen de krant nooit.

Het Nieuwsblad is in Amstelveen volgens de partij een van de belangrijkste informatiekanalen naar de burger. Maar de gemeentelijke wekelijkse informatie bereikt een groot deel van de bewoners nooit, constateert BbA. Daarover wil de partij in een raadscommissie vragen stellen.

Klachten over de verspreiding van het huis-aan-huisblad Amstelveens Nieuwsblad zijn er al jaren, zowel in de gemeenteraad als bij de uitgever. Dat was voor bbA een reden om in de verkiezingstijd eens na te gaan waar het Nieuwsblad wel en niet werd bezorgd. Het blad bleek in hele wijken nooit of op zijn best onregelmatig te komen. BbA heeft een lijst van die wijken en straten aangelegd. Ruud Oord, lid van de bbA-fractie, noemt de slechte bezorging structureel en wil weten of er sprake is van grove nalatigheid of van opzet.

In het laatste geval worden volgens hem de adverteerders, de gemeente, maar ook de politieke partijen die in het Nieuwsblad adverteerden min of meer misleid met geflatteerde oplagecijfers. Mocht dat laatste waar zijn, dan dringt bbA er bij de gemeente op aan de communicatie met de Amstelveners op een andere wijze te laten plaatsvinden.

BbA wil het college vragen de echte oplage van het Amstelveens Nieuwsblad te onderzoeken en de wijze waarop bezorging plaats vindt te onderzoeken. Daarbij moeten ook de oorzaken aan de orde komen waarom de verspreiding van het blad structureel onvoldoende is, vindt bbA.

 

Lees ook:Nieuwe poging BBA hervatting gemeentepagina in krant
Lees ook:Wijkblad: Bezorging weekbladen dramatisch slecht
Lees ook:David de Jong uit raadsfractie Burgerbelangen
Lees ook:Ook Amstelveens Nieuwsblad op kleiner formaat
Lees ook:Vier nieuwe raadsleden voor wethouders

24 reacties op “BbA wil onderzoek verspreiding Nieuwsblad

 1. App

  De gemeente verspilt jaarlijks tienduizenden euro’s aan wettelijk verplichte bekendmakingen die maar door een klein deel van de inwoners kunnen worden gelezen.

  Stadspleinbewoners ontvangen het gemeenteblad niet. Ze liggen zelfs niet in het winkelcentrum, AH of Venstra, maar alleen in de Bieb op de eerste verdieping.

  Als er al jaren klachten zijn, dan is die slechte bezorging opzettelijk en structureel. Noem dit een aanname maar voor mij is het een feit.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Elias

   ‘Opzettelijk en structureel’. Vreemd dat u geen naam noemt als schuldige in dit verband. Hij is in elk geval deel van het gemeentebestuur volgens uw feit genoemde overweging. Overigens dateren de klachten al van decennia geleden, toen het AW een huis-aan-huisblad werd….De door u gehate wethouder was toen nog niet eens raadslid.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Bikker

   Ik durf het nu wel te bekennen maar 45 jaar geleden , was ik ook bezorger van het AW en toen heb ik ook menig stapeltje gedumpt bij verenigingen die ze zonder vragen dankbaar aanvaardden. Dit deed ik vanwege de slechte betaling en omdat bijna niemand het las. Ook het weer speelde een grote rol. Gewone kranten die bijna 3x zo veel betaalden werden wel altijd keurig bezorgd. Maar onze app ziet hier weer een samenzwering van de gemeente in. Hoe zielig!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Jan Demming

    Iets dergelijks was een jaar of 20 geleden ook het geval bij het (niet) bezorgen van de Gondelkoerier in Waardhuizen/Middenhoven. De betreffende bezorger vond het veel makkelijker om de kranten in de papierbak te mikken in plaats van deze huis aan huis af te leveren. Dit, terwijl ze een vergoeding van drie cent per exemplaar kregen en aan het eind van het jaar een bom duiten konden ophalen met hun wenskaarten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Persoonlijk maakte ik mee dat tegen het einde van het jaar zo’n bezorger wel kwam om mij gelukkig nieuwjaar toe te wensen via een gedrukte kaart waarop de naam van de krant stond. Ik zei dan: ‘Weke krant bedoel je? Voor het eerst dat ik die naam zie.’

       /   Beantwoorden  / 
    2. 😂

     Ook dom, als ik zo’n bezorger was geweest, was ik zo half november wel begonnen met bezorgen , zodat je toch nog veel fooi op kon halen.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Jan Demming

      Nou, dan blijven er nog voldoende intelligente bezorgers over die, zoals ik al zo vaak heb gezien, na de zomer beginnen met bezorgen en rond de jaarwisseling lekker cashen.

