Afvoer huisvuil goedkoper door scheiden

De kans bestaat dat Amstelveners volgend jaar 4% minder hoeven te betalen voor de afvoer van hun huisvuil. Dat scheelt dan 8 tot 10 euro per jaar op een totaal van ongeveer 200 euro. Die verlaging gaan B&W aan de gemeenteraad voorstellen.

Het college verwacht lagere kosten doordat afval anders wordt ingezameld, wat er in feite op neerkomt dat Amstelveners hun huishoudelijk afval nog beter moeten gaan scheiden en er als gevolg daarvan minder restafval overblijft. De verwerkingskosten gaan daardoor omlaag, denken B&W. En de bestaande ondergrondse containers zijn inmiddels afgeschreven.

De gemeente start in 2018 met ‘Anders Inzamelen’. Behalve verlagen van de hoeveelheid restafval is meer herbruikbaar afval het doel ervan. De gemeente stimuleert het sorteren van Plastic Verpakkingen, Metalen en Drinkpakken (PMD) en start met pilots voor het inzamelen van Groente,- Fruit- en Tuinafval (GFT) bij hoogbouw.

Sorteren van huisvuil door inwoners (bronscheiding) biedt volgens de gemeente betere kwaliteit afval, dat opnieuw als grondstof kan worden gebruikt, dan bij machinaal nascheiden van restafval.

Milieuwinst

Verminderen van restafval is gunstig omdat de gemeente naast relatief hoge verwerkingskosten voor het verbranden van restafval een verbrandingsbelasting betaalt per ton restafval aan het rijk, zeggen B&W. ‘Milieuwinst neemt toe doordat de diverse soorten huishoudelijk afval – zoals glas, papier, textiel, GFT en plastic verpakkingen – bij zorgvuldige scheiding kunnen worden hergebruikt voor nieuwe producten. GFT levert bijvoorbeeld door een proces van vergisten groen gas en CO2. Composteren zorgt voor onder andere warmte en compost. Gebruikte plastic verpakkingen zoals flessen en flacons zijn goed recyclebaar tot granulaat, grondstof voor nieuwe plastic producten.’

Tariefsysteem

De gemeenteraad heeft eerder gevraagd te onderzoeken of het afvaltarief kan worden gebaseerd op het principe van ‘de gebruiker betaalt’. Dat onderzoek is nu door ‘Anders Inzamelen’ uitgesteld wat het college van B en W betreft. Het lijkt overigens dat in gemeenten waar inwoners moeten betalen per inworp restafval het recyclebare huishoudelijk afval door sterke vervuiling minder goed geschikt is voor recycling, zegt de gemeente.

 

Lees ook:Promotieteam voor scheiden plastic
Lees ook:Gemeente: ‘Beter scheiden is noodzaak’
Lees ook:Gemeente stelt gescheiden inzameling plastic uit
Lees ook:Actie meer afval scheiden start in Randwijck en Westwijk
Lees ook:Restvuil verder in de ban

10 reacties op “Afvoer huisvuil goedkoper door scheiden

 1. 🤡

  Nu kunnen we op vakantie!!!!!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 2. GS.Anker

  En mijn buren van over de 80 maar slepen met hun vuilnis naar een container.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tinus Trekveer

   Niet jokken, die PeterPC is nog lang geen 80.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Rode Paprika

  En weer worden alle off topic berichten door de heer Bos gefaciliteerd.

    /   Beantwoorden  / 
   1. Rode Paprika

    Ja zoals die van mij en de drie boven mij….

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tinus Trekveer

     @Rode Paprika. Bek houden. Domme trut. Ga weg.Lekker zeuren in A’dam ZO. Daar moeten ze je ook niet.

       /   Beantwoorden  / 
   2. F. Wijlens

    Is het een ieder bekend dat als u adverteert bij dhr. Johan Bos, dat ik dan wel eens goederen of diensten bij u kan komen afnemen?

      /   Beantwoorden  / 
 4. PeterPC

  Dat hele geleuter over afval scheiden is een farce. Diverse studies hebben aangetoond dat het niets uithaalt, en vooral de z.g. recycling schreeuwend duur is. Maar ik denk dan dat die wethouders die al die onderbouwde studies negeren misschien e.o.a. handjeklap met afval verwerkingsbedrijven hebben?

  Of van die milieu terroristen bewegingen, die zwaar gesubsidieerd worden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Ik geloof ook dat afval scheiden in vele gevallen een farce is. Zie wat onlangs weer de berichten over plastics scheiden.
   Of die wethouders handjeklap hebben gespeeld met de verwerkingsindustrie kan ik niet beoordelen, maar wel dat vele wethouders zich een oor hebben laten aannaaien door diezelfde industrie en dat daar het (goedbedoelde) amateurisme blijkbaar hoogtij heeft gevierd.
   De opmerking over milieuterroristen kan natuurlijk net zo goed gelden voor die idioten die asbest en andere kankerverwekkende stoffen overal storten, maar ik neem aan dat die figuren de hr. PC niet bedoelt.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.