Kinderburgemeester: neem mij serieus

Zij blijkt zaterdag (14 oktober) naar de landelijke dag voor kinderburgemeesters te zijn geweest in Delft, de Amstelveense Varvara Denisova, die hier die functie heeft.  Vorig jaar was de eerste editie in Aalsmeer. Stichting KinderrechtenNU heeft in samenwerking met de gemeente Delft, museum Prinsenhof en de Kindercorrespondent het initiatief genomen voor de tweede.

Kinderburgemeesters moeten niet alleen lintjes doorknippen, maar ook over serieuze dingen meepraten.  Daar is in Amstelveen overigens tot nu toe niets van gebleken, maar kennelijk is het ook een landelijk euvel.

 

De kinderburgemeesters willen nu bekender worden, zodat meer kinderen hen weten te vinden. Ook denken ze een eigen bedrag te moeten krijgen om kinderen in hun gemeente te helpen en projecten uit te voeren. Het betekent overigens dat zij voor sommige daarvan voorstellen naar de gemeenteraad zouden moeten sturen.

Manifest

In het Manifest van de Kinderburgemeesters hebben zij zelf aangegeven wat zij nodig hebben. Dat stuk hebben zij de Eerste Kamer aangeboden.

In Delft Nam Eerste Kamerlid Jan Anthonie Bruijn het manifest in ontvangst. Hij beloofde hun boodschap en ideeën aan de Haagse politici door te geven. De burgemeesters zelf maakten alvast een groepsapp zodat ze makkelijker contact met elkaar hebben en samen projecten kunnen opzetten.

In Amstelveen, waar al een jaar ervaring is met de eerste kinderburgemeester Melle Vos, bleef de functie tot nu toe in feite beperkt tot bestuurssymboliek voor het volk. De kinderburgemeester werd ingezet om Sinterklaas welkom te heten en met de ‘echte’ burgemeester en met wethouders op stap te gaan als die weer een lintje moesten doorknippen of een andere ceremoniële vervullen. Zoiets werd dan vaak bij de kinderburgemeester gedropt. Maar dat tot nu de kinderburgemeester nou echt kinderstandpunten voegt in het beleid kan niet worden gezegd. Kennelijk willen die van een keten voorziene kinderen wél echt wat in de melk te brokkelen hebben.

 

Lees ook:Nieuwe kinderburgemeester geïnstalleerd
Lees ook:Start campagne nieuwe kinderburgemeester
Lees ook:Melle Vos wordt kinderburgemeester
Lees ook:Selectie voor kandidatuur kinderburgemeester
Lees ook:Nieuwe kinderburgemeester in Rusland geboren

Eén reactie op “Kinderburgemeester: neem mij serieus

  1. Rode Paprika

    Ach kindertjes, ook grote mensen worden in Amstelveen niet serieus genomen. Rijke kindertjes misschien iets meer dan arme kindertjes. En rijke volwassenen iets meer dan arme grote mensen. Maar ja daar hebben jullie niks aan. Lijkt me trouwens erg leuk om met Raat en Veeningen wat lintjes te knippen! Succes kids uit Amstelveen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.