Ruim 14 mille uit textielcontainer voor AV-fonds

Er werd vorig jaar bijna 290.000 kilo textiel in daarvoor bestemde containers van Sympany gegooid. Een kwart van de financiële opbrengst kan de gemeente aan een goed doel schenken. Dit jaar krijgt stichting Amstelveenfonds € 14.264,78 uit handen van wethouder Peter Bot. Het fonds besteedt dat geld aan lokale initiatieven. Sympany zegt ook zelf goede doelen, nationaal en internationaal, te steunen. In de containers wordt overigens ook steeds meer niet textiele rotzooi gesmeten.

Het Amstelveenfonds is er voor kleinschalige die bijdragen aan een prettig leefklimaat en een duurzame samenleving in Amstelveen. Zoals het project Taalvijver dat kinderen met een taalachterstand helpt de Nederlandse taal beter machtig te worden. Het fonds draagt ook bij aan de Boodschappen Plus Bus en subsidieerde de Amstel Korendag. Sympany geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mogelijkheid op werk in een van de vijf sorteervestigingen die het bedrijf heeft in Nederland.

Toename

Volgens BBA-wethouder Peter Bot van Afvalbeheer is de hoeveelheid ingezameld textiel vorig jaar met 4 % toegenomen tot 280.897 kg, wat neerkomt op drie kilo per inwoner. Overigens hoeft textiel niet puntgaaf te zijn, ook versleten textiel kan in de container, zegt hij. “Textiel dat nog goed is, gaat naar landen die het kunnen gebruiken, onbruikbare textiel is voor hergebruik.” De toename van de hoeveelheid textiel is overigens niet terug te zien in de opbrengst.  Die bedroeg vorige keer (over 2016) ruim 19 mille. De laatste vier jaar was die alleen over 2015 lager (€ 13.525). In 2014 werd bijna 23 mille gescoord.

Wat wel en niet mag

Op de containers zit een sticker met handig overzicht wat er in de container mag. Naast kleding zijn dat in dichtgemaakte zakken schoenen, accessoires en overig textiel. Steeds vaker treft Sympany echter andere zaken dan textiel aan, zoals huishoudelijk afval, glas of verf. ‘Om het gedoneerde textiel tegen vuil, viezigheid en nattigheid te beschermen, is het belangrijk het te verpakken in een gesloten plastic zak’, meldt de organisatie. Kussens en matrassen kunnen naar het Afvalbrengstation op bedrijventerrein Legmeer.

 

Voor de dichtstbijzijnde textielcontainer: www.sympany.nl/vind-een-container. Kijk op www.amstelveenfonds.nl wat het fonds kan betekenen voor Amstelveners.

Lees ook:Bijna 20 mille voor AV-fonds door textiel
Lees ook:‘Textielgeld’ naar Amstelveenfonds
Lees ook:Bijna 23 mille textielopbrengst naar Amstelveenfonds
Lees ook:Sympany haalde 23 kilo textiel op
Lees ook:Textielinzameling blijft bij Humana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.