‘Klimaatstruiken’ zaterdag gratis

Duurzaamheidswethouders Bot (links) en Kluis in de klimaatplantenkas

Zaterdag 14 oktober van 10 -12 uur reiken duurzaamheids-wethouders Jop Kluis (Aalsmeer) en Peter Bot (Amstelveen) aan de eerste 400 gegadigden bij DUO Plant Amstelveen aan de Legmeerdijk 274 een gratis klimaatstruik uit. Zij steunen hiermee het burgerinitiatief MyEarth van de bij de gemeente werkende Ton van Oostwaard. Voor elke gratis struik plaatsen de wethouders er tien in hun gemeenten.

MyEarth heeft als doel om de aarde toekomstbestendig te maken door aanplant van speciaal gekweekte struiken met positieve eigenschappen voor ons klimaat. Te beginnen in Aalsmeer en Amstelveen. De gratis struiken zijn de ‘Wollige Sneeuwbal’ (huidige hoogte 200 cm) en groenblijvende ‘Kamperfoelie’ (hoogte 120 cm). Daarnaast heeft MyEarth nog drie andere struiken ontwikkeld. Al deze struiken helpen het klimaat, bijvoorbeeld bij het terugdringen van CO2. Door deze periodiek te ‘oogsten’ leveren ze ook biobrandstof.

 Eigen grondgebied

Peter Bot en Jop Kluis: “Wij brengen dit burgerinitiatief graag breed onder de aandacht. We zeggen toe om op eigen grondgebied ieder 2.000 van deze klimaatstruiken te planten. Dus tien struiken voor elke geschonken struik. Dat doen we wat later in het plantseizoen op een geschikte plek in de openbare ruimte. We sporen met deze actie andere bestuurders in de metropoolregio Amsterdam aan om door gezamenlijke inspanning uiteindelijk 25.000 hectare van de openbare ruimte met deze struiken te beplanten. Dit is 1% van het oppervlak van de metropoolregio; 100 vierkante meter per inwoner. Dit energielandschap levert recreatiekansen op en een mogelijke jaarlijkse oogst van 300.000 ton biomassa. Die biomassa kan vervolgens worden omgezet in biogas of elektriciteit.”

Na deze 400 geschonken struiken kan diezelfde dag een struik met ‘klimaat-adaptieve’ eigenschappen worden gekocht voor slechts € 4,99 per stuk.

DUO Plant is het best te bereiken via De Loetenweg.

 

Lees ook:Kinderen planten duizenden bomen tegen fijnstif Beneluxbaan
Lees ook:‘Zorgvlied plant’ tegen fijnstof
Lees ook:Vrijdag extra kortingen Stadshart
Lees ook:Duizend bomen en struiken geplant op boomplantdag
Lees ook:Westwijk Zuid-West veiligste keurmerkwijk 2009

Eén reactie op “‘Klimaatstruiken’ zaterdag gratis

  1. Frank Bikker

    In mijn buurt (Waardhuizen) worden binnenkort een stuk of 25 bomen omgezaagd omdat ze “ rommel” zouden geven en sommige te groot zouden worden, terwijl andere net zulke grote bomen blijven staan.
    Dragen bomen dan niet bij tot een beter klimaat en de “groenste” stad waar wij zo prat op gaan?
    Overigens heeft men wel toegezegd dat er nieuwe bomen (formaat ienimini) worden teruggeplaatst.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.