Waren alle nevenfuncties Van ‘t Veld verstandig?

Van ‘t Veld bij afscheid Friso de Zeeuw (links).

In het openbaar bleven de gezichten in de plooi en werden er eigenlijk weinig woorden aan vuil gemaakt. Maar in achterkamers moet woede en teleurstelling van sommige politici te horen zijn geweest over het plotselinge vertrek van burgemeester Mirjam van ‘t Veld. Een VVD-raadslid zei dat de kortst zittende burgemeester ooit in de geschiedenis van Amstelveen primair voor eigen welvaart, carrière en portemonnee zou blijven kiezen, toen zij opeens haar ambt bij de gemeente vaarwel zij om de baas van een ziekenhuis te worden.

Anderen hadden voorspeld dat zij niet lang zou blijven. Haar CV toonde aan dat zij vrijwel nergens langer dan drie jaar bleef en trapsgewijs voortdurend haar positie had verbeterd.

Daarbij schuwde zij ook nevenfuncties niet. Merkwaardigerwijs had niemand van de gemeenteraad er kritiek op dat zij bestuurlijk ongeveer tegelijk met haar aantreden in Amstelveen ook toetrad door het door de Telegraaf gestichte WNL, een rechts mediabedrijf, wat zich toch moeilijk past bij het ‘boven de partijen staan’ dat aan een burgemeester wordt toegeschreven. Alleen de SP vroeg zich publiekelijk af of enige twijfel over haar keuze (en als gevolg daarvan onthouding) niet slimmer was geweest. Maar verder leek heel de gemeenteraad er geen enkele moeite mee te hebben.

Zwijgen

Zelfs de toenmalige fractievoorzitter van GroenLinks vond de vraagstelling van onder meer amstelveen.blog.nl over haar nieuwe nevenfunctie ongehoord, c.q. niet ter zake doende. Geen van de fracties – behalve de SP dus – wilde zich er publiekelijk over uitspreken, maar had in de achterkamer al het groene licht gegeven voor het instappen van de nieuwe burgemeester bij zowel Amstelveen als WTL.

Cultuurfonds

Nevenfuncties zijn Van ’t Veld niet vreemd. Op dit moment heeft zij die, behalve bij WNL, onder meer in Raden van Toezicht en ander bestuurlijk niveau bij het Verwey Jonker Instituut, de Raad voor Civiel Militaire Zorg en Onderzoek, de Amsterdam Economic Board, Stichting Zikna, het Jan van der Togt Museum en BPD (voorheen Bouwfonds) Cultuurfonds. BPD is eigendom van de Rabobank en heeft in Amstelveen veel gebouwd. Van het daarbij behorende Cultuurfonds is Van ’t Veld voorzitter. Dat werd zij een half jaar na haar aantreden als burgemeester van Amstelveen. Waarschijnlijk verklaart het dat het afscheid van BPD-directeur voor Nieuwe Markten, Friso de Zeeuw, werd gevierd in het (voor ruim een miljoen door de gemeente gesubsidieerde) Cobramuseum, waar burgemeester Mirjam van ’t Veld een belangrijke rol speelde en de scheidende directeur uitvoerig toespraak.

Bouwfraude

Lezer M. de Vries constateert dat het Bouwfonds destijds een grote speler was in de legendarische bouwfraude, klokkenluider Ad Bos constateerde dat Amstelveen als menige gemeente een beetje boter op het hoofd had, waar het raadhuis overigens nauwelijks onderzoek naar deed en als antwoord met een regeling kwam om het met de integriteit niet zo nauw nemende ambtenaren in het vervolg op te sporen. “De vraag is nu of er in Amstelveen opnieuw weinig integere situaties aan de hand zijn met bouwontwikkelaar BPD”, zegt De Vries in een brief aan amstelveen.blog.nl.

 Burgemeesters

Via dat cultuurfonds komt jaarlijks € 25.000 BPD-geld naar het Cobramuseum, dat overigens ook door de andere veelvuldig in Amstelveen bouwende bedrijven Dura Vermeer en Trebbe financieel wordt gesteund (elk ook met € 25.000). Overigens relatief kleine bedragen.

De vraag rijst intussen of Van ’t Veld ook als bestuurder van het cultuurfonds zou zijn gevraagd als zij geen burgemeester was geweest. Die functie lijkt vooral aan burgemeesters voorbehouden, want van het vijfkoppige bestuur behoren ook die van Zaanstad en Almere ertoe.