        /  
   2. P.G. van Faassen

    Een missselijkmakende laffe mentaliteit Frank Bikker. Pikte je ook het melkgeld van je pupillen als schoolmeester omdat je te weinig verdiende?

    En je bent er nog trots op ook. Eng mannetje ben je. Ik kan je verzekeren dat ik niet zal nalaten jouw verhaal hier in A’veen te verspreiden.

    En dan e.e.a. in verband brengen met Van Waning (oftewel App) is helemaal smerig.

    Wat een kloten leven moet jij hebben.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     😂🤣🤣🤣🤣

       /   Beantwoorden  / 
 2. App

  BbA noemt de slechte bezorging structureel. Als de bezorging al zo vele jaren en ondanks de vele klachten nog steeds slecht blijft, dan is opzet de enige mogelijkheid.

  Elias, bent u ook al zo’n haatjunkie die niet zonder zijn dagelijkse shot haat kan? Natuurlijk haat ik Herbert Raat niet. Daarvoor is hij veel te aardig. Ik heb wel kritiek op zijn wanbeleid, zijn foute beslissingen en zijn gebrekkige handhaving. Op dit moment wordt er onder het door de wethouder hem met veel bombarie opgehangen bord ‘Rookvrij’ onder de luifel van Bieb/Venstra stevig gerookt in het bijzijn van kleine kinderen. Dit is een feit, geen aanname.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Elias

   U noemt een naam, ik niet. Laat ik het zo zeggen: U haat zijn wanbeleid als wethouder en ik heb nog nooit iets goeds daarover gehoord of gelezen van u. Heeft, naar ik begreep, ook een historische reden.

     /   Beantwoorden  / 
   1. App

    Elias, ik noemde Raat niet. U begon weer over hem. Ik haat die man niet. Geen onzin schrijven. U reageert alleen op mij. Obsessie?

      /   Beantwoorden  / 
 3. Jan Demming

  Zolang het Nieuwsblad bestaat, zolang zijn er problemen met de bezorging. Met een klacht daarover wordt niets gedaan. Overigens wil ik nog wel kwijt dat je qua nieuws als lezer weinig mist met dit blad, dat vooral uit advertenties uit de regio bestaat.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Frank Bikker

  Nu ik kan wel een reden noemen namelijk de betaling. Als je in Gouden Hoek zit (ongeveer 50 stuks) ben je een 40 minuten bezig en in een hoogbouwflat 8 voor hetzelfde aantal. En je wordt betaald per stuk. Daarbij komt ook nog bijna hoeft dat advertentieblaadje echt.
  Wat dat betreft vond ik wel leuk de combinatie dichtbij.nl digitaal en dit blaadje, waaraan ook burgers mee konden doen. Weliswaar klopte de berichtgeving niet altijd en waren het vaak opiniestukjes, maar dat werd wel altijd duidelijk vermeld. Ik schreef daar vaak stukjes en kreeg daar vaak reacties op . En als de redactie het een goed stukje vond werd het vaak ook in de papieren versie geplaatst.

    /   Beantwoorden  / 
 5. App

  De gemeente betaalt ieder jaar tienduizenden euro’s aan de publicatie en verspreiding van informatie waarop de burgers recht hebben maar die zij niet ontvangen.

  Het wordt hier zielig genoemd om daar kritiek op te uiten en het wordt normaal gevonden dat het gemeenteblad door de bezorgers wordt gedumpt omdat zij onderbetaald worden door de uitgever.

  Dat is gewoon verklaarbaar en verstandig financieel beleid van zowel de gemeente als van de uitgever en van de bezorgers.

  Met zo’n onkritische houding van de burgers en de lokale pers kan een gemeente doen wat zij wil zonder verantwoording te hoeven afleggen voor het verwaarlozen van haar wettelijke verplichtingen.

    /   Beantwoorden  / 
 6. App

  De gemeente subsidieert het Amstelveens Nieuwsblad dmv officiële bekendmakingen en overbodige zelfreclame en door niet te controleren of het ‘gemeenteblad’ wel terechtkomt bij de burgers die recht hebben op de wettelijk verplichte informatie van de gemeente. Als tegenprestatie publiceert het Amstelveens Nieuwsblad geen kritische artikelen over gemeentebestuur, gemeenteraad en ambtenaren. Voor wat hoort wat, tenslotte.

  De uitgever van het AN bespaart duizenden euro’s per jaar door de bezorgers (te) weinig te betalen en door niet te controleren of zij hun werk toch goed doen.

  De bezorgers werken niet harder dan redelijkerwijs van hen kan worden verlangd gezien de geringe vergoeding die zij ontvangen.

