Afvalstation steeds drukker

Ruim achtduizend keer is vorig jaar meer grof vuil naar het gemeentelijke afvalstation aan Grutterij op het Bedrijventerrein Legmeer gebracht dan in 2016. De teller kwam in 2017 op 164.509. De laatste vier jaar steeg het aantal bezoeken daar voortdurend. In 2014 waren het er nog bijna 149 duizend.

Overigens lijkt gratis brengen van grof vuil naar het afvalstation voorbehouden aan automobilisten. Degenen die geen auto hebben – veelal de minima – moeten het vuil laten afhalen door de gemeente en daarvoor betalen.  Wie tot de armsten van Amstelveen behoort en dientengevolge over een Amstelveenpas beschikt kan wel eenmaal per twee maanden een kuub huisvuil gratis door de gemeente laten weghalen. Wie net niet voor die pas in aanmerking komt, maar niet zoveel inkomen heeft dat hij of zij zich een auto kan permitteren, heeft (financieel) pech.

De gemeente wijst er op dat afval veel waardevolle grondstoffen kan bevatten. Door die te sorteren blijven zijn in de kringloop. “Van restjes latexverf kan bijvoorbeeld nieuwe verf worden gemaakt en van oud ijzer weer een nieuwe fiets”, zegt de gemeente.

Op het Afvalbrengstation wordt het afval in 22 categorieën gesorteerd. Bij elke container staat wat men er kwijt kan. Zoals koelkasten of televisies, matrassen, hout, verf, batterijen, olieproducten en frituurvet en bijzonder afval, zoals asbest. Men kan grof huishoudelijk afval en maximaal een kuub verbouwingsafval per maand gratis inleveren. Auto-en bromfietsonderdelen zamelt de gemeente niet in. Die kan men bij een garage of autosloperij inleveren. De openingstijden van het Afvalbrengstation zijn maandag tot en met zaterdag van 8.30 uur – 16.00 uur. Op zaterdag is het vaak erg druk op. Spullen die nog heel en schoon zijn kan men ook brengen naar Kringloopwinkel De Boemerang, aan de Maalderij 8, 1185 ZB.

 

 

Lees ook:Stickeractie tegen illegaal grof vuil
Lees ook:Gemeente: adoptie afvalcontainers in wijken
Lees ook:Afval iets beter gescheiden
Lees ook:Basisschool Pionier wint milieuprijs
Lees ook:Vuil-pasje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.