 Tenders

Aannemers en projectontwikkelaars gaan in Amstelveen aan de slag na een zogenoemde tender- of aanbestedingsprocedure. Maar volgens sommigen is het de vraag of het wel juist is dat iemand met een enorme informatievoorsprong innige contacten onderhoudt met een bouwer die inschrijft op de aanbesteding.

De Vries: “BPD heeft de afgelopen jaren tenders in Amstelveen gewonnen waaronder Klaasje Zevenster, Groenelaan, Elsenbuiten, Zonnestein, Suze Groeneweglaan en Westwijk2 / Zuidoost. Geen kleine projecten. Burgemeester Van ‘t Veld was voor een deel burgemeester tijdens beslissingen die hierover door het College van Burgemeester & Wethouders zijn genomen.”

 

Lees ook:Mirjam Van ’t Veld (CDA) nieuwe burgemeester
Lees ook:Nieuwe kinderburgemeester geïnstalleerd
Lees ook:Mirjam voelt zich meer dan welkom
Lees ook:Nieuwjaarsreceptie op raadhuis
Lees ook:Burgemeester met dood bedreigd

8 reacties op “Waren alle nevenfuncties Van ‘t Veld verstandig?

 1. X

  En nu krokodillentranen huilen? Laat me niet lachen met dit “transparante” bestuur.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Gerben

  Op naar het bouwen in de Bovenkerkerpolder. CDA sprak zich al uit voor hoog. En dan past een ultra flex zwembad er wel bij.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Arie Koomen

  Misschien moet M.de Vries zich wat verder verdiepen in de materie voordat hij of zij suggereert dat er opnieuw weinig integere situaties aan de hand zijn. Aannemers en ontwikkelaars gaan lang niet altijd aan de slag na tender- en aanbestedingsprocedures maar meestal op basis van een eigendomspositie die ze hebben verworven en dat geldt ook voor BPD. Alleen bij Zonnestein was sprake van een tender, die overigens tot een mooi resultaat voor de omwonenden heeft geleid. Klaasje Zevenster was een plek van Brentano die aan BPD is verkocht. Elsenbuiten, Westwijk Zuidoost en Suze Groeneweglaan waren eigendom van BPD en dat geldt ook voor de scheg onder Westwijk. En bij mijn weten heeft BPD geen project in Groenelaan.Feiten, geen complottheorien graag!

    /   Beantwoorden  / 
  1. X

   Complottheorieën of niet. Zo lok je ze wel uit. Dus onverstandige zet. Niet slim.

     /   Beantwoorden  / 
 4. KomenenGaan

  Interessant deze aanvullende feiten. Maar hoe kwam BPD aan de benodigde vergunningen, eventuele bestemmingsplanswijzigingen?
  Hoe verkreeg BPD deze eigendommen? Dat gaat toch niet geheel buiten de gemeente om?

  Arie Koomen:
  En dit gaat toch nog steeds niet aan het feit voorbij dat de voormalig burgemeester hoe dan ook een dubbele pet had bij BPD en de gemeente Amstelveen als burgemeester.
  Of gaan we de verwevenheid van gemeente, politiek en bouwondernemingen normaal vinden?

    /   Beantwoorden  / 
 5. App

  Als praatjesmaker en als eigenzuchtige ritselaar met een talent voor zelfreclame was mevrouw Van ‘t Veld in Amstelveen wel op haar plaats. De concurrentie met Herbert Raat op genoemde gebieden zal haar echter niet zijn meegevallen.

    /   Beantwoorden  / 
 6. F. Wijlens

  Over dat WNL; ik heb begrepen dat een zekere G. Wilders dit een linkse omroep heeft genoemd. Dan ben je toch aardig van je padje af zou ik zeggen.

  Wat betreft die bouwfraude, dat is net als dat men er recentelijk in de politiek achterkwam dat uitzendbureaus discrimineren op afkomst. Die dingen waren al lang bekend. Waar al die politici en journalisten nu mee bezig zijn? Ik weet het niet hoor, wat doen die mensen de hele dag?

    /   Beantwoorden  / 
 7. Frank

  Vele journalisten doen aan elkaar napraten. Anderen bedrijven regelrechte propaganda zowel ter linker zijde als ter rechter zijde. Weer anderen zien zich enkel als doorgeefluik van politici of een beleid.

  Overigens vind ik het niet eens slecht als men oud nieuws steeds opwarmt, zo lang dezelfde misstanden nog steeds plaatsvinden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.