BbA wil inwoners laten meepraten over beleid

Aansluitend bij het gemeentelijke programma ‘Mensen Maken Amstelveen’ moet er een nieuwe vorm van burgerinspraak komen: Het zogenoemde Stadsgesprek. Aan een groep via loting aangewezen bewoners worden beleidsplannen voorgelegd. Dat wil althans de fractie van Burgerbelangen (bbA), die woensdag in de gemeenteraad voorstelt er 75 mille voor vrij te maken. In de Kadernota (de concept begroting) komt die post onder Participatie.

De inwoners die bij het stadsgesprek worden betrokken vormen een aselecte groep. Die wordt over alle voors en tegens van de beleidskeuze geïnformeerd. Waarschijnlijk krijgt bbA de meerderheid mee, want de partij hoort bij de coalitie en zaak is natuurlijk in achterkamers allang beklonken. De coalitie vormt de meerderheid en bbA heeft een wethouder in B&W.

Volgens bbA kan hierdoor een representatieve brede vertegenwoordiging ontstaan van goed geïnformeerde burgers. Een dergelijke aanpak was in de stad Utrecht een groot succes, meldt de fractie.

Utrecht

In principe berust dit idee – loting – op de democratische beginselen van het klassieke Athene. In Utrecht werd als thema voor het stadsgesprek gekozen voor ‘De klimaat neutrale stad’. Daarbij werd breed ingegaan op samenwerking van inwoners, netbeheerders, bedrijven en gemeente. Utrecht verstuurde 10.000 uitnodigingen voor deelname aan drie sessies op zaterdagen, ter bespreking van de beleidsplannen. Negenhonderd bewoners reageerden en via loting werd uiteindelijk een groep van 165 mensen uitgenodigd. Gezamenlijk werd vervolgens een beleidsplan opgesteld. De waardering van het plan kreeg het zeer hoge cijfer van 97,5 %.

De resultaten van de discussies zijn neergelegd bij het Utrechtse energieplan. Gezien de ervaringen gaat de stad zeker door met deze opzet.

http://www.milieucentrumutrecht.nl/page/513/milieu-links-energie-in-de-stad-utrecht-duurzame-energie-en-energiebesparing

 

Lees ook:GroenLinks wil meer werk voor ZZP’ers scheppen
Lees ook:Mogelijk vrij reizen voor AV-minima
Lees ook:VVD vormt coalitie met BBA, CDA, ChristenUnie en OCA
Lees ook:GroenLinks weigert deelname aan coalitie met VVD
Lees ook:Coalitie lijkt niet bereid tot wijziging parkeertarieven

2 reacties op “BbA wil inwoners laten meepraten over beleid

 1. Frank.

  klinkt sympathiek , maar even doorgegoogled bij dat energieplan van Utrecht, maar daar zitten wel wat haken en ogen aan.

    /   Beantwoorden  / 
 2. CeeBee

  We kennen in Nederland het systeem van de gekozen vertegenwoordiging die met een mandaat van de kiezer aan de slag gaat. Elk ander plan klinkt leuk, is ook al vaker geprobeerd en gaat misschien één keer goed, maar daarna verslapt de aandacht. Vooral als de verkiezingen voorbij zijn.

  Laten we ons (dus) alsjeblieft verre houden van dit soort experimenten. De democratie is er niet mee geholpen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.