‘Noodkaart’ Amstelveense primeur

Herbert Raat

Met de overhandiging door wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) van de eerste ‘In geval van nood’-kaart aan Trees Ellerbroek aan de Rembrandtweg scoorde Amstelveen een primeur. “Wij hopen dat andere gemeenten ons aan bellen erover”, zei Raat. De ‘noodkaart’ wordt huis aan huis verspreid en het is de bedoeling dat inwoners daarop de gegevens schrijven die bijvoorbeeld ambulance personeel moet weten als het onverhoopt bij iemand thuis komt.

De kaart is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met ambulance, politie, brandweer en verschillende zorginstellingen. “Wij moeten nu vaak in allerlei laadjes en kastjes kijken om te zoeken naar gegevens”, vertelt teammanager ambulancepost Amstelveen Dennis Sampimon. “Eerst beginnen wij wel met de meest noodzakelijke medische handelingen, maar daarna zoeken wij naar informatie over de patiënt, die hij of zij zelf soms niet meer kan geven dus ook niet vertellen waar die liggen.”

Het is de bedoeling dat de ingevulde kaart op een in het oog springende plaats hangt. Er op staat onder meer de eigen naam, naam en adres van huisarts, eventuele relatie met een ziekenhuis, familie waarmee contact moet worden opgenomen, informatie over allergieën, medicijngebruik en medische voorgeschiedenis enzovoort. Bij de laat zijn ook kleine kaartjes, ter grootte van een creditkaart, gevoegd die bijvoorbeeld in de portemonnee kunnen worden meegenomen. Daarop staat t.b.v. huldiensten hoe men heet en met wie contact moet worden opgenomen.

Gevallen

Vooral voor ouderen is het belangrijk, denkt Trees Ellerboek, maar ook jongeren kan zomaar iets overkomen, vult Raat aan. Ellerbroek zelf, een rollatorgebruikster, heinnert zich nog hoe zijn eens voor de deur van haar huis kwam te vallen, niet overeind kon komen en geen van de buren kon bereiken. “Er was op dat moment niemand”, zegt ze.

Hulp in huishouding

Maandagmiddag deelde Raat de kaart uit op een contactbijeenkomst voor hulpen in de huishouding. De noodkaart is ook onderdeel van een speciale uitgave voor senioren, ‘Ouderenkrant’ geheten. Intussen is wel de vraag of in dit digitale tijdperk een papieren kaart nog wel gepast is. Sampimon vindt van wel. “Analoge gegevens zijn beter. Bij informatie op de telefoon, kan bijvoorbeeld de stroom zijn uitgevallen of die is niet snel te vinden, zeker in panieksituaties. Deze kaart had er eigenlijk al lang moeten zijn.” Dat zegt ook Raat. “Ik hoop dat heel Nederland ons belt.”

Cruciaal

Het is cruciaal dat medische gegevens snel bekend zijn, melden ambulancemedewerkers in de Ouderenkrant. Volgens hen rukken zij in de helft van de gevallen uit voor ouderen. Nog steeds komt het voor dat ouderen al een paar dagen op de grond hebben gelegen voordat men hen vindt en de ambulance arriveert. “Dan hoor je soms dat een vrouw haar heup brak en niet bij de telefoon kon komen”, zegt ambulancebroeder Roy Haafst, die ervoor pleit dat iedereen boven de 70 een alarmknopje heeft, dat in geval van nood ingedrukt kan worden.

Oplossing

Raat: “Amstelvener Joan Reinders Folmer vertelde mij dat een buurvrouw gevallen was en de gegevens van haar kinderen voor het ambulancepersoneel niet direct voorhanden waren. Een oplossing zou een noodkaart kunnen zijn. Een praktisch idee om snel contact te kunnen leggen met bijvoorbeeld familieleden of buren. We zijn samen met de hulpdiensten aan de slag gegaan. De kaart valt deze week bij ieder huishouden op de mat.”

Ouderenkrant 

Om zoveel mogelijk inwoners te bereiken, is ervoor gekozen de noodkaart samen met de tweede editie van de Ouderenkrant te verspreiden. De voormalige Seniorenraad riep de gemeente vorig jaar op om voorzieningen voor ouderen beter in kaart te brengen. Hieruit ontstond onder andere de Ouderenkrant. Dit jaar verschijnt dus een speciale editie over de ‘In geval van nood’-kaart. Ieder Amstelveens huishouden ontvangt de speciale editie van de Ouderenkrant. Dus zowel ouderen, als de jongere generatie. ‘Omdat iedereen wel ouderen in zijn of haar omgeving kent: familie, kennissen of omwonenden’, zegt de gemeente.

 

Lees ook:‘Noodkaart’ primeur voor Amstelveen
Lees ook:Gemeente website ouderen 900 keer bezocht
Lees ook:Politie zoekt helpende automobilist
Lees ook:Gewonde bij snackbarruzie
Lees ook:Website overzicht voorzieningen ouderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.