Gemeente AV bedroefd over dood Van der Laan

De gemeente Amstelveen zegt met droefheid kennis te hebben genomen van het overlijden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (62). “Met zijn overlijden verliest Amsterdam een bevlogen en gedreven burgemeester”, staat op de gemeentelijke website. Van der Laan overleed donderdagavond.

De gemeente Amstelveen zegt mee te leven “met zijn familie en met alle Amsterdammers die in Eberhard van der Laan een betrokken en geliefde burgervader verliezen die altijd het beste voorhad met zijn stad en de mensen in zijn stad”.

Locoburgemeester Kajsa Ollongren nam de laatste tijd zijn taken over, hoewel Van der Laan nog wel burgemeester bleef, ondanks zijn afscheid. Volgens een woordvoerder is hij in alle rust gestorven aan de gevolgen van uitgezaaide longkanker. Vorige maand werd medisch vastgesteld dat verdere behandeling nutteloos was.

Brief

Hij maakte veel indruk met de open brief aan zijn ‘lieve Amsterdammers’, waarin hij onder meer zei dat de diagnose weinig reden gaf voor optimisme. Duizenden Amsterdammers kwamen als reactie daarop naar zijn ambtswoning eb applaudiseerden langdurig. Zijn vrouw kwam naar buiten om de massa te bedanken en zei bij die gelegenheid dat het applaus en de daaruit sprekende waardering hem goed hadden gedaan.

Van der Laan werd geboren en groeide op in Rijnsburg, waar hij trouwens ook nog grossier in bloemen werd. Later koos hij voor de advocatuur en werd een stichter van het kantoor Kennedy Van der Laan. Daarnaast werd hij in 1976 raadslid voor de PvdA. Korte tijd was hij nog minister, maar Den Haag vond hij eigenlijk niks.

Zijn optreden in Zomergasten, waarnaar een miljoen mensen keken, maakte heel veel indruk.

 

Lees ook:Amsterdammers overleefden hongerwinter in Duitsland
Lees ook:Amstelveen biedt drie asielzoekers tentenkamp onderdak
Lees ook:Eerste doorstroomwoning voor slachtoffer mensenhandel
Lees ook:Van der Laan opent fototentoonstelling over Amsterdam in ISA
Lees ook:Metropool

3 reacties op “Gemeente AV bedroefd over dood Van der Laan

 1. Frank Bikker

  De gemeente is bedroefd over de dood van E. van der Laan. Hij was er voor alle Amsterdammers ongeacht maatschappelijke status, herkomst, geaardheid enz. kun je lezen in alle necrologiën. Je kunt je afvragen of dit ook opgaat voor onze plaatselijke overheid.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rode Paprika

  Nee, dat gaat in de gemeente Amstelveen niet op. Burgemeesters alhier komen en gaan alsof het een ‘baantje’ is. Zonder echte empathie. Mevrouw van t veld was daar de belichaming van. Of was het in t Veld, geen idee, want deze vrouw had niets met Amstelveen. Keek slechts uit naar haar volgende job. Men kan deze vrouw onmogelijk vergelijken met een van der Laan. Die evt vergelijking gaat op alle gebieden mank. En die Eenhoorn is uiteraard een aanfluiting.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Elias

  ‘En die Eenhoorn is uiteraard een aanfluiting.’ Wat weet u allemaal over hem?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.