Schouw met rolstoelers en wethouders

Herbert Raat

Rolstoelgebruikers gaan na de zomer bekijken welke hindernissen er voor hen zijn in het Stadshart. Wethouder Herbert Raat heeft dat afgesproken met Corrie van Hugten, die haar ongenoegen over een aantal voor rolstoelers onneembare stoepen noemde in een ingezonden stuk in het Amstelveens Nieuwsblad en met wie hij sprak tijdens het zomerfeest in Bovenkerk.

Corrie van Hugten was ooit de ‘uitvindster’ van het rolstoeldansen, waarin zij later een landelijk leidende rol had. Raat heeft met haar inmiddels de proef op de som genomen in het Stadshart. Bij restaurant Kokusai bleek wel een parkeerplaats voor gehandicapten te zijn, maar om de stoep af en verderop weer op te komen was voor haar niet te doen. “En ik heb best spierballen,” zei ze tegen Raat, volgens zijn weblog.

Van Hugten liet hem ook zien dat even verderop bouwhekken de boosdoeners waren, waardoor over de weg moest worden gerold om een schuine stoeprand te vinden waar rolstoelers een trottoir op konden komen. “Voor mij is duidelijk dat we zaken moeten veranderen. Bij aanbesteding van werkzaamheden in de openbare ruimte is meer aandacht nodig voor belangen van inwoners in een rolstoel”, meldt Raat.

Volgens hem is er aan de kant van de gemeente geen onwil in het spel en zijn er rond het voormalige V&D-pand provisorisch wel een paar stoepen verlaagd, maar je kunt er eigenlijk een rolstoel niet behoorlijk op of af. “Kortom: de wil is er, maar de juiste uitvoering ontbreekt”, zegt Raat.

Schouw

“De situatie bij het voormalige V&D-pand is natuurlijk tijdelijk, toch zijn er punten die voor verbetering vatbaar zijn.” Hij heeft dus met Van Hugten afgesproken dat zij en andere rolstoelgebruikers een schouw gaan doen in het Stadshart. Ook de wethouders Jeroen Brandes (Verkeer) en Peter Bot (Ruimtelijke Ordening) gaan dan mee.

Raat: “De bedoeling is dat rolstoeltoegankelijkheid, net als duurzaamheid, een belangrijke randvoorwaarde moet zijn in al onze aanbestedingen van werk aan de openbare weg. Wat mij betreft beginnen we bij de werkzaamheden aan ons nieuwe Stadshart.” Herbert Raat staat overigens naar zijn zeggen ook open voor andere problemen in de stad voor rolstoelgebruikers. Wie situaties tegen komt die echt niet kunnen wat de toegankelijkheid betreft voor rolstoelers en gehandicapten in het algemeen. Men kan hem bereiken via

[email protected]

 

 

Lees ook:Drie wethouders op rolstoel door Stadshart
Lees ook:Gehandicapten kunnen nu op app toegankelijkheid zien
Lees ook:Laatste bushaltes aangeäst voor gehandicapten
Lees ook:Raat: Stadshart niet ten koste van rest van AV
Lees ook:VVD wil opheldering lange wachttijd voorzieningen gehandicapten

14 reacties op “Schouw met rolstoelers en wethouders

 1. Rode Paprika

  Een tijdje geleden was ik zelf afhankelijk van een rollator. Wilde uit eten gaan. Heb alle Stadhartrestaurants gebeld….’rolstoeltoegankelijk’, staat op hun site…., bij navraag bleek dat je er misschien wel binnen kon komen, maar voor de toilet moet je de trappen op….Mijn vraag…hoe gaan dan bijvoorbeeld rolstoelers hun plasje plegen? Nou werd er toegegeven…die moeten het dan maar in hun broek doen. U begrijpt, dat ik deze misleidende restaurants links heb laten liggen…hahahaha, leuke woordspeling. Misschien kan deze wethouder dat ook eens meenemen in zijn onderzoekje. Of misschien nooit aan gedacht????? Wie weet een optie, laat hem meegaan in een rolstoel en de hiaten zelf ontdekken???

    /   Beantwoorden  / 
  1. Elias.

   Ik begrijp wel dat u de schuld liefst bij de wethouder legt, maar ik dat dat drie wethouders van plan zijn de rolstoelgebruikers te laten oordelen. Als dat oordeel zich ook over de particuliere horecabedrijven moet uitstrekken, zullen zij daar rekening mee moeten houden.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank Bikker

    Meneer Elias, een restaurant ziet het liefst een rolstoelgebruiker oprotten m.n. als het druk is. Zo’n persoon neemt te veel plaats in . U bent van mening dat een wethouder niets te maken heeft met dit soort zaken ondanks dat artikel 1 van de grondwet daar zeer duidelijk over is.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rotary-vriendje

   Aih, Rode Paprika, jij gaat hier toch niet proberen om ondernemertjes in het nauw te drijven? Effe dimmen wijfie. Ondernemertjes moeten kunnen ondernemen ja? En we gaan het ondernemertjes effe niet lastig maken ja? Begrepen? Goed zo. Braaf. Dit is niet dreigend. Dit is Amstelveen. Begrepen?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rode Paprika

    RV…….lieve reactie van een lieve man. Ik acht je hoog!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

     :-)

       /   Beantwoorden  / 
 2. jo

  probeer maar eens bij de bel vh Cobramuseum te komen

    /   Beantwoorden  / 
  1. Daan Banaan

   Of in de nieuw aan te schaffen sneltrams.

     /   Beantwoorden  / 
 3. expat

  Voor rolstoeltoegankelijkheid is wetgeving in de maak (2e kamer,per januari 2017,1e kamer nog niet beslist).

  Dus zo lang e.e.a. nog niet wettelijk geregeld is, is het nog even wachten.

  Gemeenten doen er des al niettemin veel aan hun gebouwen en de openbare weg rolstoelvriendelijk te maken. Dat daar wel eens iets mis gaat kan gebeuren. Maar dient wel opgelost te worden. Volgens mij is Raat daar mee bezig.

  Ik vraag mij trouwens af hoe rolstoelvriendelijk Zuid Oost is? Je gaat toch niet in dat verfoeide Amstelveen naar een restaurant als alles daar beter is?

  En pisang je zeurt hier in A’veen op zowat elke media over de nieuwe tram die z.g. niet toegankelijk zou zijn, kun je dat feitelijk aantonen?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Elias

  Buiten Amstelveen zitten volgens mij ook ondernemingen. Daar verdienen velen hun brood trouwens, maar ik begrijp dat velen ondernemers als criminelen zien. Als we die nou eens opruimen en iedereen zelf uitmaakt hoe hij aan de kost komt. Dan is iedereen natuurlijk wel zelfstandig ondernemer in feite…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan

   Zit wat in. Ondernemers hoeven zéker geen criminelen te zijn. 99,9% is okay. Maar er zijn er veel die iedere euro uitpersen TEN KOSTE!! van hun werknemers. En die zijn vaak niet aan te pakken omdat ze niets strafbaars doen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tinus Trekveer

    En wat heeft dat met rolstoelers te maken?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jan

     Ik neem aan dat deze vraag aan Elias gericht is? Even opletten, Trekveer.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Tinus Trekveer

      Ik let wel op hoor. Ga jij maar eens on topic reageren, i.p.v. je bullshit te ventileren.

        /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.