Den Haag (tegen Eneco-verkoop) steunt Raat

De gemeenteraad van Den Haag heeft in feite Amstelveen gelijk gegeven en ook tegen verkoop van aandelen in energiemaatschappij Eneco gestemd. Daarmee verliezen Rotterdam en Dordrecht een derde grote aandeelhouder die bekend maakte voor de verkoop te zijn. Wethouder Herbert Raat in Amstelveen is altijd tegenstander geweest en kreeg de gemeenteraad daarin mee.

Overigens blijkt de meerderheid van de 53 gemeenten die een aandeel in Eneco hebben volgens onderzoek van het Algemeen Dagblad (AD) nog steeds voor het verkopen van de aandelen. De meeste zijn kleine aandeelhouders. Amstelveen heeft 1,5% in handen, maar zorgde voor veel deining in de gelederen.

Enerzijds vreest de gemeente dat commerciële aandeelhouders, bijvoorbeeld via een

Herbert-Raat. Foto: privé archief H. Raat.

beursgang, nou niet bepaald duurzaamheid en energietransitie hoog in het vaandel zullen hebben. En verder vindt de lokale overheid het wel leuk jaarlijks 1.4 miljoen euro dividend te ontvangen. Bij verkoop kan de gemeente trouwens ineens rekenen op circa 35 miljoen, maar Raat vindt niet dat een energiebedrijf naar de commerciële markt moet. Hij wil in het hol van de leeuw, Rotterdam, een conferentie houden voor raadsleden, milieuorganisaties, vakbonden enzovoort.

Voorstander

De Rotterdamse wethouder Visser (D66) is als voorzitter van de aandeelhouderscommissie (ahc) fel voorstander van verkopen en nogal kwaad over de tegenstand. Die komt ook van de bestuurders (directie) van Eneco, vervat in een brief die volgens Visser niet geschreven had moeten worden.

Overigens kan de top van Eneco een graaigedrag qua salarissen worden verweten, want dat schommelt zo rond de € 600.000 per jaar en moet, liet men daar weten, nodig worden verhoogd. Dat laatste schijnt nu even niet te gebeuren.

Intussen wees het Amstelveense raadslid Harry van den Bergh (PvdA) er op dat de aandelen in handen zijn van de colleges van B&W. Die kunnen er dus buiten de gemeenteraden om over beslissen. Maar dat weerhield B&W in Amstelveen er niet van de zaak aan de raad voor te leggen, die unaniem voor behouden van de aandelen is.

PVV

Ook het Haagse college (goed voor ruim 16% van de aandelen) legde de zaak aan de gemeenteraad. Het had eerder gemeld voor verkoop te zijn, maar luisterde naar de lokale politiek. Toen daar ook de PVV tegen verkoop stemde draaide de gemeente. Maar Visser, die kennelijk een andere visie heeft dan zijn Amstelveense partijgenoten, wijst er op dat nog altijd 40 gemeenten voor zijn en die hebben ruim driekwart van de aandelen in handen. Zeven gemeenten weten het nog niet. Zodat het AD meent dat de verkoop gewoon doorgaat.

Rotterdam is met 32% de grootste aandeelhouder en verwacht 850 miljoen te kunnen cashen. Dordrecht zou € 250 miljoen krijgen. Volgende week gaat ook de gemeenteraad in Rotterdam stemmen.

 Strategisch

Amstelveen blijft tegenstander. ,,Energie is strategisch van belang voor Nederland en Eneco is één van de weinige bedrijven die gaat overleven omdat ze een echt duurzame visie hebben”, citeert het AD B&W. “Zo worden we minder afhankelijk van anderen voor onze energie. Daarom zijn er ook publieke belangen om de aandelen te houden.” De voor verkoop geporteerde partijen willen geen voorwaarden aan de transactie verbinden. Ook dat beschouwt Amstelveen als een duperen van duurzaamheidsbeleid.

 Dagkoers

Wethouder Raat noemt de resultaten van het onderzoek door het AD een dagkoers. Hij vindt het onwenselijk dat iedereen in de markt er maar bovenop kan springen, zoals het Russische Gazprom. ,,Den Haag laat zien dat gemeenteraden beslissen. Pas de laatste weken zie ik een politiek inhoudelijke discussie ontstaan. De echte beslissing valt na de Gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart,” zei hij tegen de krant. Hoewel een VVD-er vindt hij dat en in de laatste decennia teveel is geprivatiseerd, min of meer onder aanvoering van zijn eigen partij. Het privatiseren ging wat hem betreft een beetje te gemakkelijk. “Laten we die fout niet opnieuw maken.”

Leefbaar

Raat wijst Leefbaar Rotterdam, de grootste partij daar, er op dat die in 2009 nog tegen verkoop was en nu opeens voor lijkt te zijn. Dat is volgens hem niet de lijn van de overleden Pim Fortuyn, de oprichter van de partij. “Die vond dat gas, water en licht in publieke handen moeten blijven. Als Leefbaar straks voor stemt, dan vraag ik me af echt af voor wie ze daar in de bankjes zitten,” zegt Raat.

Naar zijn mening valt de definitieve beslissing pas na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Maar de ahc wil wel voor 31 oktober van gemeenten weten of die voor of tegen verkoop zijn.

 

Lees ook:Symposium over Eneco in februari
Lees ook:Tumult in raad Rotterdam over Eneco-verkoop
Lees ook:Raat wil lobby-symposium over Eneco
Lees ook:Eneco mogelijk minder waard
Lees ook:Raat wil aandeel Eneco niet verkopen

2 reacties op “Den Haag (tegen Eneco-verkoop) steunt Raat

 1. liberaalbanaal

  Raat doet geloven dat hij voor de deining zorgt….de meningen waren al verdeeld voordat Raat uberhaupt wist wat er speelde.
  Maar we kunnen blij zijn met een VVD wethouder die vindt dat de overheid commerciele servicebedrijven moet bezitten die graaiers werkgelegenheid geeft! Zulke extreemlinkse standpunten waren nog niet eerder bij de VVD gehoord die niet vies is van graaiers en het verdedigen van het partijkartel.

  En passent noemde deze beste man dat het licht uitging bij verkoop en leest Raat een Rotterdamse politieke partij de les, terwijl hij vergeet dat bij Eneco de nutsfunctie is gesplitst in een apart bedrijf dat Stedin heet en niet verkocht mag worden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Heikneuter

   De één kan toch niet zonder de ander. Dan denk ik als jij als overheid ook een kleine stukje onder je eigen beheer houdt dat je invloed toch stijgt. Maw hoe meer je verkoopt je invloed navenant vermindert.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.