  De gemeenteraad laat het allemaal gebeuren en verwaarloost haar controlerende taak. De lokale journalistiek (vzv daarvan sprake is) zwijgt, ten eerste uit loyaliteit jegens een conculega en ten tweede om de goede verstandhouding tov de gemeente niet in gevaar brengen.

  Zo gaan die dingen bij ons in Amstelveen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Elias.

   Interessante complottheorietjes, waarvan niet het begin van een feitelijk bewijs wordt geleverd. Volgens mij is in de gemeenteraad keer op keer, ook nu weer, aangedrongen op betere verspreiding. Maar u gelooft in een boosaardig plan daarachter, voor de uitvoering waarvan partijen een duivels verbond met elkaar sloten.

     /   Beantwoorden  / 
 7. App

  Als de lokale politiek, bestuur en journalistiek geen informatie verschaffen, kan de burger slechts gissen naar de waarheid. Waarheidsvinding is niet mijn taak.

  Wat klopte er trouwens niet van wat ik schreef? Spreek mij gewoon tegen als u het niet met mij eens bent. Kennelijk kent u de feiten.

  Ik heb het niet over een duivels verbond maar wel over calculerend gedrag door gemeente, uitgever en bezorgers en over gebrek aan controle door de instanties die daarvoor in het leven zijn geroepen om onze democratie naar behoren te laten functioneren.

  U voegt de kwalificatie ‘boosaardig’ toe aan het rijtje ‘kwaadaardig’, ‘giftig’ en ‘krankzinnig’. Wat dacht u van ‘betrokken’ en ‘kritisch’?

  U reageert trouwens alleen telkens heftig op mij en verder op niemand anders. Obsessie?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   De burger moet naar u gaan, want u weet alles. Maar ja, die heeft dat niet door. Daarom gaat het zo slecht met Amstelveen. Ik reageer op u omdat u mij persoonlijk aanspreekt en dan overlaadt met kritiek. Stom misschien, maar ja, ik ben niet wijzer. Er is maar één Allesweter in deze stad en dat bent u natuurlijk. Jammer dat u de touwtjes niet in handen neemt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. 🤣🤣

    App is een roepende vanaf,zijn balkonnetje in het Stadshart gelijk een roepende in de woestijn.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Kritische burger

   Obsessie, zoals ik het als ‘buitenstaander’ lees en beoordeel. Geen inhoudelijk debat, maar slechts op de man/vrouw. Jouw mening doet er niet toe, niemands mening eigenlijk. Idd is dit slechts een blog. En ik snap werkelijk niet waarom er slechts op jou wordt gereageerd. Maar dat heb ik nooit begrepen. Op mij trouwens ook hoor, want er zijn personen alhier die alleen reageren als zij ook nog een persoonlijke aanval kunnen uiten. Zonder inhoud op het artikel. Laat ze lekker! Is mijn advies. En namen noemen, zoals JB het ooit via een mail aan mij verwoordde, is uit den boze. Achterhaald waarschijnlijk. Of nieuw inzicht? Iig houdt de houder van dit blog zich niet aan zijn eigen voorwaarden. Maakt niet uit, ik slaap er geen seconde minder om. Wat mij betreft mag @ App zijn meningen geven, die ik vaak omarm. Vooral door zijn kennis en zijn onberispelijke Nederlands. En alles wat App hier op deze blog neerkalkt kan worden gecontroleerd en eventueel worden weerlegd zonder de persoon aan te vallen. Wat mij betreft is dit blog, één van de vele blogs onder de noemer worldpress, maar heeft weinig met journalistiek te maken.

     /   Beantwoorden  / 
 8. App

  Waar sprak ik persoonlijk aan? Bent u Elias? Dat dacht ik al, maar dat was voorlopig slechts een mening die gebaseerd was op uw beider opvattingen, schrijf- en redeneertrant en taalgebruik.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kritische burger

   Deze vraag hoeft niet meer gesteld te worden. Alleen de beheerder van dit blog zou daar antwoord op kunnen geven en dat zal nooit gebeuren. Dan zouden namelijk al die pseudoniemen moeten worden prijs gegeven. Van mij mag het hoor, maar dat gaat niet gebeuren. Gewoon machtsmisbruik en lachen.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Johan Bos

   Uw noemde talloze mijn naam, vrijwel altijd o, te melden wat ik en de lokale media allemaal verkeerd doen. Dat u mij met Elias verwart, c.q. wil verwarren, is een hardnekkig probleem uwerzijds. Nou ja, iedereen heeft recht op zijn eigen misvattingen en onzin.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.