Oud-burgemeester Quarles van Ufford overleden

Oud-burgemeester jhr. mr. Quarles van Ufford blijkt op 17 december op 88-jarige in Breukelen te zijn overleden. De gemeente heeft daar, behoudens een rouwadvertentie in het Amstelveens Nieuwsblad, geen publicitaire aandacht aan geschonken.

Wilhem Herman Daniël Quarles van Ufford was lid van de VVD en van 1978-1983 burgemeester van Amstelveen. Hij kwam erheen nadat hij in Heemstede, waar hij eerder burgemeester was, twee van zijn vier dochters door een dodelijk treinongeluk in 1973 had verloren. In totaal was hij 21 jaar burgemeester. Voordat hij naar Heemstede kwam had hij dat ambt in Reeuwijk. Uit Amstelveen vertrok hij doordat de toenmalige koningin Beatrix hem vroeg directeur van haar kabinet te worden, een functie waarvoor destijds voornamelijk de adel in aanmerking kwam en die hij, naar zijn zeggen, niet kon weigeren.

Hij was Nederlands Hervormd, tweemaal chef de mission bij de Olympische Winterspelen (1968 en 1972) en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB). Samen met de oud-burgemeesters Dirk Rijnders, jhr. drs. P.A.C. Beelaerts van Blokland en gemeentesecretaris Koorevaar opende hij op 30 mei 1980 het raadhuis aan de Poel. Koorevaar had een rapport geschreven waarin die plek als enig juiste voor het nieuwe raadhuis werd aangewezen. Het viertal onthulde het gemeentewapen. Het gebouw had 42 miljoen gulden gekost.

B&W zeggen inde advertentie diep bedroefd te zijn over het overlijden van de voormalige burgemeester, die Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau was. Hij was volgens het college “een betrokken burgemeester met hart voor de stad en een echte verbinder.”

 Heer van Gunterstein

Officieel was Wilhem Quarles van Ufford ook heer van Gunterstein en ambachtsheer van Tienhoven. Als jongste van acht kinderen werd hij geboren in 1929 in Utrecht, waar hij het Christelijk Gymnasium volgde en daarna aan de

Rijksuniversiteit rechten studeerde. Zij vader was bioloog. Op 6 juni 1950 trouwde hij met Clasina Hanselaar, met wie hij tot 2006 in huize Gunterstein woonde, later bewoond door dochter Bertien Quarles van Ufford en haar man Rein Koole (1953-2015).

Quarles van Ufford was van 1963 tot 1967 algemeen secretaris van de VVD. Hij vervulde tal van nevenfuncties en was onder meer werkzaam voor de Koninklijke Java-China Paketvaartlijn, Rijksuniversiteit te Utrecht en als plaatsvervangend hoofd Bureau Kabinetszaken bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

 

Lees ook:Otto van Diepen overleden
Lees ook:Jan van Zanen heeft prostaatkanker
Lees ook:Van Zanen verlaat Amstelveen met gemengde gevoelens
Lees ook:Twee jubilerende echtparen
Lees ook:Recordaantal lintjes in Amstelveen – Toon de Haas Ridder

10 reacties op “Oud-burgemeester Quarles van Ufford overleden

 1. DatMoetAnders

  Gemeentesecretaris Koorevaar had een rapport geschreven waarin de plek met het allermooiste uitzicht van Amstelveen als enig juiste voor het nieuwe raadhuis werd aangewezen.

  Dat was een zelfzuchtige keuze, tot schade van Amstelveen. Ook toen dacht men in het gemeentehuis in de eerste plaats aan zichzelf. Het gemeentehuis had natuurlijk in het centrum moeten staan, voor iedereen goed bereikbaar per openbaar vervoer.

  Geen kwaad woord over de heer Quarles van Ufford. Hij was een goed men, een bekwaam en integer bestuurder. Toppunt van beschaving.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Olaf Oomes

   Volledig eens met beide conclusies.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Berend Stuger

   Ondanks dat hij van nep-adel was, een prima mens van goede naam.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Elias

  Heel de gemeenteraad stemde er mee in.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Olaf Oomes

   Tja, dan geldt het gestelde in de tweede alinea van de reactie van “DatMoetAnders” ook voor hen.

     /   Beantwoorden  / 
  2. DatMoetAnders

   Elias, daarom schreef ik: “Ook toen dacht men in het gemeentehuis in de eerste plaats aan zichzelf.”

   De gemeenteraad stemt vaak in met dingen die niet deugen. Voorbeelden genoeg, helaas. De locatie van het gemeentehuis is er daar één van. Van die plek hadden veel meer mensen kunnen genieten als er een hotel oid had gestaan.

     /   Beantwoorden  / 
   1. 🤡

    Hè Robbie, back in town?

      /   Beantwoorden  / 
    1. DatMoetAnders

     Bezwaar?

       /   Beantwoorden  / 
     1. Rode Paprika

      Mocht het zo zijn……welkom in het nieuwe jaar en doe uw zegje!

        /  
 3. Gerben

  Ook enkel lof voor hr. Koorevaar. Die zag je naar zijn werk fietsen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.