Censuur bij gemeenten

Het gaat in veel gemeenten fout met de relatie tussen pers en lokale overheid. Die laatste is veelal niet gediend van media die naar haar mening iets onwelgevalligs over de gemeente publiceren. In sommige gemeenten worden bepaalde media geweerd, omdat die naar het oordeel van B&W geenszins relevant zijn, zodat in feite het college (of de burgemeester) oordeelt over de pers en het toelatingsbeleid neerkomt op censuur.

Het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hebben in een brief aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Genootschap van Burgemeesters die beperking van bewegingsvrijheid voor de pers aangekaart.

In de brief wordt onder meer de gemeente Westland ter sprake gebracht, die een zogenoemd “Persprotocol” in het leven riep en sommige media wil weren. Aan de vooravond van de raadsverkiezingen op 31 maart is dat een enorme muur voor de pers en de situatie in Westland is geen uitzondering. De briefschrijvers wijzen op meer recente incidenten en de NVJ hield onlangs in Den Haag een bijeenkomst over de relatie tussen lokale overheid en media, in de aanloop naar de verkiezingen. Ook door gemeenten georganiseerde bewonersbijeenkomsten mochten (audiovisuele) media niet bijwonen, soms mocht een nationale medium niet zich niet eens binnen de gemeentegrens vertonen.

Uitgangspunt

In Westland, bijvoorbeeld, werd EenVandaag niet en RTV Westland wel toegelaten tot de raadzaal. Om dat te regelen is inmiddels het door journalisten gewraakte Persprotocol ontwikkeld, dat volgens NVJ en het Genootschap gewoon een op censuur neerkomende beoordeling van media door B&W inhoudt. Naar de mening van NVJ en de hoofdredacteuren moet zo vrij mogelijke bewegingsruimte voor de pers altijd uitgangspunt zijn.

Overigens kunnen gemeenten, zonder dat de aanwezigheid van de pers in het raadhuis, de communicatie ook beperken door selectief te zijn in wat wel en niet naar buiten wordt gebracht. Dat lijkt in Amstelveen te spelen, waar de partijen van B&W er geen behoefte aan hebben aan de vooravond van de verkiezingen naar hun mening negatief in het nieuws te komen en op basis van het jaren geleden ingevoerde – en in de praktijk niet functionerende – duale stelsel (B&W zouden regeren en de gemeenteraad controleren) de communicatie-afdeling fungeert als een reclamebureau voor het college.

 

 

Lees ook:Lokale journalistiek: drama
Lees ook:Tanende invloed regio journalistiek
Lees ook:Journalistiek, gemeenteraad en verkiezingen
Lees ook:Lezing Liesje Schreuders over naoorlogse literatuur
Lees ook:Zweden e.a. bezorgd over AV-journalist

9 reacties op “Censuur bij gemeenten

 1. Kees

  Helaas heeft Johan gelijk betreffende Amstelveen . Men heeft het hier altijd over transparantie, maar de praktijk is regelrechte censuur onder dekking van communicatieadviseurs en velen van de lokale pers doen daar aan mee.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Ons liberale Amstelveen heeft goud in handen. Geweldige mensen met goede banen, mooie wijken met dure huizen. De lasten van onrendabelen zijn relatief laag. Amstelveen is bijna te mooi om waar te zijn.

  Tja, angst voor geluk, heet dat. Dan zie je dat er hele verkrampte mechanismen in werking treden vanuit de hoeder van die diamant.

  Maar rijkdom is als een hand met zand. Hoe meer je het vast wilt houden, des te meer er tussen de vingers door wegloopt.

    /   Beantwoorden  / 
 3. CeeBee

  De journalistieke vrijheid is op meerdere fronten in geding, want ‘Brussel’ bepaalt inmiddels wat wij tot echt nieuws en nepnieuws mogen rekenen. Een evenzeer bizarre gang van zaken. Het is niet te hopen dat de gemeente dit ook gaat proberen, want dan is het (journalistieke) einde zoek.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rode Paprika

   Weer een zondebok gevonden? Brussel ditmaal. Allemaal goed en wel en op dit punt ben ik het eens, maar waar zijn in de gemeente Amstelveen de onderzoeksjournalisten die een gemeentelijk persbericht eens grondig onderzoeken op waarheid die de communicatie’deskundigen’ het internet op flikkeren? DAT heeft niks met Brussel te maken, maar met het niveau van de journalisten. Overigens een landelijk verschijnsel.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Echte onderzoeksjournalisten vind je nergens ,behalve achter betaalmuren.

      /   Beantwoorden  / 
   2. CeeBee

    Goed om te lezen dat het begrip zondebok een plaats in je geheugen heeft gekregen. Denk daar nog eens aan als je begint over de VVD-ers ‘in hun pakje’, wethouder Brandes of het niveau van de lokale journalisten. Of nou ja, eigenlijk iedereen die je betrekt bij je gescandeer. Nogmaals, succes!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Kees

   Leg eens uit.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rotary-vriendje

    Wat moet daar nog aan uitgelegd worden, Kees ?
    Wat begrijp je niet ?

      /   Beantwoorden  / 
 4. App

  Censuur wordt in Amstelveen heel normaal gevonden als methode om kritiek en tegenspraak te smoren. Om het politieke en maatschappelijke debat vrij van censuur te maken, is een cultuuromslag nodig. Iedereen maakt zich er immers schuldig aan. Niet alleen B&W, maar ook gemeenteraad, lokale media, bloggers en zelfs reageerders houden meer van censuur dan van een open discussie met critici, politieke tegenstanders, dissidenten en opponenten. Daarom is er in Amstelveen (nog) geen sprake van echte democratie.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.