Oud-raadslid (bbA) door gemeente ‘gescheiden’

Nico van Boxtel. Foto: amstelveenweb.com

Voormalig fractievoorzitter Nico van Boxtel van Burgerbelangen Amstelveen in de gemeenteraad is na maandenlang procedures de dupe geworden van rigide toegepaste bureaucratie. In feite komt het er op neer dat de gemeente hem dwingt te scheiden van zijn vrouw, omdat van hemzelf het adres in Amstelveen niet ambtelijk wordt erkend.

Van de € 5100 kosten wegens inschakeling van een advocaat, kreeg het echtpaar van de gemeente inmiddels € 1000 terug, omdat die niet anders kon dan zijn vrouw in het gelijk stellen. Maar de gedupeerde Van Boxtel zelf blijft met een schadepost van € 4100 zitten.

Gezondheid

“Afgezien van de verslechtering van de gezondheid van mijn vrouw door maandenlange ‘achtervolging’ door de Burgerlijke stand van Amstelveen”, schreef hij aan wethouder Herbert Raat. Kennelijk reikt de arm van Burgerbelangen niet zo ver dat zij de belangen van haar eigen partijgenoten kan dienen. Raat reageerde overigens gelaten op de mededeling van het voormalige raadslid de publiciteit te zoeken.

Het probleem blijkt dat het echtpaar een deel van het jaar in Spanje – geboorteland van mevrouw Van Boxtel – woont, het huis in Amstelveen heeft verkocht, maar daar woont bij een dochter. Dat kan volgens de gemeente niet. Eigenhandig bepaalde de ambtenarij dat het paar niet in Amstelveen en daarmee niet in Nederland woont.

Uitgeschreven

“Wij zijn sinds juli vorig jaar bezig geweest met het kunnen aantonen dat een Amstelveens echtpaar niet ‘inwoont’ bij hun dochter in Amstelveen”, zegt Van Boxtel. Het echtpaar werd op 14 september 2017 ambtelijk uitgeschreven uit Amstelveen wegens emigratie naar het buitenland. Op aangeven van wie of wat is als schriftelijk bewijs nooit door de gemeente geproduceerd. Uiteindelijk kwam de zaak van de twee echtelieden elk apart bij een ambtelijke hoorcommissie terecht, die in feite openbaar is maar door de bureaucratie van de gemeente zoveel mogelijk aan de openbaarheid wordt onttrokken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld raadsvergaderingen.

19 getuigen

De vrouw had naar die hoorzitting negentien getuigen meegenomen, onder wie haar werkgever (zij werkt vier dagen per week in Amsterdam bij hem). “Hoezo emigratie, ik slaap voor mijn werk toch niet onder een brug of kom dagelijks met vliegtuig aangevlogen om te kunnen werken?” vroeg zij aan de commissie. Bij wijze uitzondering – want doorgaans wordt gewoon het bestuurlijke af ambtelijke besluit als ‘advies’ naar B&W gestuurd – kon de commissie daar niets tegen inbrengen. De vrouw kreeg dus gelijk en werd vanaf september 2017 opnieuw ingeschreven op het adres van haar dochter. Maar met de man lag het volgens dezelfde hoorcommissie anders. Die kon blijkbaar niet bij zijn vrouw wonen. “Zonder bewijs of onderbouwing werd gesteld werd gesteld dat hij meer dan vier maanden per jaar aaneengesloten in het buitenland zou verblijven, ook al doet hij dat in hoofdzaak als mantelzorger voor zijn bijna blinde schoonmoeder van 93 jaar”, zegt Van Boxtel. De beslissing van de gemeentelijke ambtenarij lijkt dus dat van het echtpaar de vrouw niet en de man wel is geëmigreerd, overigens zonder dat de echtelieden officieel zijn gescheiden, noch dat van plan te zijn. Dankzij de rigide besluitvorming van de bureaucratie verblijft hij kennelijk illegaal bij zijn vrouw.

Nico van Boxtel, broer van de bekende Roger van Boxtel en zoon van een lokale detaillist, was jarenlang ook bestuurslid van de Vereniging Amstelveense Detailhandel (VAD). Ook de lokale politieke partij Burgerbelangen (BBA) heeft hij inmiddels van zijn tragedie in kennis gesteld. Daarvan kreeg hij geen enkele reactie. BBA zit in de bestaande coalitie en wil ook in de volgende met een wethouderszetel doordringen.

 

Lees ook:Diamanten echtparen bij burgemeester
Lees ook:Zorgindicatie nu tóch terug gedraaid
Lees ook:Man met mes bedreigd in Westwijk
Lees ook:Dreigend ledenverlies bij detaillistenclub
Lees ook:Van Boxtel: Nieuw zorgstelsel gaat pijn doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.